Olej w skrzyni i rozrząd

16 Sty 2020, 08:40

Posiadam mercedesa w203 1.8 163km automat
Co ile powinno się wymieniać olej w skrzyni? Oraz ile go wchodzi? Jakie są tego koszta? A kolejne pytanie to co ile wymieniać łańcuszek rozrządu? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź
Mi3W
Początkujący

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Marea
Silnik: 1.6 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

16 Sty 2020, 09:58

Musisz zobaczyc czy w konwerterze masz korek spustowy oleju z ASB,jeśli tak to w sumie możesz ogarnąć wymianę oleju sam,jeśli korka nie ma, to, by dobrze to zrobić ,czyli usunąć 100% oleju musi być specjalna maszyna,trwa to kilka godzin,koszt całkowity ok 1800 zł z płukaniem uprzednim skrzyni.Wchodzi plus minus ok 8.5 l,wymieniasz co 60-80 tyś max.Łańcuszek? By ocenić jego stan należy zdjać tylko pokrywę zaworową,zobaczyć na zęby kół napędzających oraz na znaki czy się pokrywają,jeśli się nie pokrywają wówczas należy go wymienić,jest rozciągnięty,wraz ze ślizgami i napinaczem.Wybierz komplet SWAG ,robi najlepsze łańcuchy w przystępnych cenach.Może okazać się,ze wszystko jednak jest ok.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

24 Sty 2020, 12:06

WDB2030421F399302
Czy da radę sprawdzić po vinie czy mam korek spustowy? Bo niestety nie posiadam kanału
Mi3W
Początkujący

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Marea
Silnik: 1.6 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

24 Sty 2020, 15:37

Kolego spróbuję poszukać informacji,jeśli jednak go nie będzie to polecam takowy wykonać w kumatym zakładzie,wtedy na przyszłość zaoszczędzisz kupę kasy,w ten sposób pozbędziesz się całego oleju,taki korek miałem w 190 tce,wymieniałem olej sam,koszt tylko oleju,uszczelki misy i filtra,robocizna moja,napełniasz skrzynię przez gniazdo bagnetu stanu oleju.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

25 Sie 2020, 19:16

Olej w skrzyni wymieniasz od nowości po 120tys. a potem co 60
Zbyszko101
Nowicjusz

28 Wrz 2020, 13:21

Trzeba uważać przy wymianie oleju żeby nie wlać za dużo. Czasami 100ml więcej ma już znaczenie
Michał1988
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Volkswagen Polo - niskie koszty utrzymania
    Nowa generacja Volkswagena Polo, która pojawiła się w polskich salonach, wyróżnia się najwyższym poziomem bezpieczeństwa (tytuł Best in Class 2017 przyznany przez Euro NCAP), bardzo obszernym wnętrzem oraz najbardziej ...