Opel Calibra - opinie?

31 Paź 2008, 12:40

Witam chciałbym poznać wasze opinie na temat tego autka. Czy jest tanie w utrzymaniu, jak z częściami, który rocznik wybrać, jaki silnik jest optymalny, ile pali itp.
Jak bede chciał coś się jeszcze was poradzić to napisze....
Bardzo prosze o wasze opinie najlepiej tych którzy już mieli to autko.

Dodam jeszcze tylko że na autko chciałbym przeznaczyć 7000 zł. (na chwile obecną)

Rozważam też kupno innego auta mam na oku takie oto:
Honda Civic V Coupe lub Hatchback,
Toyota Corolla Serii E10 Hatchback,
Seat Ibiza II,
Nissan Almera N15 Sedan lub Hatchback.

Pozdrawiam Łukasz
Lukaszeq
Nowicjusz

Miejscowość: Tarczyn
Prawo jazdy: 15 04 2008
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: BMW e46 323i
Silnik: 2.5 170 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

31 Paź 2008, 21:58

Auto dość ładne jak na tamte lata! Niestety poza wyglądem mało ma ono wspólnego z autem sportowym, ponieważ bazuje na Vectrze A. Z awaryjnością nie ma zbyt wiele problemów ze względu na prostą konstrukcję. Polecam silnik 2.5 170KM jeżeli moc ma być adekwatna do wygladu.
mistrz27
Początkujący

01 Lis 2008, 16:43

Ja od 4 miesięcy mam Calibrę 2.0 8v 92r w gazie, z automatyczną skrzynią biegów. Jeżdze bardzo dużo, zarówno po mieście jak i po Polsce i w sumie żadnych problemów z nią nie miałem ( padła mi raz na trasie, jeszcze z akumulatorem od poprzedniego właściciela - był po prostu wykończony, zakupiłem nowy i jest elegancko ) . Prócz wymiany przednich łożysk, tulej wahacza i płynów eksploatacyjnych nic nie musiałem w nią wkładać. Prędkości rzędu 190 km/h na autostradzie to dla niej nic. Ludzie mówią, że niby głośno i wszystko się trzęsie, że ciągle się psuje - ja tego nie zauważyłem, są oczywiście drobne mankamenty, ale to w końcu 16 letnie auto !!

Autko bardzo wygodne, ładnie wyglądające ( mowa oczywiście o serii, bo tuningowane są lekko mówiąc - obleśne ).

Moja jest w full opcji, skórka, klima, pełna elektryka, podgrzewane fotele, oryginalne alufelgi, abs itd itp :)

Polecam w 100%.

ps. spalanie - w trasie nawet poniżej 9 litrów gazu, w mieście 13 - 14, a nogę mam ciężką zazwyczaj :P

Teraz jest wystawiona na sprzedaż, bo chcę kupić V6 z silnikiem 2,5... Calibry wciągają, chce się więcej i więcej :D
worldwar
Początkujący

Miejscowość: Leszno/Wro

03 Lis 2008, 02:52

za 7 tysiecy rewelacji nei wyrwiesz....
ale przez Ciebie proponowanych brałbym pod uwage tylko ZADBANĄ I NIETUNINGOWANA Calibrę

silnik proponowałbym 8V gdyz jest duzo mniej awaryjny...

proponowałbym Ci jeszcze pomyslec nad zadbaną i ładną Astrą GSI 8v :)
jest szybsza i równie ładna :)
Fiat Bravo 1,9 JTD 2000r
Opel Astra F Gsi 2,0 16v 1994r
Opel Astra F 1,6 16V 1995r
hemp
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczytno

03 Lis 2008, 08:12

worldwar
Początkujący

Miejscowość: Leszno/Wro

14 Gru 2008, 17:29

należało by dokładnie obejrzeć podłoge w szczególności mocowanie przednich wachaczy.może być słabe no i ogólnie progi,nadkola-jak to opel.ogólnie dość dobre zaopatrzenie używanych części blacharskich.silniki 8Vdzielnie znoszą lpg.a częsci do nich są niedrogie.należy także uważać na kiepskie instalacje lpg-podczas wystrzału w kolektorze lubi paść przepływomierz,jest starej generacji i pada w nim potencjometr przepustnicy.8v są ponadto z bezkolizyjnym rozrządem.z 16 V nie miałem do czynienia więć nie wiem jak sie sprawuje.bywają też Calibry 2.0 turbo bodajrze 204 konie z napędem 4x4.silnik LET.doszły mnie słuchy że łopatki turbiny moą sie kruszyś i jak wpadną w komory spalania może być drogo.ogólnie dość rzadkie egzemplarze z tym motorem na allegro znalazłem 3 sztuki.pozdrawiam
chicken19
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...