Obowiązek jazdy na oponach zimowych

09 Sie 2012, 14:29

Witam, czy ten przepis będzie obowiązujący od tego roku?
łejn
Początkujący

Miejscowość: Lbn
Prawo jazdy: 06 01 2010
Auto: Nie mam

09 Sie 2012, 14:38

jeśli pamięć mnie nie myli to wysoce prawdopodobne że tak będzie..
krzem88
Początkujący

Prawo jazdy: 04 04 2008
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

09 Sie 2012, 17:58

Można gdzieś przeczytać o postępach w tym temacie?
łejn
Początkujący

Miejscowość: Lbn
Prawo jazdy: 06 01 2010
Auto: Nie mam

10 Sie 2012, 00:16

Nie wiadomo do końca czy uda się go wprowadzić jeszcze w tym roku, ponieważ problemem jest ustaleniem terminów w jakich będzie obowiązywała jazda na zimowych oponach. Powinna raczej obowiązywać zasada jest śnieg lub określone temperatury otoczenia to jeździmy na zimówkach.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

02 Wrz 2012, 05:29

Mogli by te światła dzienne też znieś obowiązkowe, ciekawe co było by z oponami całosezonowymi ?
sopelo
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Siewierz

24 Wrz 2012, 11:06

Ja gdzieś słyszałem, że to chyba będzie temat na przyszły rok, choć nie jestem pewien... W sumie bardzo się tym nie przejmuję, bo i tak co roku zmieniam opony na zimowe. Ale właśnie ciekawe, jak się (p)osłowie ustosunkują do opon całorocznych??? Znając życie w tym dzikim kraju, to pewnie sobie o takich oponach zapomną :no: i będzie jazda :shock:
W sumie pomysł dobry, bo tu, gdzie mieszkam (głęboka wieś), mało kto posiada naprawdę sprawne auto, już nie mówiąc o zmianie opon (niektórzy jeżdżą nawet na zimówkach przez cały rok :x ). Niestety nie ma komu sprawdzić stanu technicznego auta, bo przeglądy są podbijane po znajomości, a najbliższy posterunek Policji jest... 25 km stąd...
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Instalacje gazowe II generacji
    Ten typ instalacji gazowej, podobnie jak wcześniejszy, wykorzystuje zmienne warunki podciśnieniowe, pozwala już jednak na regulację składu mieszanki. Instalacja ta przeznaczona jest dla starszej generacji silników, ...

10 Lis 2012, 12:27

to u nas na wsi jezdzą na letnich łysych caly rok

całoroczne zawsze mają śnieżynke lub M+S wiec wg przepisów będa też zimowymi

a ten przepis mieli juz wprowadzic 1 listopada 2012...

Ciekawi mnie co z wagą ciężką, tz autobusy miejskie, autokary turystyczne, ciężarówki, TIry przeciez one nie maja opon zimowych, ba nawet całorocznych tylko na letnich jezdzą a to koszty kupno np 18 opon zimowych do tira a kazde po ok 800-1500zł...
piotrauto
Stały forumowicz