O problematyce dostępności części do Fiesty

23 Sty 2015, 17:05

Ten wątek ma na celu przedstawić jak problematyczny jest dobór, dostępność części zamiennych do Forda Fiesty mk5 (99-02r.) Od kilku tygodni posiadam i użytkuję leciwą Fieścinę z silnikiem 1.25 16V która wymaga pewnych napraw i wymian części. Otóż część napraw ma już za sobą, ale najgorsze nadeszło teraz. Chodzi tu o wycieki oleju spod pokrywy zaworów i spod nakrętek mocujących ją. Uszczelka pod nią jest dostępna w dwóch rodzajach. Lecz problem tkwi w tych górnych uszczelniaczach których nigdzie nie idzie dokupić w zamiennikach, tylko w autoryzowanym serwisie gdzie koszt jednej małej uszczeleczki wynosi 140 zł, zob foto poniżej. Omawiane uszczelnienia wskazałem strzałkami.

Następnie kolejną porażką jest dobór tak niby banalnych części jak przewody wysokiego napięcia.
Dziś najeździłem sie trochę za nimi i naszukałem w necie. Problem w tym że parametry zamienników takie jak długość kabli, kształt i wielkość nasadek są tak różne że niektóre są wręcz niemożliwe do zastosowania aby silnik prawidłowo pracował. Poniżej podaje przykłady kabli które są dedykowane do jednego silnika Fiesty - 1.25 16V Proszę zwrócić uwagę na podane parametry, właściwie to ich rozbieżność.

[link do oferty na Allegro wygasł]

I bądź tu człowieku, posiadaczu Forda mądry i wybierz coś ... :o :?

Ze znalezieniem tapicerki drzwi do wersji trzy drzwiowej z el.szybami też był problem, nigdzie nie szło tego dostać, całe allegro szukałem przez dwa tygodnie, dzwoniłem po szrotach i brak. Musiałem oddać starą tapicerkę do tapicera żeby obszył ją nowym materiałem.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

16 Lut 2015, 11:39

Tez jestem posiadaczem Forda Fiesty i zawsze w sprawie czesci jezdze do Michałowskiego, zawsze maja wszystko to czego potrzebuje, nie mogę narzekac na brak dostępności, ceny tez sa ok. Polecam sprawdzic u nich
mateusz82
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 04 2002
Auto: Ford Fiesta

04 Maj 2015, 13:56

wiem, ze trochę odkopuję temat ale może się to komuś przydać ostatnio znalazłem ciekawy sklep z wszystkimi częściami do Fordów. MagMarCar mają stronę może komuś coś to pomoże jak już się tu zalogowałem to też coś wniosę a nie tylko sam czerpię informacje. ;d
kacperek98
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 07 2008
Auto: Focus
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ART DRIVE! Kolekcja BMW Art Car 1975-2010
    Instytut Sztuki Współczesnej (ICA) we współpracy z BMW, Burmistrzem Miasta Londyn oraz organizatorami London 2012 Festival na dwa tygodnie przejmuje kontrolę nad parkingiem w Shoreditch, aby w dniach od 21 lipca ...