Oba kierunkowskazy migają przy załączeniu jednej strony

24 Sty 2017, 18:59

Witam, mój problem rozpoczął się w sobotę, kiedy to przestały działać mi wszystkiie prawe kierunkowskazy. Okazało się, że przyczyną było zwarcie w połamanym gnieździe przyczepki. Zwarcie wyeliminowane, jednak w miedzyczasie pojawił sie inny problem, a mianowicie przy zapalaniu się migaczy, obojetnie, czy kierunków, awaryjnych, przy blokadzie lub otwieraniu drzwi włączał się alarm z czestotliwością i ilością powtórzeń migaczy. Zlokalizowałem syrenę i odciąłem od niej kable, lecz teraz pojawił sie nastepny problem. Przy włączeniu prawego lub lewego kierunkowskazu migają wszystkie, z tym, że kontrolka tego, który włączyłem zapala się minimalnie wcześniej. Jak narazie wymieniłem przerywacz, co nie przyniosło żadnego skutku. Prosił bym o jakieś propozycje co do przyczynytakiego stanu oraz jak rozwiązać ten problem. Będę bardzo wdzięczny.
Kuba887
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 11 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Tata Xenon
Silnik: 2.2 Dicor 140KM
Paliwo: Diesel
Typ: Pickup
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

25 Sty 2017, 11:55

Prawdopodobnie mogło się zrobić jakieś zwarcie lub jest problem z centralką od alarmu.

Sprawdź w pierwszej kolejności tylne gniazdo do przyczepy bo problem może być w nim.
Próbowałeś odłączyć centralkę od alarmu?

Możesz zacząć sprawdzanie od podłączenia plusa bezpośrednio na lewą lub prawą przednią żarówkę od kierunkowskazu (nic innego nie włączając). Jeżeli po podaniu plusa na jedną stronę zapali się druga to odłącz wtedy manetkę od kierunków i ponów próbę. Po tej operacji jak strony się rozdzielą tak jak być powinno to prawdopodobnie winny będzie włącznik awaryjnych chociaż nie wiem do końca jak ta instalacja jest rozwiązana w samochodzie Tata Xenon który posiadasz. Ale testy możesz przeprowadzić.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

25 Sty 2017, 20:40

Gniazdo na pewno już nie robi zwarcia. Sprawdzę najperw za Twoją radą te strony, ewentualnie poszukam tej centralki, która pewnie jest gdzieś pod tablicą rozdzielczą.

Gdy włączę kierunkowskaz, słychać dwa pykania. Jedno z przerywacza, a drugie gdzieś koło zegarów. Czy to może to być z tej centralki? Nie zwróciłem uwagi, czy to zawsze tak było.
Kuba887
Nowicjusz

29 Sty 2017, 20:37

Problem tymczasowo rozwiązany, przyczną był alarm. Narazie odciąłem od kostki alarmu kabelek odpowiadający za kierunkowskazy.
Kuba887
Nowicjusz

30 Sty 2017, 10:28

Kuba887 napisał(a):Problem tymczasowo rozwiązany, przyczną był alarm. Narazie odciąłem od kostki alarmu kabelek odpowiadający za kierunkowskazy.
Może padła centralka od alarmu. Alarm ci się załącza?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Odświeżony crossover Mitsubishi ASX
    W polskiej ofercie Mitsubishi Motors debiutuje właśnie odświeżony model najpopularniejszego modelu tej marki w Polsce i Europie – crossovera Mitsubishi ASX z nowym silnikiem Diesla. Wzbogacono wyposażenie pojazdu, silnik ...