Opel astra - docisk i tarcza sprzęgła

10 Kwi 2008, 16:43

wiatam jestem początkującym mechanikiem za miesiąc mam egzamin zawodowy ale mam tez samochód chciałbym sie podjąć samodzielnie wymiany docisku i tarczy sprzęgłowej czy jest to trudne , może ktos to już robil i udzieli mi wskazówek . mailem praktyki ale sami wiecie jak jest na praktykach w prywatnych zakładach
hubert09
Nowicjusz

Miejscowość: z serca
  • 10 Kwi 2008, 19:44

W Oplach nie musisz ściągać skrzyni aby wymienić sprzęglo.Dociski fabryczne są bardzo dobre.Jeżeli jest to pierwsza wymiana to można wymienić samą tarczę sprzęglową.Czas wymiany ok. 1 godz.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

12 Kwi 2008, 17:13

czytałem o takiej wymianie sprzęgła Andrzej 124 i wiem że można nie wyjmować skrzyni biegów tyle że są dwa problemy-

1.trzeba mieć fabryczny ściągacz do cofnięcia wałka,jeżeli nie posiada sie takiego trzeba dorobić tyle że np w kadecie jest w tym wałku śruba o gwincie M7 czyli żadko spotykanym i ciężko dostępnym wiec pozostaje pomoc tokarza.

2.przed odkręceniem śrub mocujących docisk trzeba założyć w trzech miejscach specjalne klipsy które utrzymają wszystko w kupie.ciężko zapewne jest je kupić ale można dorobić i tu jest problem bo zle dorobione mogą wypaść i całe sprzęgło rozsypie sie w obudowie i trzeba bedzie tak czy siak wyciągać skrzynię biegów a dwa wypadnięcie tego klipsa który bedzie zle dorobiony moze być niebezpieczne dla mechanika bo jak sie ten klips zsunie to może oddać w operatora wyrzucony siłą sprężyny.

wiec kolego Andrzeju prosił bym o dokładniejszy opis.uchyl troche rąbka tajemnicy i opisz bardziej szczegółowo takową wymianę może i mi sie on przyda i tez przy nastepnej wymianie elementów sprzegła skorzystam z Twoich rad bo puki co to ja wyjmowałem skrzynie zeby wymienić łozysko.pozdrawiam serdecznie
    chicken19
    Zaawansowany

12 Kwi 2008, 21:45

Nie tzreba ściągać skrzyni jeżeli od spodu jest przykręcona pod sprzęglem blaszana oslona na 4 śruby.W nowszych oplach jej nie ma i trzeba demontować skrzynię.Do wymiany tarczy nie potrzeba żadnych ściągaczy ani klipsow.Śruby M12 między skrzynią a blokiem silnika należy odkręcić.Silnik i skrzynię trzeba podeprzeć.Jedną poduszkę tą z przodu skrzyni też trzeba odkręcić.Z tyłu skrzyni w starszych wersjach byla nakrętka na dość dużą nasadkę <ju> a w nowszych trzeba odkręcić dekiel.Kilka śrub M8.W wałku głownym znajduje się pierścień Segera,ktory należy wyciągnąć.Za nim jest śruba M7 na torx,ktorą trzeba wykręcić.W miejsce tej śruby trzeba wkręcić długą śrubę M7 można taką kupić w sklepie z częściami do motorow jest to szpilka do cylindra do WSK.Jak pociągniemy za tą śrubę to wciągniemy wałek sprzeglowy.teraz należy odsunąć skrzynię od silnika wystarczy na kilka cm.Na docisku i kole zamachowym robimy znaki,aby poźniej w tym samym położeniu je skręcić.Odkręcamy docisk i wysuwamy tarczę sprzęgłową.POduszki za skrzynią nie musimy demontować.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

02 Maj 2008, 21:50

kurcze a to takie proste.a ja 3 dni sie tarzałem pod moim opelkiem bo nie miałem kanału i walczyłem ze skrzynią.dzieki za porady
    chicken19
    Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      Jak ustawić prawidłowo lusterka w samochodzie?
      Prawidłowe ustawienie lusterek ma istotny wpływ na bezpieczeństwo – od tego zależy, czy kierowca będzie mógł dokładnie obserwować sytuację na drodze. Ważne, aby w ustawieniu lusterek wykazywać się starannością ...