Nowy lub prawie nowy rodzinny sedan/kombi do 140 tys

29 Lip 2020, 12:25

Cześć, szukam samochodu, który ma zastąpić moje obecne Clio III 1.2 TCe. Przede wszystkim chodzi o to żeby samochód był większy, miał większy bagażnik był nieco bardziej dynamiczny (nadal może być to nudny samochód nie oczekuje tutaj jakiś niesamowitych wrażeń z jazdy) i bardzo dobrze wyposażony (automatyczna skrzynia biegów, aktywny tempomat, asystent pasa ruchu, android auto itp.). Samochodu głównie używam do jazdy po mieście i do krótkich <50 km tras. Raz na miesiąc-dwa zdarza mi się trasa dłuższa >200km z tego wszystkiego wychodzi jakieś 10k kilometrów rocznie także myślę że benzyna będzie mi najbardziej odpowiadała.

Pod te wymagania pasuje mi Passat B8 FL 1.5 TSI głównie ze względu na wyposażenie i praktyczność tego auta ale niestety nowy jest zdecydowanie za drogi więc pozostaje tutaj demówka, którą ciężko znaleźć w wariancie kombi.

Drugi typ to nowa Skoda Octavia z tym że tutaj w tej chwili nie ma dostępnego silnika benzynowego z automatyczną skrzynią biegów a z tego co się orientuje to jedyny jaki ma się pojawić to 1.4 eTSI w który nie jestem przekonany czy warto się pchać.

W obu tych samochodach jestem skazany na skrzynie DSG o której czytałem, że jest droga w utrzymaniu więc ze względu na to i na wątpliwości o których napisałem wyżej szukam alternatywnych opcji. Moglibyście mi coś polecić w przedziale do 140 tys zł? Przy założeniu że samochód miałby być nowy albo prawie nowy w tym drugim przypadku fajnie żeby był od pierwszego właściciela i krajowy. :)
Corriel
Nowicjusz

Auto: Nie mam

29 Lip 2020, 12:55

Aktywny tempomat i asystent pada ruchu do jazdy po mieście, nieźle

Zerknij sobie na kia optima
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

29 Lip 2020, 14:49

Corriel, szukasz auta za 140 tys nowego lub prawie nowego i od razu doszukujesz się usterek? :)
DSG nie jest super trwałe ale jak nowe da rade a do miasta idealne rozwiązanie.
Poza tym po co od razu z Clio do Passata? Lepiej właśnie kompakt np Golf kombi, czy np Focus mk4? Octavia jest chyba bardziej tandetna więc co kto woli.
No i faktycznie tempomat w mieście? hmm
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

29 Lip 2020, 17:59

Jak masz zamiar robić max. 10 tys. km rocznie to nawet te DSG przejeździ 8-10 lat bezawaryjnie (zakładam, że pewnie tyle lat nie zamierzasz jeździć autem). Passata spokojnie kupisz nowego, nie ma co patrzeć na cennikowe ceny:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

29 Lip 2020, 18:04

Nie napisałem że jeżdżę w stu procentach po mieście, trasy mi się zdarzają często dość krótkie ale jednak, dlatego szukam auta uniwersalnego stąd ten tempomat. Myślałem o większych kompaktach typu ceed nie wykluczam ich w stu procentach jeżeli to jedyna opcja żeby mieć dobrze wyposażony samochód w tej cenie.
Corriel
Nowicjusz

29 Lip 2020, 19:15

Wychodzi mi na to, że do rozważenia z tego segmentu jest Passat, Optima, Mondeo, Mazda 6, Insignia. Z czego Passat byłby najdroższy ale też z najfajniejszymi opcjami wyposażenia. Są jeszcze jakieś znaczące różnice między tymi autami i czy są jeszcze jakieś inne modele warte uwagi?
Corriel
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jesienne podróże - kilka dobrych rad
    Powoli kończy się lato, a przed nami złota, polska jesień. Pora roku, która swoją zmiennością może zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonych kierowców, bo mało kto dostrzega zagrożenia, jakie ze sobą niesie. ...

30 Lip 2020, 09:04

Można też poszukać V60, do produkcji będzie to raczej B3 mild hybryda w wersji momentum lub poszukać coś używanego.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

30 Lip 2020, 09:41

Jeśli auto na krótkie odcinki w mieście i na trasę to w zasadzie bardzo dobrze sprawdzi się tu Toyota Corolla kombi z hybrydą 2.0 180KM. Będziesz miał bardzo niskie spalanie w mieście, a w trasie przy rozsądnej jeździe też nie będzie wysokie. Dynamika dużo lepsza niż w takim 1.5 TSI w Passacie. Duży bagażnik, ilość miejsca na tylnej kanapie nie powinna być gorsza niż w Ceedzie.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002