Pisk hamulców przy małej prędkości w nowym aucie?

15 Gru 2018, 22:27

Witam, niedawno zauważyłem gdy hamuje i auto "już prawie staje" wtedy powstaje pisk i nie pojawia się on zawsze.

Najbardziej zauważyłem to gdy skręcam kierownicą w lewo przykład: mam zjazd do garażu z górki, aby wjechać muszę delikatnie ustawić się pod skosem skreacają w lewo i w tym momencei gdy staje już przed bramą i dociskam hamulec powstaje mały pisk.

Jak już wjadę do garażu i jade na wprost, staje na miejscu parkingowym to już nic nie popiskuje, czym to może się objawiać? Auto ma przejechane 23 tysiące.

Ogólnie podczas jazdy nie piszczy i przy gwałtowym hamowaniu, albo dynamicznej jeździe także nic. Mam ciągłe wrażenie, że jak skręce kierownicą delikatnie w lewo wtedy powstaje ten pisk, jakiś pomysł?
q21993
Nowicjusz

Auto: Seat Ibiza V
Silnik: 1.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017

15 Gru 2018, 22:30

skrzynia automat?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Gru 2018, 22:34

Manual :ok:
q21993
Nowicjusz

15 Gru 2018, 22:35

Ciężko powiedzieć ale wskazuje na słabe jakościowo klocki
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

15 Gru 2018, 22:40

Na poczatku stawiałem na jakiś brud które zalazł na tarcze. Zobaczę, może za jakis czas się uspokoi tym bardziej, że występuję to spontanicznie momentami. Jak dalej będzie się to powtarzało albo gorzej piszczało to wtedy zadzwonie na serwis, akurat jadę do PL to zobaczymy, chyba że ktoś miał taki problem w tym aucie ;)
q21993
Nowicjusz

15 Gru 2018, 22:41

q21993 napisał(a):chyba że ktoś miał taki problem w tym aucie ;)
no ale przecież nie napisałeś o jakie auto Ci chodzi
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LFA Spyder
    Supersportowy LFA to jeden z najsłynniejszych samochodów Lexusa. Wielu miłośników motoryzacji z pewnością pamięta też koncept LF-A Roadster, który jednak ostatecznie nie trafił do seryjnej produkcji. ...
    BMW Concept 4 Coupe: elegancja, dynamika i indywidualizm
    BMW Concept 4 Coupe, który będzie miał swoją światową premierę właśnie na salonie NAIAS 2013 w Detroit, pozwoli na wczesne spojrzenie w przyszłość średniej wielkości samochodu sportowego z nadwoziem coupe. Jego elegancja ...

15 Gru 2018, 22:42

Ups :oops:

Zaraz zaktualizuje profil ale w razie wu: Seat Ibiza V 2017
q21993
Nowicjusz

03 Sty 2019, 15:14

Jeżeli są to piski przy lekkim naciśnięciu hamulca przy małej prędkości, to rozwiązaniem będą takie oto podkładki: Podkładki pod klocki hamulcowe mają na celu zapobieganie zjawisku piszczenia hamulców. Powodem pisków są wibracje klocków występujące podczas łagodnego hamowania, okładzina cierna pracując z tarczą wpada w wibracje, czego efektem jest głuchy pisk. Podkładki należy przyciąć do kształtu klocków i nakleić na podkładkę za pomocą kleju znajdującego się na odwrocie.

Podobne objawy występują kiedy na tarczach mamy ranty, zabrudzone zaciski..
topbrakes
Nowicjusz

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: e90
Silnik: 2.0 T