Zakup samochodu Golf III TDi - proszę o pomoc

28 Gru 2008, 22:27

mam zamiar kupić golfa 3 tdi proszę o poradę czy to dobre autko czy rdzewieją i czy się psuje z góry dziękuje
Romek20
Nowicjusz

28 Gru 2008, 23:26

1.9 TDI to sprawdzona jednostka napędowa i na niej możesz przekręcić licznik jak będziesz dbał o silnik, więc ja nie widzę przeszkody.Ale jak się kupuje samochód to trzeba go wypatrzeć takiego żeby miał w miarę bogate wyposażenie, aby komfort jazdy też był wyższy.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

30 Gru 2008, 03:43

Zwróć uwagę na przebieg bo te silniki przeważnie mają sporo najechane i kręcą liczniki. Jak auto dobrze było eksploatowane i regularnie wymieniane płyny oleje itd. to przebieg około 250-300tyś. nie robi większego wrażenia :)
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

30 Gru 2008, 10:06

jak znajdziesz zajechane tdi z duzym przebiegiem to auto bedzie juz mocno podgnite :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

30 Gru 2008, 11:42

silnik jak najbardziej dobry wybór, 1.9tdi 90KM (1Z) te silnik są bardzo żywotne i trudno je zajechać. Golf III, gdzieś kiedyś słyszałem że to najgorszy golf z pośród dotychczas wyprodukowanych ale to nie reguła. Blacha trochę słaba ale jak znajdziesz nie bity egzemplarz to nie powinno być z nią większych problemów.
rafaello7
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Częstochowa

30 Gru 2008, 14:39

Przy zakupie zwróc uwagę na stan swiec zarowych oraz turbosprezarke. Golfy III lubia cieknac, sprawdz stan uszczelni walu korbowego i oczywiscie miske olejowa. Jezeli nie widac oznak korozji moze to oznaczach ze auto jest z malym przebiegiem,poniewaz Golfy baardzo lubia rdzewiec.Jezeli poprzdni wlasciciel dbal o Silnik to pojezdzisz dobre kilkaset-tysiecy km.
Jezeli chodzi o silniki to 90-konny na bezposrednim wtrysku, lub (jezeli ma maly,udokumentowany przebieg) 110-konny na pompie rotacyjnej.
Wedlug mnie lepiej poszukaj troche drozszej w utrzymaniu A4, z poczatku produkcji, lub niezawodnej B4 oczywiscie w 1.9TDI, moze jakias Honda Civic lub Mazda 323F, albo w ostatecznosci Astra I :D
Jak dla mnie Golf jest za bardzo popularny :) choc, coz a tym idzie dostepnosc czesci jest niesamowita :)
marcin94
Aktywny

Auto: E60 530d M-Sport
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005

01 Sty 2009, 16:08

a jeżeli chodzi o korozje to jak wygląda te auto lubi rdzewieć ile km wytrzyma silnik ?
Romek20
Nowicjusz

02 Sty 2009, 12:05

Jeśli pierwszy właściciel dbał o autko. Samochód był garażowany - rdza nie powinna występować. Myślę, że jak oleje, płyny były regularnie wymieniane i Ty też będziesz wymieniał to do minimalnie 300tys. km pojeździsz
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

04 Sty 2009, 01:48

Tak świetne auto tym bardziej, ze jest diesel. VW to typowe auto dla użytkownika, które będzie wdzieczne, że je używasz i nie zawodzi.

UWAGA: Jedyna rada jeśli jesteś z Bydgoszczy to uważaj bo po paru dniach VW giną, u mnie w rodzinie zgineła 2 szt. w rótkim od siebie czasie, a policja oczywiste dla bydgoskiej, czyli zapomnij. W tyką w kujawsko-pomorskim są Krety w systemie ubezpieczeń...prawdopodobnie
AutoMapa Prowadzi
Subskrypcje
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bydgoszcz

04 Sty 2009, 01:55

Romek20 napisał(a):mam zamiar kupić golfa 3 tdi proszę o poradę czy to dobre autko czy rdzewieją i czy się psuje z góry dziękuje

Na Twoim miejscu zastanowił bym się nad zakupem np: Renault scenic z 1999 lub 2000 Disel, zazwayczaj to mini AN bardzo dobrze się prowadzi, na trasie pali zaledwie 5 literków ropy na 100km, bardzo wygodny możesz go zastosować w rodzinie i pracy będziesz zadowolony, kup dobry okaz jest ich sporo, nie dziękuj to jest jedynie sprawdzona sugestia.
AutoMapa Prowadzi
Subskrypcje
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bydgoszcz

04 Sty 2009, 21:54

Romek20 napisał(a):a jeżeli chodzi o korozje to jak wygląda te auto lubi rdzewieć ile km wytrzyma silnik ?

Raczej rdzewieja , w tym roczniku mało jest aut ktorych nie zaczyna brac rdza.
1.9 TDI z Intercoolerem (90km) wytrzyma baardzo dużo.

SUBSKRYPCJE
Nie nabijaj postów.Używaj opcji edit.
marcin94
Aktywny

05 Sty 2009, 19:29

a może lepiej wybrać golfa 2 td lub w gazie tam blacha jest super nie wiem jak silniki ile mają mocy ? podobno są nie zawodne tylko mają słaby wygląd a jeżeli chodzi do jazdy to wystarczy który jest bardziej wytrzymały?
Romek20
Nowicjusz

05 Sty 2009, 19:58

golf 2 1,6 ma 75km a 1,8 90km
piotrauto
Stały forumowicz

06 Sty 2009, 20:42

te silniki są wytrzymałe? to jeżeli td 1,6 ma 75 km to nawet pasuje mniejsze opłaty tyle mocy mi powinno wystarczyć
Romek20
Nowicjusz

06 Sty 2009, 22:43

Romek20 napisał(a):te silniki są wytrzymałe? to jeżeli td 1,6 ma 75 km to nawet pasuje mniejsze opłaty tyle mocy mi powinno wystarczyć

Slyszalem ze spalanie w tych silnikach jak na ta pojemnosc jest dosc duze (ok 8-10L)
marcin94
Aktywny