Omega 2,5 tdi lub 2,0lpg

03 Mar 2010, 18:11

Witam.Zastanawiam się nad kupnem omegi B o pojemności 2,5 tdi lub 2,0lpg.Chciałbym się dowiedzieć(najlepiej od uzytkowników tych modeli)coś o tym samochodzie,szczególnie chodzi mi o awaryjność,średnie spalanie,ceny mniej więcej części które najczęściej trzeba wymieniać.Początkowo wciskali mi 2,0 w dieslu,ale stwerdziłem ze na taki samochód 100 KM to za mało.Z góry dziękuje za odpowiedz
simson233
Nowicjusz

Miejscowość: zielona góra

03 Mar 2010, 21:44

jak najbardziej polecam 2.0 8v 115km żywotny silnik i fajnie chodzi z gazem
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

27 Maj 2010, 23:04

Nie prawda. że 2.0 DTI to za mało. Nie jest to wyścigówka, ale spokojnie sobie radzi z tą budą, mój ojciec ma taką kombi 98r, często ją użytkuje i choc nie jest to mercedes, to generalnie naprawde fajne, wygodne autko i przy duzych gabarytach bardzo ekonomiczne.
element
elmer
Nowicjusz

Miejscowość: Gorzów Wlkp
Auto: BMW 520i

28 Maj 2010, 10:45

2.0 DTI to będzie za mało, szczególnie do kombi ważącego ponad 1600kg. A jak zapakujesz 3-4 osoby to już w ogóle muł. Trudno mi się wypowiedzieć który silnik najlepszy, u mnie w rodzinie była swego czasu 2.0 16V benzyna, gazu ojciec nie zakładał bo zawsze był zdania że gaz ma w zapalniczce i tam jego miejsce. Autko chodziło bez zarzutów, jeździł często do Niemiec, przebieg rósł w oczach i problemów z nią nie było, tylko spalanie trochę wysokie, jak to 2.0 bo po mieście łykała do 15 w zimę. Ale ogólnie miło wspominam ją z uwagi na to że była moim pierwszym samochodem po zdaniu prawa jazdy, co na czasy kiedy była nowością było prawdziwym lansem :)
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

28 Maj 2010, 13:46

Kolego, miałem swego czasu Omeżkę B 2.5 TD(s). Jak wiesz, albo i nie, te silniki pochodzą z palety bmw, jednak dziwnym trafem spisują się o wiele gorzej w autkach spod znaku "zorro" niż w BMW. Powszechna opinia o dużej awaryjności samochodu.

Przechodząc jednak do faktów...
Posiadałem takowe autko z automatyczną skrzynią biegów. Frajda z jazdy dość spora. Znaczącym minusem jest spalanie ropki. W mieście nie udało mi się zejśc poniże 13litrów/zima. Trasa 8 litrów

Co do silnika 2.0.
Według mnie jest za słaby do tej budy. Moment obrotowy jest za niski. Polecał bym jednostki V6. Spalanie nie jest o wiele większe. Nie musisz samochodu dusić żeby jechał do przodu, a satysfakcja z większych możliwości-bezcenna ;)
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kłodzko

28 Maj 2010, 20:03

Jak LPG to tylko 2,5 V6 lub lepiej MV6 :) 2,0 16V to za mało do tego silnik nie za rewelacyjny.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

"Pudzian" i Actros - Prawdziwy Wojownik i jego Team
    Mariusz "Pudzian" Pudzianowski jest w Polsce i na świecie świetnie znany jako kilkukrotny mistrz World’s Strongest Man, a obecniecnie pięściarz federacji KSW. Nie każdy wie jednak, że prowadzi on również firmę ...

29 Maj 2010, 10:10

Kubuch napisał(a):Jak LPG to tylko 2,5 V6 lub lepiej MV6 :) 2,0 16V to za mało do tego silnik nie za rewelacyjny.

Tak jak przedmówca min. 2.5 v6. Ewentualnie jak nie potrzeba Ci dynamiki to 2.0 ale 8V 115km.
Smoke
Nowicjusz

Miejscowość: Okolice Rzeszowa