Ten wątek ma na celu przedstawić jak problematyczny jest dobór, dostępność części zamiennych do Forda Fiesty mk5 (99-02r.) Od kilku tygodni posiadam i użytkuję leciwą Fieścinę z silnikiem 1.25 16V która wymaga pewnych napraw i wymian części. Otóż część napraw ma już za sobą, ale najgorsze nadeszło teraz. Chodzi tu o wycieki oleju spod pokrywy zaworów i spod nakrętek mocujących ją. Uszczelka pod nią jest dostępna w dwóch rodzajach. Lecz problem tkwi w tych górnych uszczelniaczach których nigdzie nie idzie dokupić w zamiennikach, tylko w autoryzowanym serwisie gdzie koszt jednej małej uszczeleczki wynosi 140 zł, zob foto poniżej. Omawiane uszczelnienia wskazałem strzałkami.
Następnie kolejną porażką jest dobór tak niby banalnych części jak przewody wysokiego napięcia.
Dziś najeździłem sie trochę za nimi i naszukałem w necie. Problem w tym że parametry zamienników takie jak długość kabli, kształt i wielkość nasadek są tak różne że niektóre są wręcz niemożliwe do zastosowania aby silnik prawidłowo pracował. Poniżej podaje przykłady kabli które są dedykowane do jednego silnika Fiesty - 1.25 16V Proszę zwrócić uwagę na podane parametry, właściwie to ich rozbieżność.
[link do oferty na Allegro wygasł][link do oferty na Allegro wygasł][link do oferty na Allegro wygasł]I bądź tu człowieku, posiadaczu Forda mądry i wybierz coś ...
Ze znalezieniem tapicerki drzwi do wersji trzy drzwiowej z el.szybami też był problem, nigdzie nie szło tego dostać, całe allegro szukałem przez dwa tygodnie, dzwoniłem po szrotach i brak. Musiałem oddać starą tapicerkę do tapicera żeby obszył ją nowym materiałem.