Opel Astra III - ciekawa konfiguracja

06 Cze 2010, 10:39

Witam,

natrafilem na Opla Astre III, konfiguracja dosyc interesujaca, natomiast ciekawi mnie jedna rzecz - zwroccie uwage na te dwa ogloszenia
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
oba prezentuja TEN SAM samochod (zobaczcie na rejestracje), z tym ze roznica w cenie to 1000zl. Podejrzewam ze to rowniez ten samochod z ponizszego ogloszenia:
blachy tez katowickie, tylko czesc numeryczna zaslonieta.
Nie mam wielkiego doswiadczenia jesli chodzi o kupowanie uzywanych samochodow, ale czy taka praktyka - sprzedawanie jednego auta w dwoch komisach - jest powszechna ?
Prosze o porade, czy warto wchodzic w taki interes (mozliwe, ze sprzedajacy tez czyta to forum, wiec pozdrawiam go horyzontalnie)
gajos83
Nowicjusz

Miejscowość: Małopolska

06 Cze 2010, 10:49

Ten trzeci moim zdaniem to nie ten sam co w dwóch pierwszych.Wogóle te dwa pierwsze są ciekawe (inna cena,inny przebieg).Wogóle jak patrze na tą Astre to wydaje mi sie dziwna ponieważ tylny zderzak ma raczej inny odcień lakieru,to samo przedni zderzak i tylne prawe drzwi.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Cze 2010, 10:57

Moze masz racje co do lakieru, ale bardziej mozliwe, ze tak to wyglada na zdjeciu a w realu inaczej. Co do przebiegu, to tez podejrzane, bo w [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ogloszeniu najpierw jest napisane
Rok produkcji: 2005, Data rejestracji: 10/2005, Przegląd: 10/2010, Ubezpieczenie: 10/2010, 110 000 km

a troche nizej
data rejestracji: 10.2005
przebieg: 85800 km

w [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] natomiast
Rok produkcji: 2005, 80 000 km

wiec na moje oko ci sprzedawcy ewidentnie cos kreca, poza tym numery rej. ewidentnie wskazuja ze to ten sam samochod.
gajos83
Nowicjusz

06 Cze 2010, 11:01

pewnie prywatna osoba wystawiła za cenę o tysiąc niższą ale nie kręconą...natomiast w komisie przekręcili już licznik i dali większą cenę żeby mieć jakąś prowizję ze sprzedaży auta
Peke
Nowicjusz

Miejscowość: z domu

06 Cze 2010, 11:29

Wszystkie trzy ogłoszenia to ewidentnie to samo auto.
Dwa pierwsze na pewno, z trzecim ogłoszeniem łączy je identyczne radio.
Do tego wszystkie trzy są z tej samej okolicy.

Ostatnie to pewnie ogłoszenie właściciela, jest tam adnotacja, że sprzedany.
A dwa pozostałe to komisy.
Możliwe, ze jeden kupił auto od właściciela, a drugi wystawia w jego imieniu i jeszcze nie wie, że auto się sprzedało.

O przebiegach nic nie powiem, bo to jest normalne u nas niestety..
unknownman
Początkujący

Miejscowość: Lublin

06 Cze 2010, 11:37

Ok, dziekuje wszystkim za wypowiedzi. Co do org. wlasciciela, to w rozmowie telefonicznej byl troche niewyrazny, gdy wspomnialem o bardzo podobnej ofercie z jego regionu. Tak czy inaczej, spasuje z kupowaniem aut w komisach, bo na tym przykladzie widac, jakie wałki tam odchodzą. Innych tez przestrzegam i doradzam rozwage w tym temacie.
@unknowman:
Prawdopodobnie Twoja teoria jest prawdziwa, bo jeszcze pare dni temu bylo tylko jedno ogloszenie komisu (to za 28,900), potem pojawilo sie drugie oraz notatka o sprzedanym samochodzie. Natomiast jesli chodzi o radia, to bardzo podobne widzialem w innych ogloszeniach z Astrami w roli glownej, wiec moze to sa radia montowane fabrycznie ?
gajos83
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Ośmiokołowiec, bo cztery koła to za mało!
    Czy to nie przesada? Aktualne samochody koncepcyjne zasilane energią elektryczną mają po cztery koła. Eliica bo tak nazywa się ten pojazd ośmiokołowy różni się od nich diametralnie – jest duża ma 5100 mm długości, ...

06 Cze 2010, 11:39

Dwa pierwsze mają te same kołpaki i ramki rejestracyjne a trzeci inne kołpaki i inne ramki (przynajmniej z tyłu).Pozatym trzeci ma też inne dywaniki i chyba tapicerke.Aha jeden ważny szczegól dwa pierwsze mają czujniki od alarmu przy słupkach a trzeci tego nie ma więc moim zdaniem trzeci to inna oferta.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Cze 2010, 17:34

Przypatrzyłem się i trzecie auto nie ma na tylnej szybie naklejki w PD rogu. Więc może faktycznie to dwa inne auta.
Aczkolwiek zbieg okoliczności interesujący :)

EDIT:
chyba, że komis po zakupie wymienił kołpaki, ramki, dołożył naklejkę i zmienił alarm.

gajos83 jeśli chodzi o radio to mówiąc szczerze nie spotkałem się z nim wcześniej w ogłoszeniach. Ale mogłem po prostu nie zwrócić uwagi :)
unknownman
Początkujący

Miejscowość: Lublin

07 Cze 2010, 22:53

gajos83 napisał(a):wiec moze to sa radia montowane fabrycznie ?

W żadnym wypadku! Takie radio sam zamawiałem do Astry II w rodzinie. To normalny model JVC, jak tysiące innych modeli na rynku :mrgreen:
Mnie się radio spodobało, bo wtapia się w deskę rozdzielczą, bo ma kolory ciemne, a nie jak inne radia kolorowe, błyszczące nie wiadomo co :razz:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika