Opel Corsa C- samochód nie odpala ( problem z immobilizerem)

27 Paź 2021, 16:14

Witam.
Ostatnio zakupiłem swój pierwszy samochód, jest nim Corsa C. po krótkim okresie użytkowania owego samochodu wyskoczył jej 1 mankament, a mianowicie problem z zapłonem, na początku zlewałem temat bo osoba od której kupiłem opla mówiła mi, że nie jest to jakiś wielki problem, a myślał tak ponieważ już u niego występował ten problem, ale jak był u mechanika to powiedzieli mu że to nic poważnego i można jeździć. Po jakimś czasie problem stał się tak uciążliwy, że zdecydowałem się wybrać na diagnostykę, tam wyskoczyły mi 3 błędy p1612, p1613 i p1616. mechanik usunął błędy, ale niestety to nic nie dało, a przed oddaniem samochodu do mechanika wole sam spróbować swoich sił. Ma ktoś z Was pomysł jak to naprawić, a raczej gdzie mam szukać problemu? Dodam, że zgodnie z poradą osób na innym forum wyciągnąłem licznik i przeczyściłem wtyczkę, ale niestety to nic nie pomogło.
Samochód to Opel Corsa C 1.2 16v Comfort Easytronic z 2001 roku.
Z góry dziękuje za pomoc.
PDec
Nowicjusz

28 Paź 2021, 06:21

Masz tylko 1 klucz? Musisz zakodować jeszcze raz klucze, raczej tylko ASO bo w oplu jest potrzebny kod, ewentualnie do elektronika zeby wyłączył calkowicie imo ale kontrolka od kluczy będzie migać caly czas
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Paź 2021, 08:48

Właśnie niestety mam tylko jeden kluczyk, ale dodam jeszcze, że ostatnio oddawałem go do znajomego, aby naprawił mi w nim przyciski, nie wiem, ale wydaje mi się, że od tamtego czasu częściej mi samochód nie odpala, mógł on wtedy uszkodzić jakoś ta kapsułkę od immo?
PDec
Nowicjusz

28 Paź 2021, 09:38

Zbieg okoliczności
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

28 Paź 2021, 15:15

A orientujesz się mniej więcej jakie to są koszta? W ASO to na pewno nie będzie to najtańsza sprawa, ale bardziej ciekawi mnie możliwość wyłączenia całkiem immo, samochód i tak już jest leciwy to nikt nie powinien się nim zbytnio interesować.
PDec
Nowicjusz

28 Paź 2021, 15:18

Elektryk samochodowy powinien sobie z tym poradzić w miarę szybko (piszę o wyłączeniu immo).
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Japońskich producentów hybryd czeka rekordowy rok
    W 2016 roku Toyota sprzedała na świecie 1,4 mln hybryd, zaś w tym roku jest na dobrej drodze do wyniku 1,5 mln egzemplarzy. Łącznie japońscy producenci, przede wszystkim Toyota i Honda, dostarczą w tym roku klientom prawdopodobnie ...
    Moda MINI na wiatr i niepogodę - bardzo Brytyjska
    MINI to nie tylko samochód. Z tą marką związany jest również styl życia, który fascynuje nie tylko na drodze i w garażu. Zgodnie z mottem YOU.ME.MINI. od września 2013 w nowej kolekcji MINI Lifestyle ...

28 Paź 2021, 15:21

Też tak myślę, a poza tym to mechanik u którego byłem to też proponował właśnie usunięcie, ale nie określił się niestety cenowo. Będzie to droga zabawa czy raczej nie?
PDec
Nowicjusz

28 Paź 2021, 18:28

Myślę ze ok 150 zł, sam kod do zakodowania będzie tyle w kosztował. Najlepiej przedzwoń do dwóch trzech elektroników w okolicy i zapytaj.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

28 Paź 2021, 18:29

Tak zrobię, dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
PDec
Nowicjusz