OC pojazdu zakupionego a śmierć właściciel -PROBLEMY

01 Wrz 2016, 20:18

Witam wszystkich, sprawa wygląda następująco:

Zakupiłem samochód od mojego dziadka w czerwcu i sporzadzilismy umowe kupna sprzedazy po czym oplaciłem skarbówke 2% ale nie przerejestrowywałem autka na siebie , kilka dni temu skonczyła się polisa OC zawarta na nazwisko mojego dziadka ktory zmarł po czym poszedłem do agencji ubezpieczeniowej bez umowy kupna sprzedazy zawartej pomiedzy mna a moim dziadkiem i opłaciłem nową polise OC już w innej firmie ubezpieczeniowej nie w firmie y a w firmie x bo było taniej , tylko podpisalem sie swoim nazwiskiem ,ze ja opłąciem ta składkę na pól roku , i teraz jest tego typu problem że bede chciał za jakis czas sprzedać to autko , czyli nowemu nabywcy dajee umowe pomiedzy mna a moim dziadkiem i sporzadzamy nowa umowe pomiedzy mna a nowym nabywcą, ale trzeba zgłosić w ciągu 14dni w firmie ubezpieczeniowej sprzedaż autka, tylko jak to zrobić jeśli mój dziadek już nie żyje a ja polise OC oplaciłem na niego i jak to teraz wszystko zrobić by nie było problemow ?:)
passat92
Aktywny

Miejscowość: Dębica
Prawo jazdy: 06 07 1985
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Passat B3
Silnik: 1.9D 68KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

03 Wrz 2016, 17:34

Czas na przerejestrowanie auta to maksymalnie 30 dni od daty zakupu wpisanej na dokumencie sprzedaż, nie wiem co Ci za to grozi i nie wiem czy da się uniknąć kary.

opłaciłem nową polise OC już w innej firmie ubezpieczeniowej nie w firmie y a w firmie x bo było taniej , tylko podpisalem sie swoim nazwiskiem

Genialne, czyli nie wpadłeś na to że opłacając składkę na osobę zmarłą możesz mieć kolejne problemy za próbę oszustwa podatkowego? Ponadto podpisałeś się swoim nazwiskiem, co tylko uwydatnia chęć popełnienia przestępstwa. Bo tak na logikę, z punktu widzenia urzędnika, po co miałbyś zawierać nową umowę na osobę zmarłą? No po co? Żeby były zniżki?

trzeba zgłosić w ciągu 14dni w firmie ubezpieczeniowej sprzedaż autka

a dziadek zgłaszał sprzedaż do swojej firmy ubezpieczeniowej? z Twoje opisu wynika że nie, czyli kolejny problem.

Może jak dobrze pójdzie i się wytłumaczysz i wypełnisz stertę papierków to Ci nie nałożą grzywny/kary/sprawy w sądzie. Nie wiem, nigdy nie spotkałem się z takim nawarstwieniem "szachrajstwa". Niemniej jednak ich ilość w jednej sprawie może być podstawą do jakichś roszczeń od ubezpieczycieli/skarbówki itp itd. BO raz się można pomylić/nie wiedzieć, i mimo że niewiedza nie uprawnia do łamania prawa, tak na takie przypadki patrzy się inaczej, A u Ciebie 3 "gafy"... w jednej sprawie,

jak to teraz wszystko zrobić by nie było problemow ?:)
Czytaj więcej: oc-pojazdu-zakupionego-a-smierc-wlasciciel-problemy-vt96039.htm

Idziesz do urzędu i tam pytasz co z tym zrobić, chyba jest coś takiego jak czynny żal i dobrowolne poddanie się karze. Za samo nieprzerejestrowanie podlegasz grzywnie od 200zł do 30 tysięcy. Może też Ci nic nie wlepią - nie wiem, jak nie chcesz problemów to po prostu zapłać taką grzywnę jaką Ci dadzą i tyle, po kłopocie. Ponadto (każdorazowo) jak zatrzyma Cie policja w tym aucie i sprawa wyjdzie na jaw to należy Ci się mandat 500zł.
m.: celica turbo za 10k, czekamy...
voidcall
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 07 03 2007
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Focus MK1 FL
Silnik: 1.6 100KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

04 Wrz 2016, 11:54

voidcall napisał(a):zas na przerejestrowanie auta to maksymalnie 30 dni od daty zakupu wpisanej na dokumencie sprzedaż, nie wiem co Ci za to grozi i nie wiem czy da się uniknąć kary.

voidcall napisał(a):Za samo nieprzerejestrowanie podlegasz grzywnie od 200zł do 30 tysięcy. Może też Ci nic nie wlepią - nie wiem, jak nie chcesz problemów to po prostu zapłać taką grzywnę jaką Ci dadzą i tyle, po kłopocie. Ponadto (każdorazowo) jak zatrzyma Cie policja w tym aucie i sprawa wyjdzie na jaw to należy Ci się mandat 500zł.

O co chodzi? Najpier piszesz, że nie wiesz, a potem straszysz takimi karami :?: Możesz podać paragrafy i ustawy, które określają takie kary za brak przerejestrowania auta w ciągu 30 dni? Bo z tego co ja wiem, to jest przepis nakazujący przerejestrowanie pojazdu w ciągu 30 dni od daty zakupu, ale nie ma żadnego przepisu, który regulowałby karę za brak tego przerejestrowania...Więc może jakies konkrety :?:
Tak więc wracając do tematu - za nieprzerejestrowanie nic ci nie grozi. Chyba, że trafisz na naprawdę służbistę policjanta, to wówczas może zatrzymac ci DR i wtedy będziesz musiał iść do WK i przerejestrować auto.
Co do ubezpieczenia - poprostu idż do ubezpieczyciela ( nie dżwoń, tylko idż ) i powiedz w czym rzecz - że polisa jest na dziadka, który umarł i że chcesz zrobić aneks do zawartej polisy i przepisać ją na siebie. Oczywiście może się to wiązać z kosztami, czyli np. dopłatą do polisy, jeżeli będą różnice w zniżkach. Ale niekoniecznie - zależy to od samego ubezpieczyciela.
No i idż też do WK i przerejestruj auto - lepiej unikać kłopotów. Z tym, że najpierw idż do WK, a potem do ubezpieczyciela, żeby na polisie były nowe dane właściciela auta.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000