Nowe auto max 90-95 tys. VW Passat B6 1.8TSI?

19 Gru 2009, 20:38

Poszukuje samochodu, nowego i maxymalnie 90-95 tys. Koniecznie dynamiczna benzyna z rozsądnym zapotrzebowaniem na paliwo, w miarę bogate wyposażenie, możliwie najmniejsza awaryjność. Na tą chwilę najlepszą propozycją wydaję mi się Passat z 1.8 TSI - szczególnie podoba się silnik. Wiadomo - rabat 9000 + ładne pakiety wyposażenia. Czy warto kupić Passata? Passat ma niechlubną opinie za sprawą silnika 2.0 tdi, czy poza tym mogę liczyć na w miarę bezstresowe użytkowanie? Może ktoś ma lepszą propozycję? Preferowana cena ~ 85 tys. ale jeśli warto to przedział z tematu. Pozdrawiam.
Witam
Colin
Nowicjusz

Miejscowość: W.

19 Gru 2009, 21:44

Opel insignia1.6 T (180KM), 1.6Turbo (180KM) jest godna uwagi oraz honda accord2.0 VTEC (156KM), 2.4 VTEC (201KM).VW jest juz autem ktory jest na rynku 5 lat jest kłopotliwy przy wiekszych przebiegach.Czy warto płacić za znaczek na masce, zastanow sie pozdrawiam
Kowalsky
Łukaszek
Początkujący

Miejscowość: Hajnówka

19 Gru 2009, 22:13

Tylko, że to właśnie passat jest najtańszy i najwięcej oferuje z wymienionych konkurentów, ale no właśnie, jest już 5 lat na rynku, czy mimo wszystko warto się jeszcze pakować. Nie podoba mi się wnętrze Insigni, Accord niestety jest za drogi.
Witam
Colin
Nowicjusz

19 Gru 2009, 22:40

A passat CC: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
foemka
Początkujący

Miejscowość: warszawa

22 Gru 2009, 02:21

Ja bym wolał kupić jakieś używane 3-4letnie, ale nie VW Passata :roll:
Coś z klasy premium:

BMW E60, Volvo S60, Saab 9-5, Honda Accord
maxxis
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk

22 Gru 2009, 09:56

Honda to klasa premium? Nie.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Astra OPC - najmocniejsza Astra w historii
    Podczas Międzynarodowego Salonu Samochodowego w Genewie miała miejsce światowa premiera wysoce wyczynowej wersji Astry GTC, czyli nowej Astry OPC. Benzynowy silnik modelu OPC z bezpośrednim wtryskiem paliwa i turbodoładowaniem, ...

22 Gru 2009, 14:33

Ja bym się też kłócił czy Volvo albo Saab to klasa premium.

Z aut segmentu D to chyba najtańszy będzie Passat, bo to już stary gruchot jest. Nowy Avensis zaczyna się chyba od 76 tys., ale nie znam szczegółów, co tam jest. Siedziałem tylko w tym aucie i mnie nie zachwycił.
skóra
Początkujący

Miejscowość: Poznań

22 Gru 2009, 15:14

skóra napisał(a):Ja bym się też kłócił czy Volvo albo Saab to klasa premium.

Z aut segmentu D to chyba najtańszy będzie Passat, bo to już stary gruchot jest. Nowy Avensis zaczyna się chyba od 76 tys., ale nie znam szczegółów, co tam jest. Siedziałem tylko w tym aucie i mnie nie zachwycił.

Moim zdaiem i Volvo I Saab to klasa premium.
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

22 Gru 2009, 17:09

Klasa Premium to Audi A8, BMW serii 7 VW Phaeton :) to o czym piszecie to klasa średnia wyższa. Miałem Passata b5 miał 500 000km i złego słowa o nim nie powiem :) Passat oferuje bardzo duży Comfort przy "normalnej" cenie. Nie kupiłbym nowego skoro taniej można dorwać coś co ma np. pół roku i full opcje. Chyba że kupujesz na firmę i bardzo chcesz nowego...

P.S ja mam Passata B6 Highline 2.0 TDI i jestem zadowolony - przebieg 170 000km Pozdrawiam
TypeRa
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk

22 Gru 2009, 20:59

Jeżeli nie boisz się francuzów to z tego co pamiętam Renault ma duże rabaty na Lagunę, także można dorwać nową z niezłym wyposażeniem w dobrej cenie ;)
A ze swojej strony to naprawdę bym polecił Accorda- jakby były jakieś promocje to polecam :)
Poza tym- koledzy- skoro w temacie pisze że nowe to rozmawiajmy o nowych, to że Wy wolicie używany to nie znaczy że każdy tak woli :)
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

22 Gru 2009, 21:06

TypeRa napisał(a):Klasa Premium to Audi A8, BMW serii 7 VW Phaeton :) to o czym piszecie to klasa średnia wyższa. Miałem Passata b5 miał 500 000km i złego słowa o nim nie powiem :) Passat oferuje bardzo duży Comfort przy "normalnej" cenie. Nie kupiłbym nowego skoro taniej można dorwać coś co ma np. pół roku i full opcje. Chyba że kupujesz na firmę i bardzo chcesz nowego...

P.S ja mam Passata B6 Highline 2.0 TDI i jestem zadowolony - przebieg 170 000km Pozdrawiam

Tu nie chodzi o konkretne modele tylko o marke. Audi, Mercedes, Bmw. Volvo, Saab to klasa wyższa. Moim zdaniem takie Volvo S80 czy XC90 spokojnie moze konkurować z Audi a8 czy Audi q7.
MajkPZM
Zaawansowany

22 Gru 2009, 21:13

Ok zakładając kupie, niebity, ładny egzemplarz 4 letniego bmw 5 / audi a6, ale kupno to nie wszystko - dochodzi wyższe ubezpieczenie, ceny przeglądów i samego serwisowania i już się trochę odechciewa.

Nowe auto = gwarancja 3 lata = spokojniejszy sen. Avensis w środku to porażka, plastiki i styl żałosny, przód też mi nie podchodzi, silnik podoba bardziej tsi, ale pewnie mniej awaryjny. Renault - nie podoba mi się wnętrze, z zewnątrz kombi bardzo ładne, ale silnik 2.0 i utrata wartości skutecznie odchęcają...

TypeRa - teraz jest na tyle atrakcyjnie cenowo, że na otomoto, mobileinteria - auta nowe/półroczne i tak są najczęściej droższe, lub minimalnie niższe, a nie mam pewności czy ktoś docierał poprawnie silnik, no i nie wierze w "niewypadkowe, garażowane" auta półroczne.
skóra mówisz tak z autopsji i posiadasz/ałeś passata i Cię zawiódł, czy po prostu uważasz, że VW to tylko g...o robi a głupi Polacy uważają że jest premium i nie ma innych aut? Osobiście wkurza mnie kult VW w Polsce, nie chciałem nigdy VW - zawsze drogo i bez odzwierciedlenia tego w samochodzie, ale skoro cena jest naprawdę atrakcyjna ~ 85 tys. kompletnie wyposażone auto.
eaxene - wolałbym accorda, ale lepiej wyposażony przekracza wyraźnie budżet.
Ostatnio edytowany przez Colin, 22 Gru 2009, 21:50, edytowano w sumie 1 raz
Witam
Colin
Nowicjusz

22 Gru 2009, 21:38

Colin, Grupa VAG (VW, Audi, Seat, Skoda) posiada chyba najlepszą bazę danych tzn. możesz sprawdzić przebieg, wymieniane części, ich typ i o której godzinie były wymieniane. Sprawdzić bezwypadkowość auta do 3 lat to najmniejszy problem.
Colin napisał(a):a nie mam pewności czy ktoś docierał poprawnie silnik

Silniki są od ładnych paru lat docierane fabrycznie.
Colin napisał(a):no i nie wierze w "niewypadkowe, garażowane" auta półroczne.

jest XXI wiek i wszystko można sprawdzić ;)
Colin napisał(a):Osobiście wkurza mnie kult VW w Polsce, nie chciałem nigdy VW - zawsze drogo i bez odzwierciedlenia tego w samochodzie, ale skoro cena jest naprawdę atrakcyjna ~ 85 tys. kompletnie wyposażone auto.

Kult VW w Polsce dotyczy Golfa I,II,III :) a jeśli chodzi o wersję highline to nie ma się do czego przyczepić. Jest wiele dobrych samochodów a kwota którą dysponujesz pozwala w tym wypadku na wiele. Ze swojej strony polecam Passata bo jeżdze nimi od dobrych paru lat. Pozdrawiam
TypeRa
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk

22 Gru 2009, 21:54

Razi trochę 5-letnia obecność na rynku, ale wnętrze jak dla mnie na pewno ładniejsze od Avensisa, Mondeo czy Laguny. Myślałem też nad troszkę tańszym golfem z 1.4 tsi, może w tym kierunku iść? Wielkość, prócz bagażnika mi pasuje.
Witam
Colin
Nowicjusz

22 Gru 2009, 22:12

Colin napisał(a):Razi trochę 5-letnia obecność na rynku, ale wnętrze jak dla mnie na pewno ładniejsze od Avensisa, Mondeo czy Laguny. Myślałem też nad troszkę tańszym golfem z 1.4 tsi, może w tym kierunku iść? Wielkość, prócz bagażnika mi pasuje.

Nie ma sensu isc w golfa 1.4, za 100.000 masz nowe GTI:)
MajkPZM
Zaawansowany