Nowy samochód za ok. 70 000zł

25 Wrz 2011, 21:13

Niestety w tej cenie znajdziesz samochody głownie samochody klasy kompakt. Oczywiście teoretycznie najlepszym wyborem będzie samochód z DSG czyli Octavia lub Golf. Jednak warto pamiętać, że ewentualne koszty naprawy takiej dwusprzęgłowej skrzyni mogą być bardzo wysokie. Nie wszystkim pasuje też charakterystyka tej skrzyni czyli szarpanie podczas ruszania czy mocnego przyspieszania. Warto rozejrzeć się też za Fordem z Powershiftem (również dwusprzęgłowy automat) tj. nowym Focusem. Innym rozwiązaniem jest kupno samochodu ze starszym automatem (tanszy w naprawie, "płynniejszy, ale za to leniwy) czyli np. Opel Astra czy Mazda 3. Z klasy średniej w tej cenie to z automatem znajdziesz tylko Citroena C5 i Peugeota 508 z MCP, ale opinie tej skrzyni na forum Peugeota czy Citroena do najlepszych delikatnie mówiąc nie należą. Jeśli chcesz w tej kwocie kupić klasę średnią to lepiej już moim zdaniem zrezygnować z automatu lub ewentulanie dołożyć z 10k (Superb z DSG).
Ostatnio edytowany przez Libre, 25 Wrz 2011, 21:14, edytowano w sumie 1 raz
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

25 Wrz 2011, 21:14

86k zl - 10% i masz ponizej 80k zl, 10% rabatu, to i tak malo, raczej mozna pod 20% liczyc, ale to zalezy od danej marki, czasami wola dawac wyposazenie dodatkowe gratis niz duzy rabat.

A Octavia to duzo lepszy wybor od Forda, w ktorym po 2-3 latach czesto zaczyna juz ruda wychodzic na laczenaich elementow. Tym bardziej ze nowa Octavia juz tak nie odstrasza jak jej poprzednik Octavia I.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

25 Wrz 2011, 21:28

Ja polecam Focusa. Bardzo fajnie się nim jeździ i bardzo dobrze prowadzi. Znacznie lepszy wybór niz Octavia. Poza tym jest zdecydowanie ładniejszy niż Skoda. Co do rudej, to mialem kilka Focusów i nigdy rudej nie było. Poza tym to jest nowy model wiec nie wiem skąd ktoś wie że po 2-3 latach wyjdzie ruda? Może jakiś jasnowidz?
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

25 Wrz 2011, 21:31

No forum o Fordach wystarczy poczytac co ludzie pisze i na co sie zala. :D Jednak rdza i Ford to nie sa jakies obce 2 pojecia. Spod auta tez czasami ostro gnije w fordach, typu polosie i itp... tym bardziej jak ktos chce kupic autko na 6-7 lat to jakos ja bym osobiscie Forda nigdy w zyciu nowego nie kupil palanujac nim jezdzic 6-7 lat.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

25 Wrz 2011, 21:41

Ja tam nie wiem co piszą, bomiałem 3 Focusy i w żadnym rdzy nie było, poza tym piszemy o nowym modelu, więc może ten będzie rudy po roku a moze po 20 ja tego nie wiem, a niektórzy chyba maja takie informacje.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

25 Wrz 2011, 21:49

Jako były posiadacz Focusa II, który był w mojej rodzinie 6 lat nie potwierdzam mitu o nadmiernym rdzewieniu tego samochodu. :wink: Choć mimo mojej sympatii do Forda to jednak w tej kwocie lepszym wyborem jest moim zdaniem Mazda 3. Najmocniejszy silnik (poza Skoda i VW), trwały i niezły automat oraz bardzo bogate wyposażenie.
Można poszukać również w sedanie.
Libre
Aktywny

25 Wrz 2011, 23:16

Ja jakoś jestem sceptycznie do japońców nastawiony. Są strasznie minimalistyczne. Weźmy pod uwagę np. sterowanie elektryczne szyb- w niemcach typu golf wszystkie elektryczne szyby są otwierane i zamykane komfortowo(jedno mocniejsze naciśnięcie i szyba sama idzie całkiem w dół czy w górę) i do tego mają opcję żeby domykać szyby przy zmknięciu auta. W japońcach tego się nie doświadczy- oczywiście mówię tu o klasie kompakt.

Co do Octavii- Czimi podał link do Octavii- auto kosztuje 68 000zł i co prawda ma automat, ale za to radia już nie!!! Za 68 000???
Ze skody ciekawszą propozycją jest już chyba Yeti Ambiente 1.2 TSI 105 KM DSG. Tylko może to za mały motor jak na ta masę...
Coraz bardziej z kolei przekonuje się do Forda- poleca go dużo osób, w tym moja przyjaciółka, która jest przedstawicielem handlowym i Focusem poprzedniej generacji przejechała sporo kilometrów. I bardzo sobie chwiali- nie psuł się nadmiernie i jak to powiedziała: " jak przyjechałam do serwisu do czułam się jak królowa. Kawusia, gazetka, auto zastępcze itp. ".
Teraz od około 2 lat ma Golfa kombi z manualem i już miała wyminę sprzęgła i koła dwumasowego. Serwis i obsługa klienta podobno też gorsza.

Libre- jeździłem Superbem z DSG i jakoś nie czułem szarpania przy ruszaniu czy ostrym dodaniu gazu... Martwią mnie takie opinie, bo jakoś najbradziej to DSG mnie przekonuje.
Xpiter
Nowicjusz

Auto: Peugeot 607 3.0 V6 207KM

25 Wrz 2011, 23:42

Co to znaczy minimalistyczny? Słabo wyposażony? Ta czerwona Mazda 3, bije taką Octavię na łeb jeśli chodzi o wyposażenie. Podgrzewana przednia szyba, tempomat, podgrzewane fotele przednie, spryskiwacze reflektorów, sterowanie z kierownicy, czujniki parkowanie i deszczu, klima automatyczna dwustrefowa, pełna elektryka szyb i lusterek itd. i to wszystko w standardzie (szara ma nawet w tej cenie ksenony). Domykanie szyb przy zamykaniu samochodu to też standard (czyżby wyjątek w klasie japońskich kompaktów?), możesz sobie nawet otworzyć i zamknąć wszystkie okna z pilota

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

:lol: Do tego Mazda 3 to absolutny top jeśli chodzi o prowadzenie no i jednak będzie posiadała znacznie mocniejszy silnik 150KM od Focusa. Szkoda, że Ford nie oferuje Powershifta z Ecoboostem.
Libre
Aktywny

26 Wrz 2011, 08:57

Dzięki Libre za ten film. Rzeczywiście, muszę przyznać rację, ma otwieranie i zamykanie szyb z pilota. Ale te komfortowe już tylko dla kierowcy.
Mój ojciec ma Toyotę Rav4 w najbogatszej wersji wyposażeniowej "X" i takich fajerwerków tam nie doświadczysz, mimo że auto kosztowało w salonie dwa razy tyle, za ile ja szukam samochodu...
Ktoś wie jak w Maździe z automatami? Trwałe i małoawaryjne?
Xpiter
Nowicjusz

26 Wrz 2011, 14:59

Ja mam Toyotę Avensis w najbogatszej wersji "Prestige" i takie "fajerwerki" jak najbardziej są.
sorantox
Nowicjusz

Auto: Fiat Stilo, 2.4 20V 170KM

26 Wrz 2011, 20:44

Byłem dziś w Fordzie i jestem miło zaskoczony. Samochód ma wiele zalet, ale jedną z najważniejszych jest to, że jest to nowy model (w przeciwieństwie do Golfa, który już w przyszłym roku ma zostać zmieniony). Wrażenia z jazdy także bardzo dobre. Tylko ta cena...
Xpiter
Nowicjusz

26 Wrz 2011, 22:17

No niestety już tak jest.Jak coś się nam podoba to albo jest za drogie albo nie dostępne. :)
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

26 Wrz 2011, 23:46

Dlatego też zastanawiam się nad tym automatem... 10 000 zł dopłaty... A można mieć za to te wszystkie fajerwerki typu auto parkowanie, kontrola pasa ruchu, rozpoznawanie znaków itp.
Ale generalnie jak najbardziej jestem za Fordem- szczególnie ze względu na stylistykę i fakt, że jest to nowy model.
Xpiter
Nowicjusz