Nowe tarcze, klocki, zacisk

08 Gru 2017, 10:12

Hello,

Na necie krąży wiele sprzecznych opinii i już sam nie wiem.
Byłem u mechanika wymienic tylnie hamulce.
Okazalo sie, ze do wymiany jest praktycznie wszystko, zalozyl mi nowe tarcze, klocki i zacisk.

Przejechałem dopiero 5-10km od tej wymiany, ale mam wrazenie, ze hamulec chodzi lekko i "łapie" głębiej niz dotychczas. Po prostu dojezdzajac np do przejscia dla pieszych musze duzo mocniej docisnac zeby sie zatrzymac, wczesniej naciskajac z taka sama silą auto sie zatrzywalo gwałtownie przy tej predkosci, a dzis się wlasciwie sunie/toczy. Czy to wszystko musi sie dotrzec
i kilka km to za malo zeby to stwierdzic, jak to piszą na necie? czy jednak to kwestia np nieodpowietrzonych do konca tych hamulcy i powinienem wrocic do mechanika?

Pzdr,
A
andr0ide
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 04 1991
Auto: Nie mam

08 Gru 2017, 19:33

Hamulce nic się nie docierają. Jak wszystko jest dobrze poskładane i odpowietrzone, to hamulce muszą być żyleta. Osobiście podejrzewam, że układ jest źle odpowietrzony. Podjedż na SKP gdzie robisz OBT i niech ci sprawdzą siłę hamowania. Jak będzie słabo, to spowrotem do mechanika z reklamacją i niech odpowietrza tak długo, aż będzie dobrze.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota silniki 1JZ-GTE i 2JZ-GTE
    Sześć cylindrów w układzie rzędowym. Pojemność: od 2,5 do 3 litrów. Zalety: dostępność i dobry potencjał do tuningu. Silniki Toyoty z rodziny JZ zyskały już status legend. Solidny żeliwny blok jest w stanie ...
    Uwaga rower
    Kiedy sezon rowerowy w pełni, warto wiedzieć parę rzeczy. Tym bardziej, że niektóre przepisy pozwalają rowerzystom na zbyt wiele, co naraża samego rowerzystę na niebezpieczeństwo. Ale to jest właśnie Polska - ci, którzy ...