Obroty w Toyocie Yaris 1.3 vvti benzyna

22 Gru 2019, 16:16

WItam,
jestem nowym kierowcą, prawo jazdy mam 4 miechy i mam pytanie dla bardziej doświadczonych. Do ilu obrotów dochodzić w tym autku,
przy ile zmieniać biegi, czy 3-4 tys obrotów raz na jakiś czas szkodzą silnikowi?
Matty
Obserwowany

22 Gru 2019, 16:49

Nawet 5-6 od czasu do czasu nie zaszkodzi a tak na codzien 2.5-3 tyś
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Gru 2019, 15:59

Przy tym silnku żeby w miarę dynamicznie jechać przyspieszając musisz zmieniać przy około 3tyś. obrotów bo poniżej będzie się Yariska męczyła. Zresztą sam zobacz. Ja np. ostatnio jeżdżąc takim modelem z tym silnikiem zauważyłem że na trójce przy 50km/h komputer pokazywał mniejsze spalanie (przy większych obrotach) niż na czwórce jadąc z taka samą prędkością.

Zauważ jeszcze jedną rzecz że jak się rozpędzisz do prędkości z którą chcesz jechać to delikatnie cofnij nogę, a prędkość nie powinna się zmienić natomiast wskazanie spalania chwilowego trochę spadnie. przynajmniej w tym egzemplarzy którym jeździłem tak było.

Na piątce szybko przekraczasz z tego co pamiętam 3tyś. obrotów nawet nie wiem czy na liczniku nie będzie mniej niż 120km/h.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota 86 GR Sport - kolejny model coupe
    Nowa seria usportowionych modeli Toyoty firmowanych przez Gazoo Racing wzbogaciła się o kolejny model – coupe GT86 w wersji GR Sport. We wrześniu 2017 roku Toyota zaprezentowała nową serię GR, opracowaną na japoński ...