Nowe auto do 60 tys. dla kobiety.

03 Gru 2018, 22:51

Witam, witam :)
Bardzo proszę o pomoc w sprawie wyboru nowego auta. Już od ok. dwóch tygodni przeglądam oferty aut i zaczynam się gubić we własnych odczuciach. Mam nadzieję, że ktoś pomoże mi w zorientowaniu się w całej tej zagmatwanej sytuacji!

Jeżdżę obecnie Fordem KA z 2010 roku i zamierzam zmienić samochód. Interesuję się leasingiem na auto do 60 tysięcy złotych.

Szukam średniej wielkości samochodu (segment B), prawie wyłącznie do miasta, trasa max do 100 km (od czasu do czasu) i jedna lub dwie większe wyprawy w roku. Zależy mi szczególnie na oszczędnej jeździe po mieście, ponieważ ciągle kursuję pomiędzy pacjentami, więc dużą ilość czasu spędzam w korkach lub stojąc na światłach. Z auta będzie korzystała jedna osoba oraz średniej wielkości pies ( pies obecnie jeździ z przodu).
Oczywiście zwracam uwagę na wygląd auta, chyba jak prawie każda kobieta :wink: .

Po zapoznaniu się z ofertami dealerów zwróciłam uwagę na kilka modeli.
1) Kia Rio
2) Toyota Yaris
3) Suzuki Baleno
4) Skoda Fabia
5) Nissan Micra
6) Citroen C3
7) Hyundai i20
Nie wiem, czy za kwotę przez mnie założoną mogę szukać jeszcze innych modeli, ponieważ z cenników jakie widziałam na stronach może być ciężko.
W tym momencie bardzo podoba mi się oferta Suzuki Baleno ( bardzo oszczędny), Kii Rio ( ciekawy wygląd i dobra oferta), Hyundai i20 (dobry cennik) oraz Nissan Micra ( cudowny wygląd).
Więc jak widać, sama nie wiem czego powinnam szukać.
Jeśli ktoś mógłby mi doradzić czego mogę się spodziewać po wybranych przez mnie modelach, bardzo proszę o pomoc! Moja wiedza na temat aut jest bardzo ograniczona ( wsiadam i jadę), więc preferuję modele nie sprawiające wiele kłopotu.
Z góry dziękuję za pomoc,
Asia
OnlyJo
Obserwowany

04 Gru 2018, 12:55

Podstawowe pytanie - czy w.w lista modeli została stworzona na podstawie "looku" tychże pojazdów, czy już miałaś okazje wymacać i się nimi przejechać?

Jeśli to pierwsze, to wybór w zasadzie ogranicza się do wizyt w salonach oraz jazd próbnych. Przy kupnie nowego samochodu nie ma sensu wypowiadać się który lepszy/gorszy pod względem bezawaryjności, bo i tak masz gwarancję, a po jej zakończeniu wszystkie auta prezentują się podobnie (zazwyczaj w przysłowiowym dniu po jej zakończeniu coś się popsuje) - takie czasy. Także ruszaj do salonów, macaj, testuj, bo np względna siermiężność Fabii może Ci bardziej przypasować niż barokowość Citroena :ok:

Do listy dorzuciłbym Peugeota 208, bo całkiem fajnie jeździ, wygląda ciekawie, ale nie jest przesadzony. Co może irytować, to ekran, którym sterujemy multimediami, ale ja jestem dość analogowy, więc dlatego o tym piszę :ok:
Z powyższych wybrałbym chyba Micrę, choć nie do końca mogę się wypowiadać na ten temat, bo nie miałem z nią do czynienia (podobnie jak z c3)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

04 Gru 2018, 15:23

Z tej listy radziłbym poważniej zainteresować się koreańczykami(Rio, I-20 ewentualnie ich minivanami Venga, Ix-20), a zamiast C3 lepiej spojrzeć na nowego Cactusa. Moja żona jest bardzo zadowolona z Vitarki, ale to już trochę ponad budżet.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna