Skończyłeś wyprzedzać - wróć na prawy pas

25 Kwi 2017, 10:03

Zauważyłem że niestety sporo kierowców zapomina o tym że po skończonym wyprzedzaniu jadąc drogą dwu lub trzypasmową powinno zająć się pas najbliższy prawej krawędzi jezdni (oczywiście o ile to możliwie). Bardzo często jednak jest tak, a obserwuję to na np. obwodnicy Warszawy że już jak ktoś złapie się jednego pasa (szczególnie środkowego) to tak jedzie cały czas chociaż prawy jest wolny.

Też obserwujecie w swojej okolicy lub na drogach szybkiego ruchu takie sytuacje?

Tu na zdjęciu przykładowym jazda środkowym pasem.
Skończyłeś wyprzedzać - wróć na prawy pas
Rozumiem, że są zjazdy ale nawet z drugiej strony wiaduktu jak stałem to prawy pas był pusty, a w większości środkowy zajęty. Najlepsze jest to że ci co włączali się do ruchu zjeżdżając ze ślimaka od razu wbijali się na środek :) chociaż prawy mieli całkowicie wolny.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

26 Kwi 2017, 11:42

Tak, obserwujemy.. A co ci nie da wyprzedzic takie autko z prawej strony ? I zapomnieć zamiast sie denerwować.. :yes:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

26 Kwi 2017, 12:20

Staram się nie denerwować, ale ostatnio taki gość zajechał mi drogę jak go chciałem środkowym wyprzedzić (jechałem tym pasem cały czas). Nawet nie włączył kierunku że chce zmienić pas i praktycznie na mnie wjechał. Jechałem 115km/h na ekspresówce z trzema pasami, a temu się przypomniało że może jak jedzie 80km/h to jednak zmieni pas, ehh...
Kacper
Forumowicz VIP

26 Kwi 2017, 12:34

Na to niewiele możemy poradzić - jedynie zachowanie czujności nas uchroni przed kolizją. Niestety, musimy za innych też myslec, bo inaczej nas zabiją..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

03 Maj 2017, 11:46

Tak jest wszędzie - polscy kierowcy narzekają na brak dobrze rozwiniętej sieci dróg, a jak im się da coś lepszego, to nie wiedzą jak z tych dróg korzystać. Dużo jeżdżę po Polsce i na każdej drodze, gdzie są trzy pasy, z prawego mało kto korzysta. Najbardziej ulubionym jest właśnie pas środkowy. I to niezależnie od prędkości - czy jedzie wolniej, czy szybciej, czy tak jak nakazują przepisy, jedzie król szos środkowym pasem. I to nie tylko jest tak, że wjedzie na ten pas środkowy bo wyprzedzał - wjeżdża z innej drogi i od razu czy wyprzedza czy nie zamiast zająć pas prawy, to od razu wali się na środkowy.
No ale jak ma być dobrze, skoro nawet policja tak jeździ - wystarczy przejechać się A4 w Katowicach albo DK86 Katowice albo Sosnowiec. To tylko przykład, ale takich sytuacji jest o wiele więcej - jedzie sobie radiowóz dostojnie 70 km/h środkowym pasem, nie wyprzedza, nie będzie wyprzedzał, prawy pas wolny, a oni sobie dostojnie jadą środkowym.
No cóż - ryba psuje się od łba...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Maj 2017, 14:34

Nie można generalizować, jazda środkowym pasem czasami ma swoje uzasadnienie. Na 8-ce w Warszawie sam często jeżdżę środkowym pasem by móc utrzymać jednostajne tempo ok. 100-120km/h. Jest tam sporo wjazdów i albo bym lawirował między prawym a środkowym pasem, albo bym musiał zwalniać na prawym.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

03 Maj 2017, 23:29

yeti65 napisał(a):Na 8-ce w Warszawie sam często jeżdżę środkowym pasem by móc utrzymać jednostajne tempo ok. 100-120km/h. Jest tam sporo wjazdów
Zgadza się, ale z tą prędkością jadąc środkowym pasem na 8-ce praktycznie cały czas wyprzedzasz inne auta jadące prawym pasem. Jak jest spory ruch to prawym pasem musiałbyś jechać do 90km/h bo tyle jeżdżą tiry.

Wracając do tematu jak byś miał wolny prawy pas to pewnie byś nim jechał nie mówię tu o sporym ruchu kiedy trzeba by było sporo lawirować między pasami przy takiej prędkości jak podałeś.
Kacper
Forumowicz VIP

14 Maj 2017, 15:49

bardzo dobrze to kiedyś w Top Gearze wytłumaczyli. Lewe pasy są jak toaleta. Wchodzisz, robisz co masz zrobić i wychodzisz. Nikt tam nie siedzi cały dzień
grappp
Obserwowany

Auto: Mazda

21 Maj 2017, 11:02

Niestety tak jest, musimy myśleć za innych i raczej jest to warka z wiatrakami, bo dziwnych ludzi nie brakuje. Miałem parę tygodni temu sytuację gdzie koleś bawił się w szeryfa i blokował środkowy i prawy pas...

Mimo to u nas nie jest najgorzej. Podczas pobytu we Włoszech napatrzyłem się na tamtejszą kulturę jazdy. Jazda po prawym pasie cały czas to tam norma.
nangen
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 15 03 1989
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B6
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2005

22 Maj 2017, 09:19

nangen napisał(a): Podczas pobytu we Włoszech napatrzyłem się na tamtejszą kulturę jazdy. Jazda po prawym pasie cały czas to tam norma
Chyba miałeś na myśli lewym pasem :)
Kacper
Forumowicz VIP

29 Maj 2017, 15:29

Nagminne :) taki autostradowy klasyk, gdzie jedno auto jedzie o 5km/h na godzinę więcej i bierze się za wyprzedzanie, które trwa przez 10km :D
Tadeusz57
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 04 1970
Auto: Audi A3

29 Maj 2017, 16:30

Ha... no to w sobotę trafiłem na trzech pasach trzy tiry :) wyprzedające się wzajemnie. Nie miałem kamerki i telefonu przy sobie (w bagażniku był ;/) więc nie zrobiłem fotki ale wyglądało to nieźle.
Kacper
Forumowicz VIP

07 Cze 2017, 14:01

Siedzenie na lewym pasie to mały problem w porównaniu do wyścigu rajdowców w wyścigówkach. Uwielbiam obserwować, jak inny ciężarowiec wyprzedza drugiego, gdyż jedzie dosłownie 1 km/h szybciej. Samemu gonią mnie terminy, ale jakoś nigdy tego nie zrobiłem :/
Karlos88
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Seat Leon I

13 Cze 2017, 17:31

Jazda środkowym pasem kiedy są trzy to prawdziwa plaga. Po horyzont pusto trepek jedzie środkiem.
ruskm
Nowicjusz

Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1,6 tdci 95
Paliwo: Diesel

27 Cze 2017, 10:32

O to chodzi, że wśród milionów kierowców zawsze znajdą się czarne owce i to one zwykle owodują największe korki i utrudnienia.
Instat
Początkujący

Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: Citrone C2
Silnik: 1,6
Rok produkcji: 2001