REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
PrezesArtek napisał(a):Proste równanie, nie wiem ile Ci auto pali ale powiedzmy że ok 8l/100km czyli 100km kosztuje Cię ok 34,40zl a tysiąc kosztuje Cie 344zł czyli rocznie wydajesz 3340zł na paliwo. Po założeniu gazu przypuszczalnie spalanie troszkę wzrośnie powiedzmy do 8,5-9l/100km wiec 100 km na gazie będzie Cie kosztować 16,56zł a 10,000km będzie kosztowało 1656zł, roczna oszczędność jazdy na gazie wyjdzie 1684zł oczywiście od tego trzeba też odjąć przeglądy instalacji LPG i częstszą wymianę świec i przewodów wysokiego napięcia. Instalacja całkowicie zwróci się po ok dwóch latach.
kolega tu liczy same koszty gazu ... ale sekwencja załącza się od około 30c, więc ten czas do 30c trzeba pokonać na benzyncejeśli jeździsz na krótkich trasach że ledwo co przełączy się na sekwencje już gasisz, autko stygnie i następny etap jest taki sam więc tej benzyny też sporo pali a nawet bym powiedział 50/50 z gazem
i czas zwrotu wydłuża się z 2 do 4 lat
pomyśl nad tym ...
PhantomASA1 napisał(a):No,pierwszy raz ktoś napisał to co ja jako rasowy eksperymentator potwierdzam!Wszędzie czytam ,że należy przy posiadaniu instalacji gazowej częściej wymieniać świece i przewody wysokiego napięcia.Kupiłem kiedyś przewody Ferrytowe Sentecha,było to 50 tyś .km temu,działają jak nowe,jeżdżę tylko na gazie ba,20 tyś .km temu wymieniłem świece ,wczoraj kupiłem nowe ,niepotrzebnie, wyglądają jakby były co dopiero założone tylko musiałbym ustawić przerwę na elektrodach.Migaz jesteś jedynym człowiekiem ,którego pogląd jest spójny z moim praktycznym spostrzeżeniem,olej wymieniam rzadziej jak zalecają fachowcy,przecież LPG nie niszczy oleju tak jak przeciekająca benzyna czy olej napędowy! Ujawniajmy fakty ,obalajmy mity!Migaz napisał(a):PrezesArtek ładnie napisałeś, ale czemu częstrza wymiana świec i przewodów?? zupełnie nie potrzebna. Przy dobrze wyregulowanej instalacji te elementy wymienia się po takim samym przebiegu jak przed zamontowaniem instalacji.