OPEL ASTRA 1,7 CDTi jakie alufelgi felgi

26 Gru 2009, 20:32

Witam
Mam problem co do doboru alufelg do mojej ASTRY H 5-drzwiowej. Chcę założyć coś z fajnym rantem ale nie wiem jakie alu najszersze wejdą mi na przód i na tył. Myślałem o 8,5x17 przód i 10x17 tył. Ale czy ktoś się orientuje czy takie wejdą??? :roll:
Z góry dziękuję za odp. :smile:
stegon
stegon
Nowicjusz

Miejscowość: Racibórz

26 Gru 2009, 21:04

Wszystko zależy od ET felgi, od tego trzeba by zacząć. Jakie teraz jest ET i jaki rozmiar? Auto jest obniżone? Jeśli nie jest, to będzie łatwiej wyjść na zewnątrz. Wtedy przy odpowiednim ET nawet 11 cali można założyć ;) Tylko będzie pewnie błotnik ciął opony na wybojach ;)

ps. chyba pytałeś o to przez moją stronę? ;)
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

26 Gru 2009, 22:41

Tak, pytałem Cię poprzez e-mail. Tak więc mam teraz oryginalne alu 6,5x16 ET37. Astre chce obniżyć o 40mm. No a chodzi mi o to żeby opona nie wychodziła na zew :wink:
stegon
stegon
Nowicjusz

27 Gru 2009, 02:00

Nie ma wychodzić na zewnątrz nadkola? W takim wypadku zmierz proszę odległość od nadkola to amortyzatora - wyjdzie w przybliżeniu maksymalna szerokość felgi. Wtedy obliczymy ET felgi, która się zmieści.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

27 Gru 2009, 10:16

Tak więc z przodu odległość od amortyzatora do nadkola to 26,5cm, a z tyłu 27,5cm :cool:
stegon
stegon
Nowicjusz

27 Gru 2009, 12:12

Czyli 10 cali się zmieści na styk :D Teraz najważniejsze jest ET felgi. Trzeba zmierzyć odległość piasty, powierzchni przylegania felgi do amortyzatora.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi powraca do Big Game
    Audi kontynuuje swą kilkunastoletnią obecność na najważniejszej nocy w rozgrywkach futbolu amerykańskiego, czyli na Big Game. Przedstawi podczas niej 60-sekundową reklamę pt. „Let It Go” z udziałem aktorki Maisie ...
    Lexus RX L 450h - test spalania
    Ten bogato wyposażony, luksusowy SUV imponuje niskim zużyciem paliwa. Zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę, że testom poddano największego SUV-a w gamie japońskiej marki na europejskim rynku – do tego w dłuższej i wyższej ...

27 Gru 2009, 15:13

Jak auto mi stoi teraz w garażu to przy pomocy metra i długiej poziomicy zmierzyłem odległość pomiędzy piastą a błotnikiem. Z przodu jak i z tyłu jest to odległość 8,5cm.
stegon
stegon
Nowicjusz

27 Gru 2009, 19:21

Jutro obliczę ET, ponieważ dzisiaj jestem już... niedzisiejszy ;) 8 i 10 powinno wejść bez problemu na wąskiej oponie. Problemem jest oczywiście wspomniane ET oraz promień skrętu przedniego koła - czy nie będzie obcierać przy skręcie, ponieważ do jazdy na wprost taki zestaw się nadaje :mrgreen:
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika