Opel Astra 1 F - Huczy podczas jazdy

05 Kwi 2009, 20:27

Witam.

Gdy jadę przednie koła huczą, gdy skręcam w prawo nasila się. Lecz gdy skręcam w lewo huczenie ustaje.
Po zmianie opon na zimowe koła huczą głośniej.
Łożyska w prawym i lewym kole są nowe.

Proszę o pomoc.
dyrektor56
Nowicjusz

• 05 Kwi 2009, 20:39

czemu usunąłeś poprzedni temat?
    to jest forum i tutaj ludzie chcą Ci pomóc,a to co Ty robisz nie ułatwia nam sprawy. Wiec usuń ten temat i zacznij jak wcześniej.

pozdrawiam
    adamires
    Początkujący

Miejscowość: World

05 Kwi 2009, 20:41

Nie usuwałem tematu, pewnie jakiś moderator go wywalił.

Jak odpisałeś to X znikło przy poście ;)
    dyrektor56
    Nowicjusz

05 Kwi 2009, 20:47

Skoro jesteś pewien,że łożyska są dobre to sprawdź czy nie masz uszkodzonej lewej, albo prawej osłony nadkola. Zdarza się, że od zawirowań powietrza powstaje taki efekt.

Ale ja upierałbym się, że to lewe łożysko

pozdrawiam
    adamires
    Początkujący

05 Kwi 2009, 20:51

To dlaczego przy lekkim skręcie w lewo nie huczy a w prawo jeszcze bardziej huczy, jadąc tą samą prędkością ?
    dyrektor56
    Nowicjusz

05 Kwi 2009, 20:57

Z przodu są łożyska dwurzędowe i podczas jazdy na wprost nie mają dużego obciążenia. Natomiast podczas skrętu większe obciążenie przenosi koło zewnętrzne, dlatego łożyska dwurzędowe w pierwszej fazie zużycia huczą tylko przy tzw. przeciążenie zewnętrznym.
    adamires
    Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

05 Kwi 2009, 21:03

to bedzie lozysko w lewym kole
    robson25
    Nowicjusz

05 Kwi 2009, 21:18

Niepokoją mnie luzy wzdłużne na półośce prawej przy ruchach posuwisto zwrotnych od silnika do koła wyczuwalne w rękach i stuki podczas tych ruchów słyszalne w okolicy koła lecz brak jest takich luzów na półośce lewej może to jednak nie łożysko?
    dyrektor56
    Nowicjusz

08 Kwi 2009, 15:22

Być może przeguby są już do wymiany.
    stasiowski121

13 Paź 2009, 22:02

Witam.
    Mam ten sam problem. Kupując astre sprzedający powiedział, że szumi łożysko.
    Łożysko wymieniłem dzisiaj, zmontowałem całość a hałas jaki był taki jest.
    Co jeszcze może szumieć i jak to sprawdzić. Na dodatek z przedniego zawieszenia wydobywa się cała seria różnych stuków, dodam że silentbloki i swożnie zwrotnicy są nowe.
    cubuś
    Nowicjusz

Miejscowość: Mysłowice

14 Paź 2009, 17:12

Wszystko wskazuje na uszkodzenie łożyska koła,najszybciej zużywa się zewnętrzne,pamiętaj o tym,że zbyt silne lub zbyt lużne dokręcenie powoduje prawie natychmiastowe zniszczenie łożyska,miałem taki przypadek ,zbyt mocno dokręciłem ,teraz śrubę dokręcam palcami do oporu a potem tylko delikatnie dokręcam kluczem ze dwa milimetry i nie mam już tego problemu.Najlepiej jest to zadanie zlecić mechanikowi,który dokręci śrubę kluczem dynamometrycznym (odpowiedni moment obrotowy).
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

15 Paź 2009, 11:54

No przyznaje, ze przyładowałem do pieca ostro. Od przykręcenia 2mm po "palcach" troszkę się to różniło:/
    Czyli najprawdopodobniej zniszczyłem łożysko, tak??
    A czy przegub może huczeć podczas jazdy??
    Dodam, ze dźwięk jest "pulsujący", jakby coś miało bicia. Czy półoś może mieć bicia??
    cubuś
    Nowicjusz

15 Paź 2009, 15:43

Tak,najprawdopodobniej za mocno dokręciłeś,mnie łożysko wytrzymało ok.1000km i zaczęło huczeć(niemiecki Optimal) Tak łożysko potrafi szumieć pulsująco,jest jeszcze jedna sprawa czy to jest szum czy raczej tak jakby coś ocierało,czasami zużyte tarcze hamulcowe posiadają wżery ,które haczą o klocek hamulcowy przy środku piasty,wtedy tylko obstukanie młotkiem może pomóc,te wżery łatwo odpadają i problem znika.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

16 Paź 2009, 15:38

a czy przy zmianie lozysk byly sprawdzane piasty czy nie sa wytarte juz??bo w oplach to sie dzieje czesto ze lozysko zaczyna sie obracac na piascie??
    radek15
    Początkujący

Miejscowość: skierniewice

07 Lis 2009, 16:08

Witam wszystkich ponownie,
    Jak już wcześniej wspominałem po wymianie łożyska coś huczy nadal. Podniesiony przód i puszczony napęd dały rezultat jak powyżej - huczy nadal, ale po zablokowaniu lewego koła (łożysko było wymieniane w prawym) huczenie jakby cichsze, ale po zablokowaniu prawego hałas dużo głośniejszy wręcz szybkie, rytmiczne, głośne chrobotanie.
    I tu pytanie: czy to któreś łożysk w kole czy zużyte łożyska lub inne elementy w skrzyni biegów lub w w mechanizmie różnicowym, czy może skrzynia/ mechanizm powinny szumieć przy zablokowanym jednym kole?
    Jeśli to jakieś poważniejsze usterki (skrzynia/mechanizm) to jaki byłby koszt ich usunięcia?
    Z góry dziękuje za odpowiedź
    Pozdrawiam
    cubuś
    Nowicjusz