Opel Corsa C pije benzynę jak smok

01 Lut 2022, 00:18

Witam, zauważyłem, że mój mały silnik 1.2 pije strasznie dużo benzyny.
Używam benzyny wyłącznie do jazdy na krótkie odcinki na zimnym silniku (przełącza się na gaz po 1-2 km) i na rozruch.
Pali 10 litrów na 100 km.

Czy to jednak nie za dużo? Taki mały silnik, a żłopie jak 2 litrowiec.
Według danych powinien palić góra 7 litrów PB po mieście.
Wszystko komputerem sprawdzane, nic się nie dzieje.
Meh
Początkujący

Miejscowość: Szczekociny
Prawo jazdy: 04 12 2015
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 Z16SE 85 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

01 Lut 2022, 07:03

Zimno ma, chodzi na dogrzewce wiec i pali więcej, norma.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Lut 2022, 08:57

Przy krótkich odcinkach może to być normalne. Jak chcesz sprawdzić czy wszystko jest ok to najlepiej rozgrzać silnik i udać się w jakąś trasę sprawdzając spalanie. Wtedy zobaczysz na jakim będzie poziomie, jak w normie to znaczy że winna jest pogoda i jazda na krótkich odcinkach.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Lut 2022, 19:39

Pojechałem na ciepłym silniku, spalił mniej.

Jednak mnie dziwi, że taki mały silniczek a potrafi tyle wypić... 10 litrów to spala 2 litrowy silnik, a takie maleństwo.
Według fabryki powinien spalać góra 7 l...
Meh
Początkujący

Miejscowość: Szczekociny
Prawo jazdy: 04 12 2015
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 Z16SE 85 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2003

06 Lut 2022, 20:02

Ja mam 4.4 v8 to według Ciebie powinien pewnie spalić 20 a tu Cię zaskoczę bo spala średnio 13.5, małego litrażu nie oszukasz jak jest zimno i ma ciężko to żłobie jak szalony
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

07 Lut 2022, 13:30

Kao napisał(a):Ja mam 4.4 v8 to według Ciebie powinien pewnie spalić 20 a tu Cię zaskoczę bo spala średnio 13.5, małego litrażu nie oszukasz jak jest zimno i ma ciężko to żłobie jak szalony

No chyba, że porównujesz swoje spalanie z trasy, a małego silnika jedynie z rozruchu. Gdybyś przejechał 100 1km odcinków z zimnego silnika, to pewnie i 20l byłoby mało.
U mnie w tej chwili na benzynie pokazuje też koło 10l/100km i wcale nie uważam by to było dużo. Silnik na benzynie pracuje tylko przy rozruchu i max do 1km.
Małe nowoczesne silniki akurat nagrzewają się dosyć szybko.
Wiem dobrze ile by spalał Outlander na takich krótkich odcinkach, bo jemu zużycie kasowało się po 4h postoju. Po pierwszym kilometrze spalanie oscylowało w granicach 15l i dopiero po 3km spadało poniżej 10l i to przy dodatnich temperaturach :idea:

edit: znalazłem swój wpis na temat spalania jeszcze z Lancera, jest tam dobrze pokazana zależność spalania od długości jeżdżonych odcinków.
spalanie-na-krotkich-odcinkach-vt91422.htm?hilit=spalanie
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik F20C - Honda
    Honda słynie z bardzo dobrych silników oraz słynnego systemu zmiennych faz rozrządu VTEC. Jednym z najciekawszych motorów stworzonych przez japońskiego producenta jest ten zastosowany w Hondzie S2000. Wykonana ...
    Audi R18 e-tron quattro po raz pierwszy zwycięża w Sebring
    Audi odniosło kolejny historyczny sukces w sporcie motorowym. Wygrana Audi R18 e-tron quattro w dwunastogodzinnym wyścigu w Sebring na Florydzie, to jednocześnie pierwsze zwycięstwo wyścigowej hybrydy w tym klasycznym amerykańskim ...

07 Lut 2022, 15:11

yeti65 napisał(a):No chyba, że porównujesz swoje spalanie z trasy, a małego silnika jedynie z rozruchu.
nic nie porównuję chodzi o stereotyp, większość uważa że mały silnik ma spalać mało, duży dużo a kompromisem jest 2.0
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

07 Lut 2022, 16:13

Ale to jest prawda, a nie stereotyp. Dusterem jeżdżę tak samo jak Outlanderem, a może nawet trochę ostrzej(bo gaz jest tani) :mrgreen:
I Duster pali mi tyle gazu, co Outlander benzyny. Czyli porównywalnego paliwa Outlander spaliłby z 1,5l więcej. Bryła auta zbliżona, masa również.
Zresztą ja jeżdżę przeważnie wolne trasy(do 100km/h), więc największa różnica jest w silniku właśnie.
Stereotyp działa wtedy, gdy ktoś chce by mały silnik palił mniej przy butowaniu, w porównaniu do spokojnej jazdy z większym silnikiem.
Czytam nieraz komentarze pod filmami Pertyna, że komuś duży silnik pali tyle samo co Pertynowi mały i pytają-gdzie ten postęp.
Tylko nie biorą pod uwagę tego, że oni liczą swoje spalanie z codziennej eksploatacji, a Pertyn robi próby przyspieszenia, nieraz kilka, a i w normalnej jeździe ma dość ciężką nogę :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV