Odblokowałem zaciśnięty tłoczek w zacisku i nie mam hamulca

23 Mar 2018, 11:54

Wymieniałem przednie klocki po lewej stronie. Kiedy zacisk był odkręcony (wisiał w powietrzu) wcisnąłem pedał hamulca, bo sprawdzałem światła, i tłoczek się wysunął. Wysunął się na tyle, że potem nie mogłem wsadzić zacisku na tarczę. No to go wcisnąłem na hama, wbijając drewniany klin pomiędzy tłoczek a zacisk. Teraz ten zacisk nie działa, bo przy hamowaniu znosi samochód na prawą stronę, a ślad po hamowaniu jest tylko jeden, prawy.

Co mogło się stać i Jak to naprawić?
Samochód jest z 2001 i zaciski strasznie są już pordzewiałe.
kamil352
Nowicjusz

Zdjęcia: 7
Auto: Renault Clio

23 Mar 2018, 12:49

Widocznie za mocno go wbiłeś i za mocno wszedł i jak zardzewiałe to płyn nie daje rade go wypchać, trzeba rozebrać zacisk i wyciągnąć ten tłoczek i załozyć nowy zestaw naprawczy.
gber44

23 Mar 2018, 13:25

Ok sprawdzę, zamówiłem zestaw naprawczy
kamil352
Nowicjusz

23 Mar 2018, 20:03

Boże święty jak można wymienić klocki z jednej strony!? chyba że źle rozumuje Twoją wypowiedz?
Druga sprawa tłoczków się nie wbija mają wchodzić z lekkim oporem ale gładko a jak nie chce wejść to jest coś nie tak i trzeba rozebrać zacisk i zregenerować, teraz jak nawet po naciśnięciu hamulca się nie rusza to marnie to widzę bo ciśnienie w układzie hamulcowym wynosi nawet do 100 bar.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

23 Mar 2018, 20:55

Też mnie to dziwi, albo odnosi się to tego, że chodzi mu o te strone tylko, a prawą zrobił.. W końcu w zestawach klocków są 4 klocki na dwie pary kół.. :P
gber44

24 Mar 2018, 18:20

kamil352 napisał(a):Wysunął się na tyle, że potem nie mogłem wsadzić zacisku na tarczę. No to go wcisnąłem na hama, wbijając drewniany klin pomiędzy tłoczek a zacisk.

Może być tak, że wbijając klin z jednej strony tłoczek się zaklinował. Powinien on być wciskany równomiernie. Są do tego odpowiednie przyrządy - palcami nie zawsze da się tłoczek wcisnąc w cylinderek. Teraz jedynym ratunkiem jest delikatnie po nim postukać ( jeżeli coś wystaje z cylinderka ). Z tym, że jeden musi trzymać wciśnięty pedał hamulca, a drugi stukać po tłoczku. Najlepiej od przeciwnej strony wbijania klina. Jak się nie da delikatnie, to spróbować go chwycić szczypcami ( za koniec tłoczka - tzn tą częśc, któa już się nie chowa do cylinderka ) i próbować go obrócić przy wciśniętym pedale hamulca.
A jak to nie pomoże, to nieco brutalniej. Bo jak się nie uda, to zacisk i tak do wymiany.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Inteligentne oświetlenie MATRIX LED ŠKODY bez tajemnic
    Co dokładnie kryje się pod nazwą oświetlenie Matrix LED, które zastosowano w najnowszym odświeżonym modelu ŠKODY SUPERB? Jakie są zalety tej technologii i dlaczego zapewnia jeszcze większy poziom bezpieczeństwa ...
    Akumulator zimą - dbamy o niego aby nas nie zawiódł!
    Czy z akumulatorem w naszym aucie jest wszystko w porządku, a jeśli coś jest nie tak to jak poradzić sobie gdy pojawiają się pierwsze problemy... Kiedy trzeba kupić nowy? Nie warto od razu biec po nowy akumulator, gdy auto ...

29 Mar 2018, 20:21

Dziękuję wszystkim, wyjęcie i przeczyszczenie tłoczka pomogło.
kamil352
Nowicjusz

29 Mar 2018, 20:31

A fajnie by było, jakbyś napisał jakim sposobem wyjąłeś ten zablokowany tłoczek.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

08 Paź 2018, 18:35

Witam,

Już pół roku minęło ale muszę odświeżyć ten temat bo mam problem.
Oprócz przeczyszczenia tłoczka zregenerowałem wtedy wszystkie elementy zacisków z obu stron auta (prowadnice, tłoczki itd) i od tego momentu przy hamowaniu w kabinie słychać uderzenie, nie potrafię zdiagnozować skąd ten dźwięk.

Nagrałem usterkę, wideo jest tutaj:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

(dźwięk o którym mowa pojawia się w sekundzie 3ciej i 20stej)

MotoAlbercik:
Tłoczek mimo że był zablokowany nieco wystawał i chwytając za tą wystającą część wyciągnąłem (kluczem francuskim chyba).
kamil352
Nowicjusz

11 Paź 2018, 10:20

A jadąć np 50km/h wciskająć pedał hamulca kilka razy to za każdym jest to uderzenie czy tylko raz? Nie ma tego uderzenia jak puścisz gwałtownie gaz?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Paź 2018, 17:00

Jechałem 30/h i wciskając kilka razy hamulec, działo się tak tylko za pierwszym razem. Przy puszczaniu gazu to nie występuje.

Bawiłem się trochę testując na lewarkach i po którymś razie kiedy tłoczek słabo odbił tak że klocki były mocno dość zaciśnięte, zdjąłem z lewarków, przejechałem i przez pierwsze parę hamować nie było odgłosu o którym mowa, po dłuższej jeździe znów wróciło (sprawdziłem i tłoczek odbił całkowicie).
kamil352
Nowicjusz

16 Lis 2018, 22:03

zawsze można wysłać np do regeneracji <reklama> ten zacisk hamulcowy. Wtedy masz pewność że będzie wszytko ok.
Ostatnio edytowany przez Kao, 16 Lis 2018, 22:17, edytowano w sumie 1 raz
Powód: regulamin IV.4.e
mazi88
Początkujący

Miejscowość: Kuźnia

04 Sty 2019, 14:05

Mechanik naprawił samochód i nie ma problemu, chodziło pewnie o końcówki drążków i sworznie bo to wymieniał.
kamil352
Nowicjusz