Nowy samochód do 150 tysięcy.

08 Paź 2024, 15:59

Byłem zobaczyć w salonie mazdy cx-30. Ogólnie jakościowo zrobił b. dobre wrażenie. Od ręki mają dostępne 2.0 Skyactiv-G 150 KM z 6 AT w cenie 156 tysięcy. Jutro mam jazdę testową. Nowe, ale zarejestrowane na dealera ze względu na zmianę jakiś norm spalin. Z tego co widziałem raczej te silniki i skrzynie są ok i nie powinnienem się martwić jak z tym gównianym suchym DSG w atece.

Teraz wybór został między:
-Toyota corolla cross wersja style 1.8 140km
i faworyt z dziś Mazda CX-30 2.0 Skyactiv-G 150km 6AT

Dodatkowo wyposażenie mazdy w tej konfiguracji przewyższa moje potrzeby i jest zdecydowanie lepsze niz w toyocie.
xMarek99x
Nowicjusz

08 Paź 2024, 16:09

xMarek99x napisał(a):Z tego co widziałem raczej te silniki i skrzynie są ok i nie powinnienem się martwić jak z tym gównianym suchym DSG w atece.

A gdzie to widziałeś?
Ogólnie szybko zmieniasz zdanie, w pierwszym poście niemal już gotówkę kładłeś na stół i kupowałeś Atece, a teraz wiesz że są "gównianie" DSG ciekawa rzecz
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

08 Paź 2024, 16:16

Nie zmieniam zdania, dostałem odpowiedzi od innych użytkowników plus dalej zgłębiłem fora skody, seata i vw. Jeżeli po uczestniczeniu na temat wcześniej, wyciągasz takie wnioski to dopiero jest ciekawe.
xMarek99x
Nowicjusz

08 Paź 2024, 16:47

Biorąc mazdę weź pod uwagę ogarnięcie dobrej konserwacji podwozia. Osobiście okleiłbym przód ppf.
Przy toyocie sprawdź koszty pakietu ubezpieczeń bo odkąd jeździ tego masa na taxi i uberach to może być drogo w większych miastach
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

08 Paź 2024, 16:58

Dzięki za merytoryczną odpowiedź. :D
xMarek99x
Nowicjusz

08 Paź 2024, 18:51

xMarek99x napisał(a):Toyota corolla cross wersja style 1.8 140km

Z grubsza masz połączenie silnika że skrzynią pancerne. Minusem jest gpf (chyba jest).
Nie głupie są warunki gwarancji z relax.
Super pozycja rynkową.

Na minus to jak już opadnie kurz zacznie Cię denerwować cały audio/navi i systemy. Jak lubisz korzystać na maxa ze wszystkiego to jest lipa. Ciągle coś poprawiają, aktualizują i takie tam.
Niestety niedoróbki bzdetów wewnątrz.
Wyciszenie kiepskie chociaż musisz sam tego doświadczyć.
Trzeba uważać z dodatkowymi zabezpieczeniami i kamerą bo zjada prąd z Aku 12v.

Reszta awarii to bardziej już kwestia statystyki.

Jak dałby się włożyć napęd 1,8h z ecvt do Mazdy to biorę Mazdę a tak nie wiem :D

Testuj, sprawdzaj, macaj :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak jeździć po nawałnicy?
    W lecie często nawiedzają nas intensywne burze, gwałtowne opady deszczu i nawałnice. Takie warunki atmosferyczne są bardzo niebezpieczne w szczególności dla kierowców. Pod wpływem silnego wiatru łamią się gałęzie, ...

09 Paź 2024, 05:45

a co myślicie o demówkach, warto siew to pchać? i czy w ogóle można wtedy mówić ze jest to nowy samochód, niby z salonu, niby niewielki przebieg, ale już jeżdżony
mati23
Nowicjusz

09 Paź 2024, 07:12

Wszystko kwestia ceny i gwarancji
franccc
Stały forumowicz

13 Paź 2024, 14:55

Zdjęcie
franccc
Stały forumowicz

14 Paź 2024, 10:55

Oh no już bier tą audicę. Jak się kupuje auto za prawie 200 tys, to naprawa skrzyni za kilka kloców po kilku latach chyba nie brzmi tak strasznie?
Co do reszty, to lepiej o tym nie myśl i ciesz się jazdą. Zawsze można sprzedać pod koniec gwarancji i kupić kolejne.

A jak faktycznie chcesz auto na lata, to już odpuść definitywnie marki europejskie, chyba zostało to jasno powiedziane nie raz w tym temacie.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/m ... GLgrP.html

Tu masz mazdę CX-5 w takim samym budżecie 2.5 194km - Żebyś nie mówił, że muł. Jakoś wnętrza pewnie podobna. Cenę trzyma znacznie lepiej.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna