Opel Astra F 1.4 94 rok

25 Kwi 2010, 20:37

Witam .Mam pytanie do kolegów mechaników.A mianowicie jak popada deszcz to silnik pracuje na wysokich obrotach.Jak deszcz ustanie to trzyma jeszcze obroty przez połowę dnia .I później wraca wszystko do normy .Wymieniłem silniczek krokowy.I nic nie pomogło.Jest to opel astra f 1.4 94 rok.Z góry dziękuję za poradę .POZDRAWIAM.
Ostatnio edytowany przez adrian2501, 25 Kwi 2010, 22:45, edytowano w sumie 1 raz
adrian2501
Nowicjusz

Miejscowość: gniezno
  • 01 Maj 2010, 10:39

A sprawdzałeś sonde?
    michal2409
    Początkujący

Miejscowość: Mniów (k. Kielc)

02 Maj 2010, 22:00

Mam zbliżony problem.
    Astra z silnikiem C14NZ na biegu jałowym utrzymuje lekko zawyżone obroty.
    Na dobrze rozkręconym/zagrzanym aucie wydają się być poprawne, ale np. przy 90 st. nadal potrafi utrzymywać zawyżone.
    Krokowiec był podmieniony z innego auta-bez zmian, całkowicie odłączony gaz(wyjęty bezpiecznik z instalacji)-wadliwa emulacja odpada.
    Lambda też raczej nie, mieszanka jest dobra(było by widać po świecach), podciśnienie z pozoru dobre(wszystko na swoim miejscu, nic nie słychać, przewody stare, ale raczej całe).
    Moje pytanie:
    Czy wina może leżeć po stronie wessanej którejś uszczelki w dolocie?
    Np. głowica-kolektor ssący? Lub coś wyżej, przepustnica-kolektor?
    Jak to sprawdzić?
    cubuś
    Nowicjusz

Miejscowość: Mysłowice
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
      Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...