Opel Astra K 1.4 automat

24 Gru 2021, 17:40

Witam, poszukuje auta głównie do miasta, najlepiej w automacie. Zastanawiam się nad aurisem w hybrydzie rocznik 2017, albo astrze 1.4 automat 2018-2019. Na rynku astra jest sporo tańsza i ma często dużo niższy przebieg. Czy będzie dobrym wyborem na 5-6 lat, czy skrzynia w tej astrze jest awaryjna i kosztowna w naprawie?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Z góry dziękuje za pomoc.
Adrian990
Nowicjusz

24 Gru 2021, 20:21

Adrian990 napisał(a):Zastanawiam się nad aurisem w hybrydzie rocznik 2017, albo astrze 1.4 automat 2018-2019. Na rynku astra jest sporo tańsza i ma często dużo niższy przebieg. Czy będzie dobrym wyborem na 5-6 lat, czy skrzynia w tej astrze jest awaryjna i kosztowna w naprawie?

Tu się bardziej zastanawiaj czy zaakceptujesz jazdę hybrydą bo technicznie opel jest lipą ( delikatnie mówiąc) przy aurisie hybrydowym.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

24 Gru 2021, 20:49

Miałem aurisa hybrydowego z 2018 roku i fantastycznie mi się nim jeździło. Niestety mieszkam w Warszawie i po pół roku mi auto zwinęli. Teraz trochę się obawiam kupna kolejnego i zastanawiam się nad alternatywą. Czy w tej astrze będzie drogie utrzymanie? Czy silnik oraz skrzynia biegów jest bardzo awaryjna?
Adrian990
Nowicjusz

24 Gru 2021, 23:00

Przy tak niskim przebiegu raczej się nie ma sensu obawiać skrzyni, dobrze serwisować i będzie ok. Brałbym jednak pod uwagę, że taka astra z automatem spali wyraźnie więcej niż auris
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

25 Gru 2021, 00:09

Czy obawiać się astry z przebiegiem 100k? Jaka jest tam skrzynia biegów i czy w razie awarii naprawa będzie bardzo kosztowna?
Znalazłem na olx ogłoszenie Auris hybryda, która jeździła na taksówce i ma przebieg 180k. Czy to dobry wybór czy lepiej szukać czegoś z mniejszym przebiegiem?

[link do oferty na Olx wygasł]
Adrian990
Nowicjusz

25 Gru 2021, 13:20

Adrian990 napisał(a):Czy obawiać się astry z przebiegiem 100k? Jaka jest tam skrzynia biegów i czy w razie awarii naprawa będzie bardzo kosztowna?
Znalazłem na olx ogłoszenie Auris hybryda, która jeździła na taksówce i ma przebieg 180k. Czy to dobry wybór czy lepiej szukać czegoś z mniejszym przebiegiem?

Ogólnie trudno odpowiedzieć na Twoje pytania bo dotyczą używanych aut jednakże trzeba pamiętać że na tą chwilę auris hybrydowy jest najmniej awaryjną opcją motoryzacyjną na rynku a opel nawet ze złota jest miernotą która może nie da Ci tak popalić jak laguna 2ka ale wymaga trochę innej akceptacji usterkowości która w dzisiejszych czasach kosztuje a do tego potem przy odsprzedaży nikt Ci nie zwróci tego co włożyłeś.

Dla mnie największy problem przy hybrydzie to akceptacja stylu jazdy i zakup czegoś co nie ma cofanego licznika bo niestety widziałem priusy skręcone z ponad 500k.km.na 100k.km.wyglądające naprawdę ok.
Do tego na zachodzie jest problem bo przy hybrydach nie ma co liczyć na dobrą cenę o ile coś nie jest uszkodzone blacharsko albo nie ma przebiego 300k.km.z dużym plusem.

Natomiast z opelkiem zza granicy jest znacznie łatwiej bo a to cewki, a to leje się olej z każdej strony a to kompresor klimy hałasuje a to silnik jest do wymiany a to... :ok:
szybki
Moderator - Tuning

25 Gru 2021, 13:57

Raczej szukam auta wyłącznie z pochodzeniem z polskiego salonu i z udokumentowaną historią z ASO. Ta hybryda jest od pierwszego właściciela i raczej powinna nie być z kręconym licznikiem, w przeciwieństwie do aut ściąganych z zachodu. Czy jest jeszcze jakaś alternatywa do Auris?
Np. Fiat tipo z rocznika 2018 z silnikiem 1.6 benzyna i automatyczną skrzynią biegów albo jakaś inna marka ?
Interesuje mnie przede wszystkim takie auto, którego naprawa skrzyni biegów nie będzie strasznie kosztowna.
Adrian990
Nowicjusz

25 Gru 2021, 16:47

Adrian990 napisał(a):Interesuje mnie przede wszystkim takie auto, którego naprawa skrzyni biegów nie będzie strasznie kosztowna.

Nie potrzebnie się stresujesz automatem i kosztami z nim związanymi.
szybki
Moderator - Tuning

26 Gru 2021, 00:11

Obawiam się niektórych skrzyń automatycznych, troszeczkę przejrzałem temat i np skrzynia cvt (nie hybrydowa) w toyocie jak się zepsuje to już generuje ogromne koszty. W jakich modelach aut znajdę automat, który jak się zepsuje to nie zrujnuje mnie finansowo? :)
Adrian990
Nowicjusz

26 Gru 2021, 09:43

Adrian990 napisał(a):Obawiam się niektórych skrzyń automatycznych, troszeczkę przejrzałem temat i np skrzynia cvt (nie hybrydowa) w toyocie jak się zepsuje to już generuje ogromne koszty. W jakich modelach aut znajdę automat, który jak się zepsuje to nie zrujnuje mnie finansowo?

Szukaj zwykłego automatu hydraulicznego ewentualnie poszczególne cvt.
Fiat ma chyba hydraulika i jest o tyle fajną opcją że jest prosty i niedrogi w zakupie.

P.s.

Najbardziej niebezpieczna opcja to wynalazki typu tojoty mmt.
szybki
Moderator - Tuning

26 Gru 2021, 13:12

Rozważał bym też jette, myślę ze mniejsza szansa na zniknięcie a technicznie lepiej się jeździ jak Aurisem gdyż masz uturbione 1.4. Co prawda mało tego na rynku ale jakby coś sie trafiło, warto się przyjrzeć naprawdę.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Gru 2021, 18:05

Od 50 do 60k jest trochę Hond civic sprowadzanych z USA/Kanady, z tego co czytałem mają wolnossący silnik. Niestety nie wiem jaka tam siedzi skrzynia i czy w razie awarii będzie droga w naprawie?
Znalazłem taką Hondę w bardzo dobrej cenie, czy warto się takim autem zainteresować?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Adrian990
Nowicjusz