Opel Astra GTC - Prędkościomierz świruje

16 Lip 2024, 19:13

Cześć, mam pewien problem z moją astrą.
Od paru dni zauważam, że prędkościomierz działa sobie jak chcę, tzn. raz wskazówka pokazuje równe 0, a raz pokazuje normalnie, dziś np. podczas jazdy gdzie wskazówka działała poprawnie, w pewnym momencie zeszła do 0 i heja. Jak myślicie czego to może być problem?
Nie jestem majsterkowiczem, wolałbym to oddać profesjonaliście, ale chciałbym się dowiedzieć z jakimi kosztami mogę się liczyć. Nie wiem czy to placebo, czy wydawało mi się jakby abs słabiej działał na kierownicy, czy to może być coś związanego z piastą?

Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
Opel Astra GTC 2006 115KM 1.6 Benzyna
404ptk
Nowicjusz

16 Lip 2024, 19:15

Dodam jeszcze, że akumulator wymieniałem jakieś 8 miesięcy temu i to na pewno nie na żaden z tańszych i robiłem remont silnika około 3 miesiące temu.
404ptk
Nowicjusz

16 Lip 2024, 21:25

404ptk napisał(a):Nie wiem czy to placebo, czy wydawało mi się jakby abs słabiej działał na kierownicy
a od kiedy to ABS działa na kierownicy?

Co do prędkościomierza może to być sam licznik.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

16 Lip 2024, 21:27

Hmm no nie wiem od kiedy działa ABS na kierownicy, jestem laikiem :/ Po prostu znajomy mi coś mówił o piastach, i że jakoś to jest połączone z układem abs i myślałem, że abs wspomaga kierownice żeby nie latała zbytnio na boki... No ale to akurat mniejsza z tym, skupmy się na głównym problemie. Możliwe, że to same liczniki, bo nie raz tak miałem, że pokazywało mi o 1tys mniejsze obroty niż były faktycznie, to akurat zazwyczaj działo się w zimę.
404ptk
Nowicjusz

16 Lip 2024, 21:50

Sygnał prędkości pojazdu pobierany jest z układu ABS. Jeśli układ ten nie działa prawidłowo to prędkościomierz też nie działa prawidłowo. Sygnał prędkości odczytywany jest z lewego przedniego koła przez czujnik. W pierwszej kolejności sprawdź połączenia czujników... czy czasem łącza na czujnikach nie zardzewiały lub nie są przetarte przewody .. łącza które przekazują sygnał mają kontakt z wodą, sola ,błotem więc są podatne na korozję lub uszkodzenia.Jak naprawisz to napisz co było przyczyną może ktoś skorzysta. :yes:
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

16 Lip 2024, 21:52

Średnio wiem jak do tego się dostać, ale już może jakoś znajdę na internecie, dzięki za jakieś wskazówki, odezwę się jak to zażegnam :roll:
404ptk
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Chcesz zmienić pas? Pamiętaj o pięciu ważnych zasadach!
    Bardzo często przy wzmożonym ruchu na autostradzie czy na innej wielopasmowej drodze kierowcom wydaje się, że warto zjechać na sąsiedni pas, bo samochody poruszają się po nim szybciej. Dlaczego czasami nie warto tego robić? ...

17 Lip 2024, 07:19

Odkręcasz koło samochodu i tam przy zaciskach hamulca widać takie dochodzące przewody elekryczne... jak by wchodzące ( wkręcone) w te zaciski to są właśnie przewody ABS zakończone czujnikami. Osłony tych połączeń są gumowe a same połączenia mogą być skorodowane, zaśniedziałe itp.sprawdź wszystkie koła i jak nie wykryjesz usterki to trzeba teraz sprawdzić czy czasem nie masz uszkodzonego czujnika...oby nie bo trochę kosztuje
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Rok produkcji: 2018

17 Lip 2024, 09:26

Acer66 napisał(a):Odkręcasz koło samochodu i tam przy zaciskach hamulca widać takie dochodzące przewody elekryczne... jak by wchodzące ( wkręcone) w te zaciski to są właśnie przewody ABS zakończone czujnikami
Mamy tutaj w temacie Astrę H .. Tutaj czujnik ABS jest zinterowany z piastą / łożyskiem https://www.google.com/search?q=astra+h ... nt=gws-wiz Poszukiwanie problemu na piechotę akurat w tym aucie mija się z celem . Wskazane jest użycie odpowiedniego narzędzia diagnostycznego i przeskanowanie wszystkich dostępnych sterowników . Sygnał prędkości rozsyłany jest do wielu z nich poprzez sieć CAN . Być może usterka jest w samym liczniku . Można przeprowadzić test prędkościomierza . Z tym że kolega ma usterkę nie stałą i tu może być problem z oceną sytuacji.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

17 Lip 2024, 11:24

Skoro raz pokazuje prędkość a raz nie to wygląda na to że istnie przerwa w komunikacji ,,czujnik prędkości> prędkościomierz" chyba ,,Bonifacy" ma racje ,że bez diagnostyki się nie obejdzie. :yes:
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika