Opel astra Duże spalanie Czarne świece

21 Lut 2010, 12:39

Witam jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość za wszelkie utrudnienia przepraszam

mam bardzo dziwny problem posiadam opla astre z 1992 1.4 na jedno punkcie autko pali za pierwszym razem obroty wzrastają do 1,5 tys spadają na 1 tys po chwili zapala się żółta kontrolka (taki silnik) i z rury straszy czarny dym aż sadza się wydobywa czarna ale auto nie przerywa ciągnie ładnie nie gaśnie zero oznak usterki po wykręceniu świec wszystkie 4 czarne w oleju a auto chodzi prawidłowo tylko spala na 100 km / około 14 l przy normalnej jedzie nie mam zielonego pojęcia co może być przyczyną usterki i dziwne że auto pali bez problemu a świece czarne wszystkie 4

Pozdrawiam
Maersk
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin
  • 21 Lut 2010, 13:19

Zapala się kontrolka sygnalizująca przejście komputera silnika w tryb awaryjny.Trzeba odczytać błędy i będzie wiadomo co się dzieje.
    Bez tego to jest wróżenie i można wymienić połowę samochodu .
    A ten czarny dym sugeruje bardzo bogatą mieszankę w paliwo.
    Podaj rocznik i typ silnika
    woj4
    Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie

21 Lut 2010, 15:06

za bardzo nie wiem ale wydaje mi się C 14SE < oznaczenie silnika i sam jestem zdziwiony że auto może pracować jeździć bez zarzutu skoro nie pali na żadną świece jeszcze do tej usterki po wykręceniu świec wyczyszczeniu i wkręceniu wystarczy 3 razy zapalić zgasić i wykręcić świece i dalej czarne są
    Maersk
    Nowicjusz

21 Lut 2010, 15:37

W tym linku masz podane gdzie szukać gniazda diagnostycznego i jak czytać błędy https://www.forumsamochodowe.pl/opel-ast ... t22806.htm
    Ja będziesz miał nr.błędów to pisz
    woj4
    Nowicjusz

22 Lut 2010, 18:49

dziś byłem u mechanika stwierdził bez komputera po objawach ze auto jeździ cały czas z włączonym saniem zasugerował wyczyszczenie silnika krokowego a jeżeli to nie pomoże to zrobić inny obieg manualnie włączanie i wyłączanie sania ale teraz pytanie czy można w oplu coś takiego wykonać powiedział tez ze zalewanie świec jest dlatego zbyt duża dawka paliwa ???
    Maersk
    Nowicjusz

22 Lut 2010, 19:05

tak, swiece masz czarne, bo samochod nie jest w stanie przepalic tego co mu komp podaje. Walniety masz jakis czujnik - w pierwszej kolejnosci sonda lambda i czujnik temperatury plynu podajacy sygnal do kompa.
    mala88
    Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Zatrzymać się i zwolnic to nie to samo!
      Często można zaobserwować sytuacje, gdy kierowcy zamiast całkowicie zatrzymać pojazd - np. przed znakiem stop czy przy zielonej strzałce do skrętu w prawo – jedynie redukują prędkość. Grozi to kolizją, policja może ...

22 Lut 2010, 19:29

Ale po co tak kombinować i zgadywać.Zczytanie błędów nie jest trudne,a będziesz wiedział co zrobić i nie będziesz placił pięć razy za różne diagnozy u mechaników.
    Po to jest tak kontrolka i po to się zapala,żebyś wiedział co się popsuło,a nie wróżył co się mogło stać.
    woj4
    Nowicjusz

22 Lut 2010, 20:16

w sumie to racja jutro lub pojutrze dam znać pojadę i napisze usterki co i jak tam jest a tak poza nawiasem jaki olej zastosować do opla astry 1.6 8 v ponad 260 tys km przejechane już cały czas był stosowany lotos mineralny 15w40 czy np lepiej będzie zastosować castrol jakiś do 100 zł czy może mobil1.

z góry dzięki za pomoc. :smile:
    :smile:
    Maersk
    Nowicjusz

22 Lut 2010, 21:23

Jak tyle czasu miał mineralny to lej mineralny.Co do firmy to trudno radzić.Całkiem niezłym rozwiązaniem byłby np.
    [link do oferty na Allegro wygasł]
    ale moim zdaniem lotos też może być
    woj4
    Nowicjusz

24 Lut 2010, 16:35

Witam ponownie dziś chciałem jechać na komputer wsiadam do auta próbuje zapalić i nic kręcę silnikiem kilka razy nagle wyrwało korek spustowy oleju i bagnet i dym szedł nie wiem co może być za przyczyna takich hmmm a kable zapłonowe od kopułki ustawia sie od palca rozdzielacza w sumie to 1342 taka kolejność ? i auto nie pali :(

[ Dodano: Sro Lut 24, 2010 19:09 ]
    :)) zrobiłem teraz mam takie pytanie komputer wykazał tyle że auto jeździ cały czas na saniu ale nie podali kodu błędu nic mechanik u którego byłem stwierdził po badaniu komputerem ze sannie włącza sie i nie wyłącza

[ Dodano: Czw Lut 25, 2010 11:27 ]
    dziś rano poszedłem do auta mojego ojca on ma opla astre 1.6 8 v z 1992 roku autko chodziło idealnie wszystko było dobrze nic się nie działo. na wrzucie umieściłem zdjęcie
    problemu po odłączeniu kostki od tego urządzenia i zapaleniu silnika odrazu palił się silnik żółty po wyłączeniu silnika podłączeniu kostki i ponownym zapaleniu taki sam problem jak w moim oplu obroty wzrastają na 1.5 tys spadają i zapala się silnik i wszystkie świece czarne :(( dobija mnie już to ale proszę o pomoc

tu jest zamieszczone zdjęcie
    http://w793.wrzuta.pl/obraz/7A4N9JdEowU/p1010845%5C

[ Dodano: Nie Lut 28, 2010 16:31 ]
    Witam mam pytanie gdzie znajduje Czujnik bezwzględnego ciśnienia w kolektorze wlotowym
    Maersk
    Nowicjusz