Opel Astra II DL, DTL , DTI ?

04 Cze 2010, 08:53

Witam interesują mnie modele jak w temacie z tym że na stronie autocentrum niema modeli jak DL ,DTL ?
Wyszukuje samochody na aukcjach na klapie tylnej oznaczenie DL a ludzie pisza ze samochód jest 2.0 DTI i jest takich przykładów kilka.
Czy jest to brak znajomości w ogóle co sie posiada i co się sprzedaje ? czy ja czegos tutaj nie rozumiem.
Czy sa jakies inne oznaczenia jeszcze silników 101KM ? bo takie mnie interesują.
Mam pytanie również dotyczące poduszek powietrznych dla pasażera ponieważ mimo że w niektórych samochodach jest nienapisane na kokpicie pasażera "airbag" to mimo wszystko piszą w wyposażeniu że jest- to jest ta poducha czy jej niema ?
Przykłady : [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Moze mnie ktoś oświecić :)
luk777
Nowicjusz

Miejscowość: Wawa

05 Cze 2010, 08:42

Jeśli chodzi o to DTI,to oznacza że to auto to turbodiesel z intercoolerem. Natomiast DTL to także turbodiesel ale bez intrcoolera. Na a DL to diesel bez turbiny... Podobnie jak DI.

Co do oznaczeń AIR-a No tutaj dlaczego ktoś nie pisze że jest poducha to można tylko zakładac i sobie gdybac...
Może to przekładka z anglika..? Może auto jest po całusku z przodu i naprawa odbyła się już bez ponownego montażu poduszek..? Nie wiadomo..? Najlepiej zadzwonic do właściciela i zapaytac !!!
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

08 Cze 2010, 23:55

Witam mam 2 sztuki do obejrzenia jak by mogl ktos ocenic bede wdzieczny bo chcialbym sie w weekend wybrac a nie wiem czy jest sens.
Nie jest napisane w ogloszeniu jakie to silnii dokladnie tylko tyle ze diesel.
Z tego co zdolalem wypatrzec to jeden DI 16v czyli ten 82km ? i jak go odroznic od tego 75km i 68km ?.
Czy 82km wystarczy jak na ten samochód ? niechcialbym aby byl to muł :razz:
Dzieki i pozdrawiam
luk777
Nowicjusz

09 Cze 2010, 07:51

NR 2 bity z tyłu więc bezwypadkowy to on nie jest.
Te 68KM to typowe TD i były produkowane 98-00 no i oczywiście pojemnośc 1,7.
Natomiast te 75 KM to są wszystkie 1,7 DTI i po 2000r...

Jak masz jakieś wątpliwości to bierz kalkulator i dowód rejestracyjny od gościa i masz tam podaną moc silnika w KW.(przelicznik 1 do 1,36 KM). Czyli jak w dowodzie jest napisane 55 KW to moc wynosi 75 KM. (55KW x 1,36 = 74,8 KM), (50 KW x 1,36 =68 KM).
Proste..?

Tak na marginesie to odradzam zakup DTL.
Dlaczego Opel tak szybko zrezygnował na rzecz DTI..?
Silnik ma gorsze osiągi od porównywalnych konstrukcji u innych producentów,ma "nieładną" pracę,ma zły system sterowania zaworowego.
Trzeba też liczyc się,że można trafic na egzemplarz w którym dosyc prędko pada pompa zasilająca wtryski.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

09 Cze 2010, 12:30

Ten przelicznik napewno mi sie przyda dzieki wielkie.
szukam tego Opla z silnikiem DTI ale jech ich malo a jak juz jest jakis co mi pasuje to go zaraz niema... wiec o czyms to swiadczy :)
Ma moze ktos wrazenia za to jak te 82km ? sie spisuja ? to chyba sa te DI 16v ?.
Wiem ze wiele osob zachwala silniki 1.7 DTI ale 75km mialem poprzednio w innym samochodzie wiec to rakieta niejest... :)
luk777
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowe mandaty – jakie kary czekają na kierowców?
    Nie każdy kierowca jest szczęśliwym posiadaczem garażu, który tak dobrze sprawdza się podczas zimowych mrozów. Zaśnieżony i zmrożony samochód należy przed podróżą odpowiednio przygotować do drogi. ...
    Moto Awards 2021 - najlepszy samochód klasy wyższej
    Plebiscyt Moto Awards odbył się w tym roku już po raz czwarty, a o tym, które z nominowanych aut zdobędą nagrody w poszczególnych kategoriach decydowali czytelnicy w głosowaniu internetowym. W kategorii ...