Opel Astra 1.4 kat. złe wyniki podczas analizy spalin

25 Sie 2007, 13:19

Witam.
Byłem na badaniach technicznych i okazało sie, ze na paliwie jak i na gazie pomiar spalin pięciokrotnie przekracza dopuszczalną norme!!!
Instalacje gazową (Landi Renzo) załozyłem 2 tyg temu i tam powiedzieli mi ze instalacja musi sie ułożyc wtedy po wyregulowaniu wszystkie pomiary będą ok.
Czy to kwestia regulacji czy cos bardziej poważnego??
add
Nowicjusz

• 25 Sie 2007, 23:15

Gazownicy jak zwykle gadają totalne bzdury.Analiza spalin musi być ok zaraz po założeniu gazu.Jak przed założeniem gazu było ok,to prawdopodobnie majstrowali przy sondzie lambda,katalizatorze lub ECM,albo dobrali złą instalację gazowa lub coś sknocili przy podłączaniu elektroniki..Proponuję jechać do tych gazowników i zażądać ustawienia składu mieszanki paliwowo-powietrznej takiej jak ma być.Jak nie dadzą rady,to masz prawo żądać,aby doprowadzili samochód do stanu sprzed awarii.Nawet jakby mieli zdemontować instalację.Dodatkowo podpowiem,że jak jest zła analiza spalin,to zazwyczaj autko więcej pali lub jest słabsze.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

26 Sie 2007, 12:57

Dzieki za odpowiedz!
    Po załozeniu instalacji wymieniłem sonde lambde bo była padnięta tak więc to cos innego. Zobaczymy co gazownik na to poradzi.
    add
    Nowicjusz

26 Sie 2007, 14:40

To nie wiem,czy dobrze zrobiłes.Jak do momentu założenia gazu sonda była ok,a po założeniu padła,to wina jest po stronie gazowników i oni powinni ci ja wymienic na nową za darmo,ponieważ cos sknocili przy podłaczaniu części elektrycznej instalacji gazowej.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Porządne opony to klucz do bezpiecznych wyjazdów
      W okresie świąteczno-noworocznym i ferii zimowych, gdy setki tysięcy z nas wyrusza na zasłużony wypoczynek, należy pamiętać o kluczowych kwestiach związanych z bezpieczeństwem na drodze. Według badań aż 70% Polaków ...