Opel Astra G - benzyna zamieniła się w diesla?

21 Sty 2015, 16:20

Cześć Wam,
Mam taki problem, że od około 3 tygodni auto "klekocze" coś jak diesle. Byłem u mechanika i jak na złość auto nie wydało żadnego dźwięku. Nagrałem krótki filmik jak go złapałem na tym :mrgreen:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Astra 1.6 8v z gazem. W 37 sekundzie słychać jak przestaje "klekotać" Ostatnio była wymieniana uszczelka pod głowicą i auto chodziło perfekcyjnie przez miesiąc czasu :/
Macioch
Nowicjusz

Auto: Astra G
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

21 Sty 2015, 17:25

Jest tak,jakbyś pisał na maszynie,czyli jak myślisz co może tak stukać?! Ja obstawiam układ zaworowy,czyli coś nie tak z kompensatorami hydraulicznymi luzów..Jaki masz olej?!Czy nie za bardzo rozrzedzony paliwem?!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

21 Sty 2015, 17:52

Olej mam z GM. Od samego początku auto na nim jeździło. Jeśli chodzi o stukanie, to bardziej chodzi o stukanie dwóch metalowych części. Powyżej 4000 obrotów tego nie ma i jak pojedzie się w dłuższą trasę (50-80km) stuki znikają :/ Olej był wymieniany w październiku

Chociaż na upartego można powiedzieć, że to maszyna do pisania :mrgreen:
Macioch
Nowicjusz

21 Sty 2015, 19:39

Czekaj,to kiedy stuka czasami,gdy silnik zimny,czy to nie ma różnicy?!Jakiej lepkości masz ten olej,możesz podać?!Poza tym, gdy tak stuka nie leci biały dym z wydechu?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

22 Sty 2015, 20:35

Stuka przeważnie jak jest silnik zimny i czasem jak jest rozgrzany, głównie do 3000 obrotów, bo jak wejdzie powyżej, to już nie stuka.
Olej 10W40 GM.
Co do dymu, to wydaje mi się, że leci normalny :cry:
Macioch
Nowicjusz

22 Sty 2015, 20:48

Tak jak pisałem,podejrzewam kompensatory luzów zaworowych,przy wyższych obrotach nie stuka gdyż wzrasta ciśnienie oleju,Dawno temu wymieniałeś olej z filtrem?!Jaki założyłeś filtr oleju?Poza tym, czy stan oleju masz w normie?Czy ciśnienie oleju jest prawidłowe? Przyczyn może być mnóstwo.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Toyota Corolla E11 G6 / G6R (1997–1999)
    Zaprezentowana w 1997 kolejna, przednionapędowa generacja Corolli zasłynęła uniwersalnością zastosowań oraz trwałością i bezawaryjnością. Podobnie jak w przypadku wcześniejszych generacji, z którymi dość mocno była ...

23 Sty 2015, 10:46

Zgadza się,przyczyn może być ,mnóstwo i najlepiej podjechać do warsztatu czy też nawet sprowadzić mechanika i uruchomić samochód na zimnym silniku. W ogóle jaki jest poziom oleju,sprawdzałeś?
Petrostar
Początkujący

Auto: VW Polo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

26 Sty 2015, 22:29

Przepraszam, że dopiero teraz, ale nie miałem dostępu do Internetu. Jutro po południu sprawdzę jak olej, ale sprawdzałem kilkanaście dni temu i było dobrze. Ale wole się upewnić. Co prawda stuki ustały od dwóch dni, ale zapewne zaraz wrócą. Strasznie boje się, że mogła mi się przekręcić panewka (tak jedna osoba powiedziała, ale wyczytałem, że klekotanie musi być ciągłe? Bo u mnie mija, albo powyżej 3000 obrotów, albo jak się rozgrzeje) :cry: Mam jeszcze jedne filmik na którym rewelacyjnie słuchać te stuki :(

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

ps dodam, że jak wymieniłem uszczelki pod głowicą, olej nie był wymieniany, a spora ilość płynu z chłodnicy dostała sę do silnika. Może to być od tego? Wymieniać olej ponownie? Bo go wymieniałem w październiku, a głowica była robiona w listopadzie.
Macioch
Nowicjusz

26 Sty 2015, 22:48

Masz rację,dopiero teraz bardzo fajnie to pokazałeś,wybitnie słychać te stuki od strony dołu silnika,czyli wychodzi na panewkę.Raczej nie odpalaj silnika,bo prowadzi to do zjedzenia kompozytu wału i nawet szlif będzie niemożliwy do przeprowadzenia.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

26 Sty 2015, 23:01

Kilka razy na tym forum ostrzegałem przed wlewaniem oleju GM.
Zmień olej i filtr i będzie po problemie.
andrzej_124
Stały forumowicz

26 Sty 2015, 23:08

Ja może jeszcze dodam że zmień olej bo GM jest jedną z najgorszych oliwek na rynku a do tego nie naprawiaj sam aut :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

26 Sty 2015, 23:23

glosnia-praca-silnika-po-uruchomieniu-vt64538.htm#p395577

Tutaj w kwietniu 2013 r. ostrzegałem o braku jakości oleju GM i jeszcze w kilku innych postach ale widać poszukiwacze "oszczędności" wciąż się znajdują.
andrzej_124
Stały forumowicz

26 Sty 2015, 23:32

Poszedłem za namową poprzedniego właściciela który lał tylko GM :no: I teraz pytanie. Mogę wymienić olej +filtr i poczekać na efekt, czy mechanik i sprawdzać panewki?

Ps [link do oferty na Allegro wygasł] plus Filtr oleju KNECHT?
Macioch
Nowicjusz

26 Sty 2015, 23:53

Po zalaniu nowym olejem może być chwilowa cisza ale i tak co miało się stać już się stało.
Zaciągnij auto do mechaniora niech wymieni Ci panewki. Masz nauczkę co do oleju i dłubania przy samochodzie.

No i pamiętaj że jak wymieniasz panewki to wszystkie a nie taniej czyli jedną :D , wymieniasz olej zaleca się przepłukanie silnika bo mogą być opiłki, zaleca się sprawdzenie wału i szlif... znam przypadki gdzie pomijano szlif ale zazwyczaj źle się to kończyło.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe