Opel Astra II DL, DTL , DTI ?

04 Cze 2010, 08:53

Witam interesują mnie modele jak w temacie z tym że na stronie autocentrum niema modeli jak DL ,DTL ?
Wyszukuje samochody na aukcjach na klapie tylnej oznaczenie DL a ludzie pisza ze samochód jest 2.0 DTI i jest takich przykładów kilka.
Czy jest to brak znajomości w ogóle co sie posiada i co się sprzedaje ? czy ja czegos tutaj nie rozumiem.
Czy sa jakies inne oznaczenia jeszcze silników 101KM ? bo takie mnie interesują.
Mam pytanie również dotyczące poduszek powietrznych dla pasażera ponieważ mimo że w niektórych samochodach jest nienapisane na kokpicie pasażera "airbag" to mimo wszystko piszą w wyposażeniu że jest- to jest ta poducha czy jej niema ?
Przykłady : [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Moze mnie ktoś oświecić :)
luk777
Nowicjusz

Miejscowość: Wawa

05 Cze 2010, 08:42

Jeśli chodzi o to DTI,to oznacza że to auto to turbodiesel z intercoolerem. Natomiast DTL to także turbodiesel ale bez intrcoolera. Na a DL to diesel bez turbiny... Podobnie jak DI.

Co do oznaczeń AIR-a No tutaj dlaczego ktoś nie pisze że jest poducha to można tylko zakładac i sobie gdybac...
Może to przekładka z anglika..? Może auto jest po całusku z przodu i naprawa odbyła się już bez ponownego montażu poduszek..? Nie wiadomo..? Najlepiej zadzwonic do właściciela i zapaytac !!!
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

08 Cze 2010, 23:55

Witam mam 2 sztuki do obejrzenia jak by mogl ktos ocenic bede wdzieczny bo chcialbym sie w weekend wybrac a nie wiem czy jest sens.
Nie jest napisane w ogloszeniu jakie to silnii dokladnie tylko tyle ze diesel.
Z tego co zdolalem wypatrzec to jeden DI 16v czyli ten 82km ? i jak go odroznic od tego 75km i 68km ?.
Czy 82km wystarczy jak na ten samochód ? niechcialbym aby byl to muł :razz:
Dzieki i pozdrawiam
luk777
Nowicjusz

09 Cze 2010, 07:51

NR 2 bity z tyłu więc bezwypadkowy to on nie jest.
Te 68KM to typowe TD i były produkowane 98-00 no i oczywiście pojemnośc 1,7.
Natomiast te 75 KM to są wszystkie 1,7 DTI i po 2000r...

Jak masz jakieś wątpliwości to bierz kalkulator i dowód rejestracyjny od gościa i masz tam podaną moc silnika w KW.(przelicznik 1 do 1,36 KM). Czyli jak w dowodzie jest napisane 55 KW to moc wynosi 75 KM. (55KW x 1,36 = 74,8 KM), (50 KW x 1,36 =68 KM).
Proste..?

Tak na marginesie to odradzam zakup DTL.
Dlaczego Opel tak szybko zrezygnował na rzecz DTI..?
Silnik ma gorsze osiągi od porównywalnych konstrukcji u innych producentów,ma "nieładną" pracę,ma zły system sterowania zaworowego.
Trzeba też liczyc się,że można trafic na egzemplarz w którym dosyc prędko pada pompa zasilająca wtryski.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

09 Cze 2010, 12:30

Ten przelicznik napewno mi sie przyda dzieki wielkie.
szukam tego Opla z silnikiem DTI ale jech ich malo a jak juz jest jakis co mi pasuje to go zaraz niema... wiec o czyms to swiadczy :)
Ma moze ktos wrazenia za to jak te 82km ? sie spisuja ? to chyba sa te DI 16v ?.
Wiem ze wiele osob zachwala silniki 1.7 DTI ale 75km mialem poprzednio w innym samochodzie wiec to rakieta niejest... :)
luk777
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy silnik CDTI ECOTEC 1,6 spełnia normy Euro 6
    Wprowadzenie całkowicie nowego czterocylindrowego silnika wysokoprężnego Opla to kolejny etap w procesie odnowy portfolio jednostek napędowych. Silniki CDTI ECOTEC o pojemności 1,6 litra, są drugą z kolei rodziną nowych silników ...
    Jak marki premium zmieniają motoryzację
    Niegdyś rola producentów samochodów ograniczała się niemal wyłącznie do produkowania aut. Ale to już przeszłość. Dzisiaj największe marki nie tylko dają nam coraz bardziej zaawansowane pojazdy, ale również ...