Nowy samochód do ok 50 tyś

24 Sie 2012, 22:31

Witam!
Poszukuję nowego samochodu przy budżecie ok 50 tyś +,- jakaś niewielka suma.
Auto musi być ekonomiczne,możliwie jak najbardziej dynamiczne no i fajnie gdyby miało nie rażącą oko stylistykę.W tej cenie celuje w średnie wyposażenie,im więcej tym lepiej.
Podstawa to klimatyzacja,el szyby i lusterka,sterowanie w kierownicy,poduszki.
Póki co wygrywa KIA RIO 3d 1.4 DOHC 109 km z manualną 6 stopniową skrzynią biegów.Jutro jadę obejrzeć autko i najprawdopodobniej w poniedziałek umówię się na jazdę próbną.
Moją uwagę przykuł jeszcze Chevrolet AVEO 5d+gaz oraz Chevrolet Cruze 5d+gaz.

Jeżdżę głównie w mieście,choć w ostatnim czasie często trasy.Potrzebuję dużego bagażnika(tak wiem,tutaj nie ma szału ,ale i tak jest więcej miejsca niż w Lanosie z kołem zapasowym w bagażniku) z racji wożenia toreb.Na pewno atutem będzie również jakość standardowego systemu audio.
Nie mam pojęcia co jeszcze brać pod uwagę z racji tego ,że to nowy samochód.Naprowadźcie mnie i podajcie swoje typy.

Pozdrawiam!
Zekori
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 03 2001
Auto: Hyundai i30
Silnik: 1.4 100 km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

25 Sie 2012, 14:33

Widzę,że nikt tutaj nie pomoże więc chociaż dodam coś od siebie.
Byłem dzisiaj w salonie KIA i Chevroleta.Kia Rio pasuje mi praktycznie pod każdym względem,chociaż bagażnik mógłby być nieco większy.Czuć ,że to samochód z 2011 roku,zarówno stylistycznie jak i rozwiązaniami w środku.
Chevrolety ,zarówno Aveo w Sedanie jak i Cruze 5d mają w stosunku do Rio potężne bagażniki.Środek niestety nie powala nowoczesnością no i skrzynie 5 biegowe to również żaden +.
Zastanawiam się jeszcze nad Ibizą,chętnie z pakietem FR.Niestety same silniki TSI ,a ochoty na serwis i wymianę rozrządu nie mam najmniejszej...
Zekori
Nowicjusz

25 Sie 2012, 15:01

Jeśli ważnym kryterium jest bagażnik to polecam coś z tych aut:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dwupoziomowy bagażnik o pojemności 440l, a wymiarami zewnętrznymi nie wykracza zbyt poza segment B, a wielkość wnętrza jest o wiele większa.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

25 Sie 2012, 16:48

A co z nową Yaris?Wersja z silnikiem 1.33 Dual VVT-i całkiem fajnie przyśpiesza ,wersja SOL ma nawet kamerę cofania,dodałbym tylko czujniki parkowania i tyle.
Bagażnik to ważne ,ale nie najważniejsze kryterium.Kia RIO wynagradza ten jeden minus innymi atutami ,a IX 20?Oglądałem,ale za markę Hyundai w tym przypadku się już dopłaca ,a niestety Kiar RIO pomimo mniejszego bagażnika to jednak w tej cenie ma o wiele lepsze wyposażenie.
Zekori
Nowicjusz

25 Sie 2012, 17:19

Czy sie dopłaca za Hyundai'a to za dużo powiedziane, bo różnice w cenach są rzędu 2-3tys. dlatego, że posiadają one troche lepsze wyposażenie od Kii (ix20 vs. Venga). Pewnie też przyjżałeś się i20 po liftingu ale wg mnie Rio jest lepsza ;) ix20 raczje konkuruję z kompaktami niż małymi autami klasy B.
Jeśli chodzi o Toyotę to tu dopiero się płaci za markę. Warto jeśli myślisz o bezproblemowej odsprzedaży.
Tutaj szybkie porównanie:
http://www.samar.pl/__/52/52.t/1/Por-wn ... c=0,406059
Wg mnie Rio jest najlepszym wyborem w segmencie B na tą chwilę.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

25 Sie 2012, 17:36

Według zestawienia Rio wypada najkorzystniej:).Musiałbym jeszcze zobaczyć Toyotę,ale z tego co widzę to kuleje w tej wersji wyposażenia.
Jak prezentuje się system audio w Rio i Yaris?Wiesz coś na ten temat?
Fajnie gdybym musiał jedynie wrzucić jakiś subwoofer i wzmacniacz ,ale pewnie audio od producenta będzie słabe...No i jeden problem czyli standardowe radio.U siebie mam włożonego świeżego Kenwooda,którego niestety nie wsadzę do żadnego z tych nowych samochodów,chociażby z uwagi na podpięcia niektórych funkcji do kierownicy.Standardowe radio pewnie będzie lipne,ale chyba przeżyję..
Zekori
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Nowe stawki akcyzy w 2017 roku na samochody osobowe
    Zmiany naliczania podatku akcyzowego od samochodów osobowych najprawdopodobniej zostaną wprowadzone od nowego 2017 roku. Rząd zamierza ograniczyć import starych samochodów. Według nowych przepisów im ...

25 Sie 2012, 17:44

Mogę Ci powiedzieć jak się sprwuję w moim nowym ix20, bo podejżewam, że te systemy nagłośnienia są takie same. W starym Accencie mam również zamontowane radio Kenwood'a z 4rema głośnikami i subwooferem i powiem Ci, że jakość dzwięku w nowym aucie jest lepsza, a jedyną wadą właśnie jest słabszy bas ale wystarczy jak dla mnie, bo ja osobiście nie potrzebuje "głośnego walenia" :D Bardzo dużo do jakości dźwięku daje wygłuszenie kabiny i dlatego dla mnie ten w ix20 jest lepszy od profesjonalnego w Accencie :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

25 Sie 2012, 18:09

Ponoć w Rio jest jakiś autorski system audio(w co raczej nie chce mi się wierzyć).Z doświadczenia wiem ,że z muzyką w samochodzie bywa różnie.W Note gra mi to całkiem całkiem,ale słychać,że to standard.I co samochód to inny przypadek.Znajomego Mercedes klasy A może się zawstydzić przy standardzie Lanosa+moim Kenwoodzie,a wiadomo ,że szału to nie robi.Dlatego się zastanawiam jak to będzie wyglądać.
Trochę duża różnica w wersjach wyposażenia jest jeśli chodzi o cenę.Chętnie wziąłbym wersję XL pod warunkiem ,że znajdę dodatkowe 5 tysięcy bo warto.Oszczędzam na lakierze bo i tak chce biały ,ale to pójdzie w czujniki parkowania na tył.Najwyżej alufelgi zejdą na dalszy plan.

Jaką wersję wyposażenia masz u siebie w ix'ie?Swego czasu też się interesowałem tą serią.
Zekori
Nowicjusz

25 Sie 2012, 18:21

W ix20 z 1,6 mam wersję Comfort (aut. klima, bluetooth, ESP, tylne szyby elektryczne itd wiecej od Classic + )
Kupiony z wyprzedaży rocznika 2011 w marcu za 55500 zł z lakierem metalicznym. Rabat wyniósł 6000zł. Gratis dorzucili nam (samochód dla ojca) czujniki parkowania z wyświetlaczem i zimowe markowe opony. Alufelg nie udało się wynegocjować już więc trzeba było zainwestować w nie 1100zł.

Radzę Ci się pogadać z dilerami nie tylko tymi co masz do nich blisko ale z całej Polski, bo mogą zaproponować bardzo ciekawe rabaty/oferty i myślę, że udąłoby Ci się wynegocjować czujniki bądź alusy za darmo.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

25 Sie 2012, 22:21

Pakiet funkcjonalny za 1500 zł i byłbym zadowolony.W jakim miesiącu kupowałeś ix'a?
Ja zakup planuje na grudzień bądź styczeń ze względu na fakt,że może będzie coś taniej.Póki co chce objeździć RIO i Yariske.Może na IX'a też się skuszę.
Zekori
Nowicjusz

25 Sie 2012, 23:31

Zajrzyj jeszcze do Peugeota po 208.
Obecnie najlepiej sprzedający się samochód w Europie- zaręczam, że nie bez powodu.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Sie 2012, 08:15

Npisałem, że marcu kupiłem ;)
208 też możesz obejżeć, bo auto również świeże i bogato wyposażone ale mi osobiśie to auto nie przypada do gustu, bo jakiś taki dziwny na żywo ale to tylko kwestia gustu.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

26 Sie 2012, 10:55

Zgadzam się, wygląd niestety jest mało francuski a bardziej japoński.
Za to jakość wnętrza i wygląd zdecydowanie Francuski no i w tej cenie można wytargować system audio JBL firma może ze średniej półki ale świetnie dostrajają je do auta.
Moje BOSE w stosunku do JBL z 407 czy 508 wypada gorzej.
Jasiek90
Stały forumowicz

27 Sie 2012, 00:23

Jutro jeszcze przed jazdą testową w Kii podjadę do Peugeota i ustawię się na następny dzień.
Z tego co wiem to w Szczecinie jest trudno gadać z dealerami.Wolą nie zarobić wcale niż dorzucić coś i stracić nawet 2 tysiące.W Hyundai'u mam jakieś tam układy ,ale jakby nie patrzeć to Hyundai mnie mało interesuje.Jutro wolny dzień więc popatrzę.Poprzeglądałem pare filmów i wynika ,że Peugeot w wersji 1.4 VTI jest słabszy od Kijanki w najmocniejszej wersji 1.4 DOHC 109 KM?Niby zobaczę na testowej ,ale nie zawsze można przycisnąć ,a fajnie gdybym mógł tym wyprzedzać bo w trasy też jeżdżę.Chciałbym uniknąć sytuacji takich jakie spotykam w Lanosie na ten moment.Ostatnią trasę musiałem się ciągnąć za tirem bo nie mogłem wyprzedzić(niestety,instalacja gazowa do zrobienia więc i moc spadła).
Zekori
Nowicjusz

27 Sie 2012, 09:09

Jak dobrze ponegocujesz bądź zrezygnujesz z czegoś w wyposażeniu to bardzo możłiwe, że za ciut ponad 50tys. zł uda Ci się w 208 wyrwać 1.6 120KM a wtedy przy masie ~tony zaczyna się robić ciekawie.
Jasiek90
Stały forumowicz