Nowy, około 60tys. Nie do późniejszej odsprzedaży.

01 Sty 2017, 20:58

Jednak nie obejdzie się bez pomocy. Bez zbędnego ględzenia:

- cena ok. 60tys. +/- parę tys.
- będzie brany w leasing
- fajnie jakby była kamera cofania
- automat
- benzyna
- nie planuję go sprzedawać
- przebiegi duże nie będą, góra 15 tys. na rok

Podrzucicie jakieś modele, którymi warto się zainteresować?
jellyOut
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 02 1984
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

02 Sty 2017, 13:07

Fiat Tipo 1.6 (obecnie w sprzedaży jest sedan, ale niedługo pojawi się hatchback i kombi).
Hyundai i20 1.4
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

03 Sty 2017, 16:16

1.6 E-Torq zostaje wycofany ze sprzedaży. Podobnież ma go zastąpić 1.9 - nic niewiadomo jeszcze na temat co to za silnik.

Samochodów świeżych ( z pierwszych lat produkcji nie kupujemy bo jest problem z chorobami wieku dziecięcego) i np. takie podstawowe Tipo 1.4 ma już w sumie 5 akcji serwisowych.

Blachę ma mega cienką (nie wiadomo jak z zabezpieczeniem antykorozyjnym) i ugina sie/wgniata od zwykłej eksploatacji. Jak wejdzie ruda to będzie dramat.

Pada elektronika (ekran fabrycznej navi przy śmiesznych przebiegach), źle zabezpieczone złącza (padają w rocznych autach).

http://fiatklubpolska.pl/tipo-531/ <- Jazda i czytane albo spytać taksówkarza. U nas w korpo już są dwa i właściciele mają wątpliwości czy pojeździ do końca leasingu.

Na ile lat ma "starczeć"? Bym się kierował w kierunku Hondy Jazz np. Tylko trochę trzeba dołożyć do CVT. Nie mniej będzie dużo lepsza inwestycja.
GorącyMarian
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Fiat Tipo SW 2017
Silnik: 1,4 95KM
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017

04 Sty 2017, 15:02

Przepraszam, ale przeczytałem te tematy o Tipo i:
-silnik 1.6 - tak, będzie wycofany, ale czy jest coś z nim nie tak? To prosty silnik z wielopunktowym wtryskiem, można do niego tanio założyć LPG.
-akcje serwisowe - z tego co widzę to same drobnostki - a to, że producent je poprawia jest raczej na plus (wystarczy spojrzeć ile akcji serwisowych ma Toyota - słynąca z niezawodności).
-blachy - wszystkie nowe auta mają cienkie blachy, bez względu na producenta.
-elektronika - nie wiem czy kupujący bierze pod uwagę wersję z navi, ale takie problemy rzeczywiście warto odnotować

Nie twierdzę, że Tipo to jakieś wybitne auto, ot przeciętny kompakt, ale nie jest przereklamowany i ma dobry stosunek ceny do jakości. Wystarczy spojrzeć na najnowszy test VW Golfa 1.4 TSI po przejechaniu 200 tysięcy kilometrów, żeby zobaczyć za co się przepłaca.

Na minus Tipo będą na pewno osiągi i spalanie, ale z drugiej strony żaden inny producent nie oferuje klasycznego automatu w aucie segmentu C za mniej niż 60 tysięcy (pomijam bieda wersje).
Ossy
Forumowicz VIP

Rok produkcji: 2002

04 Sty 2017, 19:47

Ossy napisał(a):Nie twierdzę, że Tipo to jakieś wybitne auto, ot przeciętny kompakt, ale nie jest przereklamowany i ma dobry stosunek ceny do jakości. Wystarczy spojrzeć na najnowszy test VW Golfa 1.4 TSI po przejechaniu 200 tysięcy kilometrów, żeby zobaczyć za co się przepłaca.

Tipo to zbyt świeże auto żeby porównywać.

I taka Honda ma przepaść jeśli chodzi o utratę wartości w porównaniu do Fiata.
GorącyMarian
Początkujący

05 Sty 2017, 09:09

wg mnie Tipo to bdb auto jak porównamy go do jego konkurentów takich jak Citroen C-Elysse, Peugeot 301 i Skoda Rapid - wszystkie te auta oglądałem i zdecydowanie Fiat robi najlepsze wrażenie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC F z napędem na obie osie?
    O tym, że Lexus przygotowuje wyczynową wersję flagowego coupe LC, wiadomo już od półtora roku i w mediach pojawia się coraz więcej danych dotyczących nowego samochodu, a nawet szpiegowskie zdjęcia wykonane podczas ...

05 Sty 2017, 09:32

Ja wszystkimi jeździłem.

I teraz Dzida dziwię się, że Je porównujesz.

Wszystkie to duże i tanie sedany (po za Jazz)

I teraz tak:
PSA - najtańsze (z klimą, bo za 37 chyba można kompletnego golasa) to wydatek około 41tyś. zł. Utrata wartości jest kosmiczna.
Skoda Rapid - Też 40-42tyś zł. znacznie lepiej wykonana od PSA (wnętrze) ale też jest to auto po taniości. Największe jaja w tych autach zaczynają się z elektryką, bo przyoszczędzili na okablowaniu opcjonalnego wyposażenia i wiązki rozpadają się w pierwszych rocznikach
Tipo - Startowa cena też bardzo podobna. Jakość wykonania wnętrza lepsza niż Rapid/PSA. Komfort jazdy dużo gorszy niż PSA ale lepszy niż Rapid. Nie mniej jednak jest to zbyt nowe auto, aby komukolwiek polecać. Przebiegi są zbyt małe. Dotychczasowe doświadczenia z Fiatem sugerowałyby powściągliwość. PSA choć zrobiło budżetowe auto, to jest kosmicznie trwałe puki co. Nawet te 3 cylindrowe silniki robią po 250tyś. km bez remontów i nadal jeżdżą. Niestety nie ma JUŻ w ofercie automatu ;P

No i do czego zmierzam:
Wszystkie powyższe można doposażyć do kwoty powiedzmy 60 tyś. Nie zmienia to faktu, że jakość wykonania zostanie nam z budżetowego auta, które nie ma startu do Jazz'a pod względem wykonania. Jazz też nie jest autem typowym dla flot w przeciwieństwie do w/w przez Ciebie aut :P

Jazz jest autem bardzo nietypowym na swój segment. Mały z zewnątrz, wielki w środku. Mniejszy niż PSA, większy niż TIPO i Rapid (o dziwo). Siedzi się wyżej niż w tamtych.

Oczywiście. Nowy Jazz miał premierę podobnie jak Fiat w ubiegłym roku. Nie mniej jednak patrząc na akcję serwisowe Fiata śmiem stwierdzić, że auto było bardzo słabo testowane. Co by było typowe dla Fiaciora. Bólem tyłka jest CVT. Trzeba się do tego przyzwyczaić. Porównując Tipo i Jazza kredyt zaufania idzie zdecydowanie w kierunku Hondy.

Pomijam kwestię znacznie mniejszej utraty wartości Hondy, jej mniejsze spalanie, mniejszą pojemność.

Z początku też byłem zajarany Tipo. Się nie zdecydowałem i patrząc na doświadczenia kolegów, którzy sobie sprawili... Przeszło mi ;)
GorącyMarian
Początkujący

05 Sty 2017, 11:09

O Jazzie akurat się nie wypowiadam, bo nie miałem styczności. Domyślam się, że można kupić w podobnych pieniądzach ale chciałem zestawić podobne auta (tj. budżetowe) nie mieszając segmentów.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

05 Sty 2017, 13:08

GorącyMarian napisał(a): Nawet te 3 cylindrowe silniki robią po 250tyś. km bez remontów i nadal jeżdżą.

Masz na myśli te nowe 1,2 pure tech :?: Możesz podrzucić jakieś linki, bo żona jest zainteresowana c3 picasso 1,2 110KM pure tech, a nigdzie nie mogę znaleźć info na temat ich trwałości. Choć brak tych informacji, może akurat świadczyć o solidności tych silników.
Jazzem odbyłem jazdę próbną i największe zastrzeżenia mam do zawieszenia.
Twarde i niskie, prawie sportowe zawieszenie w minivanie to chyba pomyłka, no i ta cena.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

05 Sty 2017, 13:26

W internecie nie szukałem :P Mam info z pierwszej ręki od ludzi, którzy na tym jeżdżą.

W Gdyni jest wielka corpo żółtych aut (mogę podać nazwę na priv, nie chcę robić reklamy).

3/4 ich 301 to 1.2 . Tylko niektórzy mają 1.6. Osobiście brałbym 1.6, bo nie znoszę tej wibracji i mułowatości od tego silnika. Po odpaleniu klimy i 3 osobach w aucie to nawet na prostej nie chce jechać ;)

I tak. Nowy Jazz jest bardzo twardy. Super jeździ po asfalcie ale dziury, nie daj boże kostka i jest nieprzyjemnie. Tutaj prawda. :ok:

@edit: Nie mogę Ci priva wysłać, bo masz wyłączone;) A mam namiar na firmę która montuje LPG dealerowi w Gdańsku (również do tych silników) i na serwis gdzie naprawiają te 301 z tym silnikiem :P
GorącyMarian
Początkujący

05 Sty 2017, 13:35

GorącyMarian napisał(a):3/4 ich 301 to 1.2 . Tylko niektórzy mają 1.6. Osobiście brałbym 1.6, bo nie znoszę tej wibracji i mułowatości od tego silnika. Po odpaleniu klimy i 3 osobach w aucie to nawet na prostej nie chce jechać

C3 picasso już nie ma z 1,6, zostało trochę z 1,4 95KM, a ten 1,2 110KM jeździ bardzo fajnie i na pewno nie można o nim powiedzieć, że jest mułowaty. Obawiam się tylko o trwałość, bo żona robi 30tys km/rok więc chciałoby się, by te 150tys przejechał bez większych problemów.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Sty 2017, 13:38

1.6 jest tylko ten przeklęty THC. W 301 bardzo długo był stary 1.6 16V Mpi. C3 jest mniejsze, może mieć krótsze przełożenia i może lepiej jeździć z tym silnikiem ;) Nie wypowiem się, bo z C3 miałem tyle styczności, że siedziałem w nich na targach :P
GorącyMarian
Początkujący

05 Sty 2017, 13:45

GorącyMarian napisał(a): C3 jest mniejsze, może mieć krótsze przełożenia i może lepiej jeździć z tym silnikiem

Myślę, że różnicę robi turbo 110KM w C3 picasso vs 82KM w 301.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Sty 2017, 17:34

To ja dorzucę auta koreańskie:
-Kia Rio 1.4 109KM z 4-biegowym automatem i najwyższą opcją wyposażenia XL za 55 490zł
-Hyundai Elantra 1.6 MPI 128KM 6-biegowy automat - od 64 400zł
-Kia cee'd 1.6 GDI 6-biegowy automat - od 65 540zł
Ossy
Forumowicz VIP