Odpowiedzialni rodzice - wypadek z udziałem 12-latka!

04 Sie 2018, 06:31

W ubiegłym tygodniu jadąc drogą krajową, która jest także drogą tranzytową, prowadzącą do przejścia granicznego w Ogrodnikach byłem uczestnikiem wypadku drogowego. A teraz najlepsze. Drugi uczestnik wypadku to 12-letni chłopiec. Na skrzyżowaniu z drogą którą jechałem, wymusił pierwszeństwo (pomimo znaku STOP i linii ciągłej). Tylko mojemu refleksowi zawdzięcza to, że żyje. Udało mi się w ostatnim momencie odbić w lewą stronę. Dzięki temu manewrowi nie wpadł mi centralnie pod samochód. Zastanawiające jest co myśleli jego rodzice, gdy uczyli go jeździć motorowerem (motorower się spalił, ale z pobieżnych oględzin wynika, że był to motorower do jazdy krosowej). Oczywiście jak to na wiosce, motorower nie był zarejestrowany, a właściciel nie posiada żadnego ubezpieczenia na ten pojazd. I to Polska właśnie. Tylko z tego powodu pozostały mi same problemy. Oczywiście rodzice nie poczuwają się do żadnej odpowiedzialności. Jakbym ja był winny. Informacje na temat wypadku zmieszczone w portalach można znaleźć wpisując: Netta druga wypadek 12-latek.
andymortar
Obserwowany

20 Wrz 2018, 10:07

Odpowiem Ci tak rodzice często nie tłumaczą i nie uczą nie mówią dziecku co może się stać a to jest bardzo ważne.

Przed końcem roku szkolnego widziałem chłopca który jeździł na quadzie średniej wielkości oczywiście nie zarejestrowanym po ulicach nie przestrzegając zupełnie nakazów i zakazów. Nie obowiązywały go żadne znaki jak jechał. Ale to nie wszystko w pewnym momencie zabrał kolegę który nie miał kasku i jechał z nim bardzo szybko.
Pojechałem kawałek za nim i jak się zatrzyma zwróciłem mu uwagę i wytłumaczyłem że tak się nie robi i jest to bardzo niebezpieczne. traf chciał że zatrzymał się chyba pod swoim domem i jego Ojciec był na podwórku i co... Naskoczył na mnie i pogroził żebym pilnował swojego nosa a dziecku nie zwrócił uwagi i odjechało. Chłopiec miał może 12 lat.

Więc sam widzisz jak to jest. Tu jedyna rada na takich jest taka żeby zgłosić to odpowiednim służbom które zajmą się takimi wybrykami i odpowiednio ukażą osobę dorosłą która na to pozwala. Taka jazda i zachowanie na drodze to tylko kwestia czasu do tragedii.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

15 Sty 2019, 16:14

Smutne jest to, że większość takich rodziców sięga po rozum do głowy dopiero jak wydarzy się tragedia. Niestety doczekaliśmy się czasów, kiedy dziecko nie dostaje na przysłowiową "komunię" roweru, a quada - a w najgorszym wypadku (dla dziecka) - skuter. Tak wygląda rzeczywistość nie tylko w miastach, ale coraz częściej na wsiach, co właśnie tak jak mówicie jest jeszcze gorsze, bo przecież "po co ubezpieczenie i dokumenty", a jak nie daj Boże dojdzie do wypadku to płacz i lament, bo przecież to tylko dziecko, a oni jako rodzice nie byli w stanie go upilnować. Lekarstwa na ludzką głupotę niestety jeszcze nie wymyślili.
PablitoLG
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Seat Leon II
Silnik: 1.9 tdi 105KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

05 Lut 2019, 18:45

Szanowny Panie,
czy udało się uzyskać Panu odszkodowanie? Taka sytuacja nie powinna mieć prawa miejsca. Jesli akcja nadal trwa, prosze o kontakt: 795 555 375

Międzynarodwoe Centrum Odszkodowań
kajek111
Obserwowany

12 Mar 2019, 21:59

No właśnie tak jest w Polsce rodzice kupują dzieciakowi taki motorower niech ma. Bez ubezpieczenia bo taniej bo nie potrzeba, na wiosce i tak mały ruch. Tylko problem pojawia się właśnie wtedy gdy dochodzi do wypadku. Kierowca z góry jest winny bo nie zachował ostrożności. Tylko ja się pytam gdzie byli rodzice tego gówniarza. Pewnie 500 plus jest to dzieciakowi odmówi? Współczuję Panu miałem podobną sytuację ze starszą Panią która jechała ulicą i wymusiła mi włączając się na mój pas. A po opuszczeniu szyby usłyszałem że nie umiem jeździć a jak spytałem czy widzi znak ustąp pierszeństwa odburknęła że ona jedzie rowerem i jej znaki nie dotyczą.
Gość104264

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...