Opel Astra II 2.0 TDI 101KM

17 Paź 2013, 12:03

Witam,

Ostatnio szukając swojego samochodu "marzeń" znalazłem tą oto Astrę

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Widziałem ją na żywo, i przedstawia się dobrze, szyby wszystkie oryginalne, środek samochodu w dobrym stanie, pasy z oryginalną metką, naklejki przy drzwiach oryginalne oraz przy silniku.

Podjechaliśmy z nią nawet na stację diagnostyczną, i było sprawdzane zawieszenie, hamulce, i nawet był podpięty do kompa, wszystko ok, nic nie stuka nie puka, nawet rdzy nie ma, podwozie auta zadbane. Komputer również nie wykrył żadnych usterek.

Miała jedynie dwa lekkie problemy: Przednia szyba ma odprysk wielkości 1gr. czytałem i patrzyłem w necie że to da się zrobić BEZ wymiany całkowitej szyby, więc tu tej ok, nawet przed kupnem sprzedawca powiedział że może to zrobić w warsztacie wybranym przez nas.

Druga wada to lekka korozja przy tylnym nadkolu, na rzut oka dopiero się pokazuje, wielkość palca małego, lakier zrobił się żółty w tym miejscu, więc myślę że to kwestia ogarnięcia tego, ale kto wie... może trzeba nowy element wstawić ??

Jak myślicie ?? Polecacie taki egzemplarz ???

Przebieg ma mały ale był sprowadzony do Polski w 2008 od niemca, w Niemczech był serwisowany w Oplu, jest cała książeczka serwisowa, a w Polsce co rok w dobrym warsztacie kontrolowany, są również faktury co i kiedy było sprawdzane i ewentualnie wymieniane.

Pozdrawiam
Kacpero223
Początkujący

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 0- 5-2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Focus MK2
Silnik: 2.0 Duratec
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

17 Paź 2013, 13:00

Jeśli dobrze był sprawdzony i to prawda to wg mnie warto.
matiit
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 05 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: BMW e39
Silnik: m52b28
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna

17 Paź 2013, 13:09

Jeśli dzisiaj będzie miał czas mój zaufany mechanik to podjedzie ze mną na ostateczne oględziny autka, jeśli potwierdzi dobry stan techniczny autka to kupię go od razu ale jeśli coś wypatrzy niepokojącego to odpuścić sobie trzeba będzie.

Również zapomniałem wspomnieć że żadnych wycieków oleju nie ma, podwozie suche i silnik również suchy, trochę brudny ale to nic ;), lepiej brudny niż umyty na maxa :lol:
Kacpero223
Początkujący

17 Paź 2013, 18:37

Książka serwisowa i co z tego? Podrobić można w 5minut.
2.0TDI 101KM? Nie było takiego silnika w Astrze,jak już to DTI ale to chyba ten z awaryjną pompą? Która jest kosztowna w naprawie/regeneracji.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

17 Paź 2013, 20:24

Do tego ta korozja. Astra II miała ocynk wiec samochod albo był uderzony albo nie dbał za bardzo o jego stan
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

17 Paź 2013, 20:44

Samochód sprawdzony w warsztacie, wszystko jest zdrowe, ten kawałek rdzy nie jest groźny, mechanik mi powiedział że to nie kłopot zrobić. Oczywiście zaufany mechanik.

A co do pompy być może.. Autka z dwumasem też jak pierdo**** to 2 tysiące pójdzie w ruch, nie ma autka bez wkładu finansowego. Tak czy inaczej już kupiony po ponownych badaniach wszystko się zgadza, książeczkę potwierdziliśmy za pomocą nr VIN przebieg raczej dobry.

Na razie jestem zadowolony, a jak to ze wszystkim to wiecznie nic nie trwa, ogólne części są tanie a co do pompy to trudno no, na tą chwilę auto jest sprawne.
Kacpero223
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Suzuki Jimny
    Mała terenówka Suzuki była już kiedyś dostępna ze zdejmowanym dachem. Ale najnowsza odsłona modelu, która ostatnio skradła serca wielu kierowców, nie doczekała się dotąd takiej odsłony. Są jednak spore ...

