OC na dwie raty

15 Maj 2019, 18:22

Cześć. Mam pytanie. Chcę przedłużyć polisę u obecnego ubezpieczyciela(lub jakiegoś innego) rozkładając płatność na dwie raty. Czyli jedna teraz, druga za pół roku, tylko tej drugiej raty już nie będzie bo samochód zostanie skasowany. Rozumiem, że jeśli rozłożę płatność na dwie raty, to teraz zapłacę jedną, a potem zgłoszę do ubezpieczyciela kasację i zerwę umowę?
Wiem, że mogę zapłacić całość, a potem ubiegać się o zwrot niewykorzystanych miesięcy, ale chcę zapłacić teraz tylko jedną ratę.

Ktoś z was tak robił?
Colossus91
Nowicjusz

Auto: Peugeot 406

15 Maj 2019, 19:05

Colossus91 napisał(a):Rozumiem, że jeśli rozłożę płatność na dwie raty, to teraz zapłacę jedną, a potem zgłoszę do ubezpieczyciela kasację i zerwę umowę?
Teoretycznie tak, ale trzeba to sprawdzić w regulaminie u konkretnego ubezpieczyciela u którego będziesz zawierał taką umowę ponieważ może być tak że dopiero po opłaceniu drugiej składki będziesz mógł zerwać umowę i otrzymać zwrot niewykorzystanej składki OC.

W przypadku zezłomowania samochodu TU będzie mogło jedynie ubiegać się o składkę za ubezpieczenie do dnia złomowania i wyrejestrowania pojazdu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

15 Maj 2019, 19:10

Właśnie chodzi o to, że na 99% samochód zostanie zezłomowany przed terminem płatności drugiej raty i od razy o tym zostanie poinformowany ubezpieczyciel. Więc drugiej raty być nie powinno, ale oczywiście dowiem się u ubezpieczyciela jak to będzie wyglądało w praktyce.
Colossus91
Nowicjusz

Auto: Peugeot 406

22 Maj 2019, 13:21

Warto mieć świadomość, że rozbijanie ubezpieczenia OC na kilka rat, to zwiększanie niepotrzebnie kosztów. Gdzieś kiedyś widziałem nawet taką analizę z której jasno wynikało, że płacąc ubezpieczenie w jednej racie, można oszczędzić nawet 40% w stosunku do tego, co byśmy musieli zapłacić gdyby zostało to rozbite na raty. Proponuję tutaj jeszcze doczytać lub skalkulować.
Instat
Początkujący

Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: Citrone C2
Silnik: 1,6
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2001