Profil opony inni niż zalecany przez producenta

12 Lis 2012, 11:58

Witam

Ostatnio dostałem dwie opony które wieki przeleżały na strychu, opony napompowane, prawie w ogóle nie jeżdżone, mają nawet te "włoski gumowe" :P no dobra ale to nie o to mi chodzi. Te opony które dostałem mają rozmiar 195/55 R15, z tego co doczytałem to opel do astry g zaleca 175/70 R14, ewentualnie zamienniki 185/65 R14, 195/60 R15, 205/50 R16. Ja teraz jeżdżę na 195/60 R15, co się stanie gdy profil opony na wszystkich osiach zmienię na 55? będzie to miało coś wspólnego z przekłamaniem prędkościomierza albo czujnika ABS-u będzie inne parametry sczytywał? Kompletnie się na tym nie znam i nie wiem czy to ma przy tak małej różnicy jakieś znaczenie.
kwiatman
Nowicjusz

Miejscowość: Brzeg Dolny

13 Lis 2012, 12:33

kwiatman napisał(a):dostałem dwie opony które wieki przeleżały na strychu

Który rocznik jest tych gum ?? Jeśli maja więcej niż 5 lat to wyrzuć je do kontenera..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

13 Lis 2012, 14:22

No mają 9 lat, ale podobny wiek mają opony te na których auto się porusza, wiem że powinienem je wymienić ale w tym roku nie pozwolę sobie już na to. Planuje po zimie wymianę na nowe ale na początku tylko tylną oś, a te dwie które dostałem wrzuciłbym na przód, to chyba lepsze, tymczasowe rozwiązanie. znajdzie się więcej gotówki to na pewno kupię też nowe na przód.
Powracając do tematu, to chciałbym uzyskać odpowiedzi na wcześniejsze pytania.
kwiatman
Nowicjusz

Miejscowość: Brzeg Dolny
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak przygotować się do jazdy?
    Najbardziej tragiczne zdarzenia na drodze to te ze skutkiem śmiertelnym, jednak nawet kiedy wszyscy uczestnicy wypadku przeżyją, jego następstwa mogą odczuwać do końca życia. Najnowsze badania wykazały, że urazy głowy, rdzenia ...
    Jazda po śniegu w górach - znak C-18
    Planując wyprawę w góry, konieczne jest odpowiednie przygotowanie na wszelkie warunki atmosferyczne. W przypadku zauważenia znaku C-18 przy pokrytej śniegiem trasie, który nakazuje stosowanie łańcuchów ...