Opel astra II 1,6 16V dziwne odgłosy od strony rozrządu

12 Sie 2010, 12:23

Od kilku miesięcy zmienił się odgłos pracy silnika. od strony rozrządu słychać delikatne cykliczne odgłosy typu whrymm, whrymm, ...., mniej więcej co sekundę przy wolnych obrotach silnika. Zdjąłem pasek napędu alternatora, ale te hałasy nie ustały, czyli coś z rozrządem albo pompa wodna, jak mi sugerowano. pasek rozrządu, koła zębate, rolki wyglądają w porządku. Co to może być?
leszekmisiak
Nowicjusz

12 Sie 2010, 17:52

Wszystko może wyglądać na oko w porządku a rozlecieć się może lada chwila a wtedy czekają ciebie Duuuże wydatki.Powinieneś jak najszybciej wymienić pompę i rozrząd też(pasek,rolki).
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

16 Sie 2010, 14:02

Ile zostało Ci do zmiany paska rozrządu? Jeśli dużo to zdejmij pasek i zakręć każdym kołem. Jeśli jakieś huczy to znaczy, że do wymiany. Pompę wody powinno się wykręcić i nią zakręcić, ale to jeśli wszystkie rolki będą okej.
audia3
Nowicjusz

Miejscowość: z Polski

19 Sie 2010, 19:48

Niestety jest duży problem aby samemu zdjąć pasek i pokręcić każdą rolką.
Zdecydowałem się na wymianę całego rozrządu u mechanika, bo samemu nie dałbym rady. Okazała się, że pompa wodna była na wykończeniu, rolki niby jeszcze dobre, pasek też, ale wymieniłem wszystko, bo tak się robi żeby był spokój na kolejne 60 tys. km.
Pomogło. Silnik pracuje cichutko, jak zegarek.
leszekmisiak
Nowicjusz

20 Sie 2010, 11:42

Dobrze że słuchasz odgłosu gdakania swego silnika i w porę zareagowałeś,wszyscy powinni brać z ciebie przykład,gdyby pompa się rozleciała miałbyś po silniku! :???:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Unikalny system składania tylnych siedzeń – 1999 rok
    W jaki sposób w samochodzie typu minivan szybko uzyskać płaską podłogę? Przez lata odpowiedź brzmiała zwykle – wymontować tylne siedzenia. Toyota była prekursorem licznych i popularnych dziś rozwiązań typu „smart ...