Stuki przy skręcaniu Seat Leon 1M

24 Maj 2018, 10:15

Witam. Otóż mam problem z moim autkiem. Przy wykonanym ruchu kierownicą w celu skrętu słychać stuki, to samo ma miejsce gdy wracam kierownicą do jej fazy początkowej spoczynku z wcześniej wykonanego skrętu. Na postoju cisza podczas kręcenia. Tylko i wyłącznie podczas jazdy niezależnie czy nierówności czy prosta droga. Nie mam już pojęcia co to może być. Byłem na stacji diagnostycznej i zawieszenie ok. Jedynie diagnosta mówił, żebym sprawdził łożysko i poduche lewego przedniego amortyzatora dla pewności bo on sam nie miał pojęcia co mi może tak stukać. Mogę dodać, że owe stuki dobiegają z przodu, a na kierownicy nie ma żadnych luzów.
purjot123
Obserwowany

Prawo jazdy: 06 05 1993
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Seat Leon 1M
Silnik: 1.6 16V
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

24 Maj 2018, 16:12

purjot123 napisał(a):Przy wykonanym ruchu kierownicą w celu skrętu słychać stuki
Wg.mnie to mogą byc 2 przyczyny a mianowicie:
1/ Przegub
2/Gorne łozysko amortyzatora
Jezeli oslony przegubów sa całe to mozna to wykluczyć ale nie w 100%.Często spotkałem sie z tym ze osłony przegubów całe a jednak to była wina przegubu.
Jezeli to łozysko górne amorka to wystarczy jezeli ktoś będzie krecił kierownica a Ty w tym czasie przyłozysz rekę na spręzynie.Jak jest wszystko ok to sprezyna kreci sie plynnie i nic nie słychać.Natomiast jezeli przytarte jest łozysko to na spręzynie odczujesz drgania i słychać wtedy trzaski...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

24 Maj 2018, 17:01

Przegub zazwyczaj stuka przy mocnych skretach i są to regularne stuki co obrót więc bym to wykluczył. Poza tym strzela w przednim lewym kole niezaleznie czy skrecam a lewo czy w prawo. Sprawdzę jeszcze to górne łożysko i dam znać.
purjot123
Obserwowany

Prawo jazdy: 06 05 1993
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Seat Leon 1M
Silnik: 1.6 16V
Rok produkcji: 2004