17 Paź 2013, 21:26

Przedtem link mi nie chciał wejść więc nie mogłem zobaczyć auta ale teraz tak patrze i czy mi sie wydaje czy połowa auta ma inny odcień lakieru :shock:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

17 Paź 2013, 21:35

Kuzwa Barol masz oko,mi też sie tak wydaje i to widać z dwóch stron nawet tak więc grubszy wypadek? A propo silnika wcale nie masz racji,mogłeś kupić zwykłego prostego diesla jakiego mam np ja stare niezniszczalne 1.9TDI grupy VAG,od prawie 4miesięcy jeżdze bezproblemowo a kilometrów już troche pykło :wink:
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

18 Paź 2013, 06:37

Hehe no ale to widać :wink:
Barol
Awatar użytkownika

18 Paź 2013, 09:02

chyba jestem mało doświadczony ale od razu zadziwilo mnie w nagłówku TDI?
I sobie myśle w Oplu Astrze 2 II ? :( heh dziwne,przekonany że DTI heh
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 64
Prawo jazdy: 18 05 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: VW GOLF 3
Silnik: 1.8 KAT 90 KM
Rok produkcji: 1994

18 Paź 2013, 19:36

Dlatego wyżej napisałem że nie było TDI w Astrze II.
Barol
Awatar użytkownika

20 Paź 2013, 12:40

Chłopakowi chodziło o 2.0 DTI, napisał TDI, a wy robicie z tego temat na rozprawę doktorską. Chyba trzeba się mocno w głowę uderzyć, żeby poważnie myśleć, że chodzi o 2.0 TDI z VW w przypadku Astry G. Zamiast mu pomóc, udzielić konkretnych rad itd., a jak już kupił to zamknąć temat to trwa potężna dyskusja jak to można napisać, że Astra G z silnikiem TDI.

Każdy sobie po swojemu ponazywał te silniki, choć w każdym przypadku czy to TDI, TDCI czy CDTI oznaczenie dotyczy turbodiesla. I teraz przeglądając ogłoszenia zdarza się natknąć, że ktoś napiszę w przypadku Forda TDI zamiast TDCI to takie auto należy skreślić, bo sprzedający najczęściej zupełnie nieświadomie źle napisał skróconą nazwę marketingową silnika?
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra

20 Paź 2013, 13:03

Akurat nie jemu jednemu sie tak pomyliło,w internecie można znaleść kilka innych wiadomości o Astrze 2.0TDI ale wiadomo nawet najlepszym zdarza sie błąd.
Barol
Awatar użytkownika

20 Paź 2013, 13:24

Los_Dawidos napisał(a):I teraz przeglądając ogłoszenia zdarza się natknąć, że ktoś napiszę w przypadku Forda TDI zamiast TDCI to takie auto należy skreślić, bo sprzedający najczęściej zupełnie nieświadomie źle napisał skróconą nazwę marketingową silnika?
Akurat były Fordy TDI. Chodzi mi o Galaxy, był tam wkładany silnik z VW.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

20 Paź 2013, 16:39

kon146 napisał(a):Akurat były Fordy TDI. Chodzi mi o Galaxy, był tam wkładany silnik z VW.

Ok, masz rację. Mogłem dać inny przykład.

Nie zmienia to jednak faktu, że nie każdy kupujący/sprzedający przykłada wielką wagę do nazwy marketingowej silnika w aucie. Dla statystycznego właściciela auta ważne, że jest, że pod maską ma np. turbodiesla o pojemności 1.6 czy 1.9, a to czy ten silnik nazywa się CDTI, JTD czy TDI ma dla niego najmniejsze znaczenia i zapewne nawet tego specjalnie nie rozróżnia i stąd najczęściej biorą się tego typu pomyłki.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra