REKLAMA
Cześć, szukam samochodu, który ma zastąpić moje obecne Clio III 1.2 TCe. Przede wszystkim chodzi o to żeby samochód był większy, miał większy bagażnik był nieco bardziej dynamiczny (nadal może być to nudny samochód nie oczekuje tutaj jakiś niesamowitych wrażeń z jazdy) i bardzo dobrze wyposażony (automatyczna skrzynia biegów, aktywny tempomat, asystent pasa ruchu, android auto itp.). Samochodu głównie używam do jazdy po mieście i do krótkich <50 km tras. Raz na miesiąc-dwa zdarza mi się trasa dłuższa >200km z tego wszystkiego wychodzi jakieś 10k kilometrów rocznie także myślę że benzyna będzie mi najbardziej odpowiadała.
Pod te wymagania pasuje mi Passat B8 FL 1.5 TSI głównie ze względu na wyposażenie i praktyczność tego auta ale niestety nowy jest zdecydowanie za drogi więc pozostaje tutaj demówka, którą ciężko znaleźć w wariancie kombi.
Drugi typ to nowa Skoda Octavia z tym że tutaj w tej chwili nie ma dostępnego silnika benzynowego z automatyczną skrzynią biegów a z tego co się orientuje to jedyny jaki ma się pojawić to 1.4 eTSI w który nie jestem przekonany czy warto się pchać.
W obu tych samochodach jestem skazany na skrzynie DSG o której czytałem, że jest droga w utrzymaniu więc ze względu na to i na wątpliwości o których napisałem wyżej szukam alternatywnych opcji. Moglibyście mi coś polecić w przedziale do 140 tys zł? Przy założeniu że samochód miałby być nowy albo prawie nowy w tym drugim przypadku fajnie żeby był od pierwszego właściciela i krajowy.