Opel astra 1,6 B+G 92r

28 Kwi 2011, 22:44

Witam
Problem polega na tym iż silnik głośno pracuje na benzynie jak i na gazie. Przy zmianie biegów szarpie na gazie na benzynie jeszcze nie wiem. i jeszcze wentylator chłodnicy się włącza nawet na postoju a wskaźnik pokazuje 90 stopni czego może być wina nierównej i głośnej pracy silnika< swieci sie kontrolka CHEK ENGINE ( taka żółta z silnikiem) , Auto zostało zakupione 2 tygodnie temu Proszę o pomoc.
Rumcajs667
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

07 Maj 2011, 10:12

Na początek tylko diagnoza błędów czyli szczytanie ich kodów. Wtedy sporo się może wyjaśnić. Niekoniecznie załączanie wentylatora jest tą samą awarią co inne . Może to osobny problem..? Może tylko czujnik padł?
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

07 Maj 2011, 17:22

90 stopni to temp. prawidlowa i wentylator powinien sie zalaczac okolo 100 stopni w zaleznosci od marki
Kochaj i szanuj swoje auto a wzamian sie odwdzieczy:)
kamilszczak00
Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska

07 Maj 2011, 19:57

Astra często ma różnie wyskalowane liczniki i wentylator może załączać się przy wskazaniach 90 choć rzeczywista temperatura jest około 95-98.
Mam znajomego gdzie w jego astrze silnik ma 90-92 stopnie a wskaźnik jest troszkę za niebieskim polem. Wymiana czujnika nic nie pomogła.
Innym aspektem może być włącznik termiczny wentylatora ( ten w chłodnicy), Może ktoś wymienił ale nie zwrócił uwagi czy o takich samych parametrach.
silnik Ecotec? więc najsprawniej podłączyć pod kompa, bo może być: czujniki wału i rozrządu, dalej sonda lambda, pompa powietrza, czujnik temperatury powietrza zasysanego.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

07 Maj 2011, 21:30

Moja astra 92r (1.4 b+g) załączała wentylator przy 90 stopniach, czujnik temp. był wymieniany dwa razy, raz się zepsuł, a raz zupełnie niepotrzebny wymysł mechanika, i zawsze po około 90 st włączał się wentylator. Ale to w niczym nie przeszkadzało.

Poprzednia astra miała jakoś wyżej ustawioną tę temp, ale nie więcej niż 95st, widocznie taki model ;)
kzg
Nowicjusz

Miejscowość: Trn

09 Maj 2011, 14:07

U mnie jest to 98 st. W innej znanej mi Astrze jest dokładnie tak samo. :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sztuka jazdy w warunkach zimowych
    Opady śniegu mają ogromny wpływ na warunki panujące na drodze – do tego stopnia, że niektórzy mało doświadczeni kierowcy zimą wolą zostawić samochód w garażu. Taki krok nie jest jednak konieczny, choć ...