Olej hydrauliczny

13 Maj 2021, 17:34

Witajcie. O olejach coś tam wiem, ale teraz potrzebuję bardziej precyzyjnych informacji, bo tego nie ogarniam niestety.
Chodzi o olej hydrauliczny do otwierania dachu w Peugeocie. oryginalnie jest podany Aral Vitamol ZH-M. I tylko tyle. Żadnej lepkości, jakości ani nic. Nie ma możliwości kupienia takiego oleju w Polsce ani nie umiem znaleść danych tego oleju. Z tego co udało mi się doczytać, to Aral to chyba nazwa firmy. I teraz pytanko - co tu jest ważne - Vitamol ZH-M czy tylko samo ZH-M? Będę wdzięczny za każda informację.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Maj 2021, 12:51

Trochę zagłębiłem się w temat i wygląda na to że najważniejsze jest tu oznaczenie ZH-M, to olej do zastosowań hydraulicznych.

Możesz tu zastosować np. FEBI 02615 on ma też takie oznaczenie ale po tym numerze szybciej go znajdziesz. Ten FEBI był też stosowany przez koncern PSA. Jest jeszcze MOPAR VITAMOL ZH-M ale producentem z tego co doczytałem na stronach w USA jest Aral :)

Tu masz info o tym oleju: ARAL Vitamol ZH-M
"ARAL Vitamol ZH-M to olej hydrauliczny do kontroli poziomu samochodów osobowych firmy DaimlerChrysler

Aplikacje:
Aral Vitamol ZH-M to specjalny centralny płyn hydrauliczny, skomponowany z najwyższej jakości olejów bazowych wraz z odpowiednio dobranym pakietem dodatków. Ta formuła zapewnia zredukowany hałas syczenia i chrupania oraz zapewnia lepszą ochronę maszyn dzięki doskonałej ochronie przed korozją. Korzystny wskaźnik lepkości w połączeniu z niską stratą przez parowanie gwarantuje bezpieczeństwo funkcjonalne w szerokim zakresie zastosowań. Obszar operacyjny:

Aral Vitamol ZH-M został opracowany specjalnie dla przemysłu motoryzacyjnego, w szczególności Mercedes-Benz (arkusz MB 343), do stosowania jako centralny płyn hydrauliczny.
"
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Maj 2021, 17:35

Rokiko napisał(a):Możesz tu zastosować np. FEBI 02615

Też o tym myślałem. Ten Febi Blisten też ma oznaczenia ZH-M. Jest też Total z takim oznaczeniem, ale niedostępny w małych ilościach. Ale ten Febi już jak najbardziej tak :ok:
.
Rokiko napisał(a):MOPAR VITAMOL ZH-M ale producentem z tego co doczytałem na stronach w USA jest Aral

Tego Mopara znalazłem, ale nie wiedziałem, że Producentem jest Aral...
Wielkie dzięki za pomoc. Kupię albo Ten Febi Blisten albo Mopara-a. Mopar-a lałem do jeepa, bo Jeep jedzie właśnie na Mopar-ach.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RX500h - czy taki samochód ma jakieś wady?
    Najmocniejsza hybryda w modelu RX to właśnie wersja 500h dysponująca silnikiem benzynowym i tu uwaga TURBO benzynowym! Przyzwyczailiśmy się że w samochodach tej marki występują silniki bez doładowania, a tu taka niespodzianka ...