Opel Astra h 1.6 XEP po wymianie kolektora klap wirowych błąd zapłonu

22 Lut 2023, 11:02

Witam jak w temacie po wymianie kolektora z klapami wirowymi nowy problem wywala błąd zapłonu 1.2.3 cylinder
grzesio147
Nowicjusz

• 22 Lut 2023, 16:30

Czy może ktoś powiedzieć czy może mieć luzy zaworowe jeżeli ma po 15bar na każdym cylindrze?
    grzesio147
    Nowicjusz

22 Lut 2023, 20:44

Luzy na zaworach możesz sprawdzić . Masz LPG więc należy . To tylko zdjęcie pokrywy , szczelinomierz do ręki i zweryfikujesz . Czynność prosta . Na wypadek gdy napiszesz że to czarna magia , to podpowiem że manual znajdziesz na necie . Pisałbyś w jednym temacie . Co rusz to zakładasz nowe tematy , nie ma przeglądu . Jest bałagan w twoim problemie. .Kto się w tym połapie ? Nie wiadomo co i jak . Tak jeszcze z praktyki . Sypią się te sterowniki silnika .Sypią niezrozumiałymi błędami . Umieszczone są na silniku, a tu drgania , zmienne temperatury . Być może u Ciebie sterownik wymaga naprawy , bądz wymiany .Temat delikatny .......koszty .
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

22 Lut 2023, 21:46

Jestem tu nowy nie wiem jeszcze co i jak tutaj więc przepraszam. Nie jestem mechanikiem ale samoukiem z neta itp ja mam golfa 4 samodzielnie wyremontowałem silnik ale kupiłem opla i wymiękłem jak go kupiliśmy waliło błędem katalizatora i bogatej mieszanki jakiś hu odkręcił od gruszki śrubkę i odchylił ją jak poprawiłem to to wywaliło błąd klap wirowych wymieniłem bo moje rozwalone były znikną błąd klap został ten 1602 kupiłem czujnik stukowy wymienię już oszaleć można po wymianie tego kolektora wywaliło błąd świec 1.2.3. po wymianie kolektora wraz rano gaśnie na skrzyżowaniu po rozgrzaniu nie i podszarpuje jakby gubił iskrę. Jak bym wymienił kąpa z takimi samymi numerami to musze go adaptować czy odpali auto bez problemy i adaptacji?
    grzesio147
    Nowicjusz

23 Lut 2023, 20:03

Uporządkujmy temat . Wymieniłeś cewkę zapłonową ( nową - kto ją zrobił ? , czy nową używaną ? ) Zmieniłeś świece zapłonowe . Zmieniłeś kolektor ssący ( pewnie używkę ) Co rusz piszesz o nowych błędach . Zapytam . Doprowadzasz motor do życia na paliwie podstawowym czyli na PB , czy męczysz go na LPG ? Dla oceny sytuacji należy zakręcić LPG na butli i zapomnieć o tym paliwie do czasu rozwiązania problemu . Problem zostanie rozwiązany to wtedy do gazownika na strojenie instalacji gazowej .
    bonifacy
    Stały forumowicz

23 Lut 2023, 21:59

To powiem od początku. .Jak kupiliśmy go to szarpał i gasł na ssaniu wymieniłem cewkę nową z delphi świece nowe z katalogu do niego kolektor mój miał 2 klapy wirowe dosłownie rozwalone latały kupiłem kolektor używany ale klapy sztywne bez luzów kupiłem 2 uszczelki żadnych silikonów i wraz podszarpuje i gaśnie na zimnym. byłem u gazownika dobrego posprawdzał z gazem ok próbowałem tego że zakręciłem gaz i jeździłem tydzień na samej benzynie było to samo. ktoś przede mną szukał tego samego bo świece były nowe cewka podmieniana bo podpisana sonda 1 też podmieniana tyle że kolektora nie podmienił. znalazłem sterownik identyczny ale nie wiem czy tako podłączę i zadziała czy musi jakiś spec podłączać.
    grzesio147
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

23 Lut 2023, 22:25

Wymiana sterownika silnika to spec . Tak po prostu wymiana się nie da.
    bonifacy
    Stały forumowicz

23 Lut 2023, 22:39

Dam ten do sprawdzenia jest firma co sprawdza sterowniki może bardziej się opłaca niż wymiana
    grzesio147
    Nowicjusz

05 Mar 2023, 20:50

Proszę o pomoc czy po zaślepieniu egr w tym modelu trzeba coś grzebać w sterowniku czy zaślepić i tyle bo podejrzewam uszkodzony egr bo wraz szarpie i nie równi chodzi pomimo wymiany czujnika stukowego
    grzesio147
    Nowicjusz