OC i AC w salonie, a gwarancja

20 Cze 2016, 21:56

Witam,
Zostało zakupione nowe auto w salonie wraz z ubezpieczeniem OC i AC. Ubezpieczenie OC, AC kończy się i przesłali propozycję ubezpieczenia wyższą o 50%.... Czy mam obowiązek ubezpieczać się u tego samego dealera, ąby nie stracić gwarancji na samochód ?
Dziękuje za odpowiedz.
Bemok
Obserwowany

Auto: Mazda

21 Cze 2016, 08:50

Warunki gwarancji każdy sprzedawca ustala samodzielnie, ale zazwyczaj warunki dotyczą konieczności dokonywania przeglądów w ASO, dokonywania napraw powypadkowych w ASO, a nie w wybranym przez nas warsztacie itp. Nie powinna mieć za to związku z tym, gdzie wykupujesz ubezpieczenie. Na wszelki wypadek sprawdź więc jeszcze warunki swojej gwarancji i poszukaj tańszej polisy ;)
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna

21 Cze 2016, 10:08

@ Bemok gwarancja producenta wymaga napraw w Autoryzowanych Stacjach Obsługi (ASO) i chodzi tutaj o standardy napraw wymagane przez producenta, odpowiednio przeszkolony personel i finalnie, naprawę na częściach oryginalnych, więc ubezpieczenie ma związek z gwarancją ale bardziej chodzi tu o jego zakres niż o firmę ubezpieczeniową.
Tak więc zgłoś dealerowi chęć ubezpieczenia się poza ich siecią i porównuj wszystkie dostępne oferty :)

Pozdrawiam
Maciek
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

22 Cze 2016, 09:33

Ja jeszcze dodam, że wykupione ubezpieczenie w salonie było najpewniej w jakiejś promocyjnej cenie i dlatego było taniej - jest to taki myk dla klientów, żeby ich pozyskać, czyli żeby kupili auto i od razu ubezpieczyli się w danej firmie. Zapewne i salon i firma ubezpieczeniowa mają z tego jakąś korzyśc zawartą w umowie.
A co do reszty, to jak obaj koledzy pisali - musisz przeczytać warunki gwarancji. Nie pominę tego, że powinno to być zrobione przed zakupem samochodu, a w szczególności jak się kupuje AC na samochód. OC w tym przypadku nie ma znaczenia.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Cze 2016, 09:38

@ MotoAlbercik zgadza się ;) różne salony powiązane są z jednym/wieloma ubezpieczycielami na warunkach, które podałeś. Najgorszy jest moment "przebudzenia" dla klienta, kiedy słyszy składkę za kolejny rok.. :o
Pozdrawiam
Maciek
mfind
Aktywny

22 Cze 2016, 19:25

Bemok napisał(a): Czy mam obowiązek ubezpieczać się u tego samego dealera, ąby nie stracić gwarancji na samochód ?

Zasada jest prosta-gwarancja w żaden sposób nie ma związku z ubezpieczeniem, żadnego, możesz nawet nie wykupować AC(oczywiście jeśli to Ty jesteś właścicielem, a nie bank, czy leasing).
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Shooting brake, czyli sportowe kombi
    Określenie shooting brake od dekad wywołuje wiele emocji wśród fanów motoryzacji. W internecie możemy znaleźć mnóstwo wizualizacji prezentujących popularne sportowe samochody w takiej odsłonie. Wielu ...

22 Cze 2016, 19:36

mfind napisał(a):różne salony powiązane są z jednym/wieloma ubezpieczycielami na warunkach, które podałeś. Najgorszy jest moment "przebudzenia" dla klienta, kiedy słyszy składkę za kolejny rok

Zgadza się, sam miałem taką sytuację. W pierwszym roku miałem kompletne ubezpieczenie za 1800pln ,a w drugim zażyczyli sobie 2500, ale poszukałem nowego ubezpieczyciela i udało mi się ubezpieczyć auto ponownie w tej samej cenie. Dlatego jestem zwolennikiem negocjacji z agentem, a nie przez internet.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Cze 2016, 08:25

yeti65 napisał(a):Dlatego jestem zwolennikiem negocjacji z agentem, a nie przez internet.

Zawsze można najpierw sprawdzić przez Internet, co proponują poszczególni ubezpieczyciele, aby zorientować się w sytuacji. A potem zamówić rozmowę z agentem wybranego ubezpieczyciela i podjąć dalsze negocjacje :wink:
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna

23 Cze 2016, 09:52

Ja kilka razy sprawdzałem oferty u agentów i p[rzez internet zawsze było najtaniej. Tak w sumie to agenci przecież biorą sobie jakąś prowizję, więc musi być drożej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Cze 2016, 11:17

To nie będzie chyba tajemnica poliszynela ale porównywarki dostają prowizję, agenci dostają prowizję, brokerzy, dealerzy i każdy inny sprzedawca ubezpieczeń, nie ważne jaką drogą nabędziecie polisę :) Tylko, że w naszej porównywarce jest taniej, ponieważ ubezpieczyciele oferują preferencyjne stawki przy dużej sprzedaży, okresowe promocje etc.
Stąd ta różnica :)
Pozdrawiam
Maciek
mfind
Aktywny

23 Cze 2016, 18:43

Ubea napisał(a):Zawsze można najpierw sprawdzić przez Internet, co proponują poszczególni ubezpieczyciele, aby zorientować się w sytuacji. A potem zamówić rozmowę z agentem wybranego ubezpieczyciela i podjąć dalsze negocjacje

Dokładnie, tak właśnie robię :mrgreen:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika