Opel Corsa B - czy trzeba wymieniać wszystkie poduszki silnika?

26 Maj 2018, 14:30

Witam!
Mam pytanie, wymieniłem jedną poduszkę silnika w Oplu Corsie B 1.0 1999r. z prawej strony patrząc od tyłu samochodu (nowy zamiennik firmy Corteco). Drugiej poduszki z lewej strony nie wymieniałem (zamiennika firmy Corteco na ta stronę niema a oryginał jest tylko na zamówienie. Mam pytanie czy w samochodzie trzeba wymieniać od razu wszystkie poduszki, czy można jeździć samochodem z wymienioną tylko jedną poduszką? Obecnie samochód po wymianie tej poduszki zaczął bardziej drżeć na niskich obrotach na postoju, podczas jazdy lub na wyższych obrotach nie ma drgań samochodu, kierownicy, karoserii.
dam34
Obserwowany

Auto: Opel Corsa B 1.0

27 Maj 2018, 11:34

dam34 napisał(a):Mam pytanie czy w samochodzie trzeba wymieniać od razu wszystkie poduszki, czy można jeździć samochodem z wymienioną tylko jedną poduszką?
Nie ma to większego znaczenia w tym przypadku i tu można wymienić np. jedną poduszkę która jest uszkodzona lub zużyta.

dam34 napisał(a):Obecnie samochód po wymianie tej poduszki zaczął bardziej drżeć na niskich obrotach na postoju, podczas jazdy lub na wyższych obrotach nie ma drgań samochodu, kierownicy, karoserii.
Objaw ten może być spowodowany tym że poduszka którą wymieniłeś jest dużo bardziej sztywna od zużytej i w tej chwili drgania przenoszą się przez słabszą poduszkę która nie została wymieniona :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...