Wyciagarka w samuraju

05 Sie 2010, 23:19

Witam
Jaką mogli byście mi zaproponować wyciągareczkę do samuraja?? Bo mam zamiar kupić ale niewiem co :mrgreen: i potrzebuje pomocy :mrgreen:
soldatt
Początkujący

Miejscowość: M-ce ;)

06 Sie 2010, 08:28

To zależy ile możesz przeznaczyć na to kasy :shock: bo wyciągarek jest multum :grin:
Mazur85
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: mazury (Piecki)

11 Sie 2010, 12:50

no taka jakas do 1.5 tys :razz: i odrazu akumulator jaki :mrgreen:
soldatt
Początkujący

11 Sie 2010, 20:24

Chinola i aku to fajnie jakby to była Optima ale coś innego też podpasi.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

14 Sie 2010, 13:50

Akumulator najlepiej żelowy bo można go do końca rozładowywać.A dużo masz jej zamiar używać?
Mazur85
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: mazury (Piecki)

14 Sie 2010, 22:40

czy długo ? :mrgreen: tak żeby mnie wyciągnęła z błotka jak się zakopie :mrgreen:
soldatt
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Convertible - co o nim wiemy?
    Chociaż Lexus ma duże doświadczenie w budowaniu kabrioletów, japońska marka od kilku lat nie oferuje samochodów tego typu. Wygląda jednak na to, że wszystko już wkrótce się zmieni za sprawą Lexusa LC ...

15 Sie 2010, 13:44

a jak długo jeździsz w terenie?
jest pewna zasada, którą każdy offroader powinien znać: przedwczesny zakup wyciągarki, skutecznie wyłącza proces myślowy kierownika :mrgreen:
jak dla mnie święte słowa.
winch jest dla osób, które nauczą się jeździć samochodem, czytać teren. gdy za wcześnie założy się wyciągarkę, kierownik nie myśli, nie uczy się, a tym samym topi się, gdzie kupa luda z głową bez problemów przejedzie :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

15 Sie 2010, 13:53

Święte słowa :!: A jak pytałem o porady w sprawie walki w terenie to się ze mnie śmiali :evil:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 1995

15 Sie 2010, 17:40

Ja w terenie dopiero jeżdżę ponad rok i jak narazie to tylko 5 a może 6 razy sie zakopałem a przejeżdżałem przez dość spore przeszkody :mrgreen: no ale jak się zakopie to czymś trzeba się wyciągnąć samym szpadlem nie dam rady :mrgreen: więc dlatego zwracam sie do was o pomoc żebyście mi doradzili jakąś wyciągareczkę :mrgreen: i od razu akumulator bo podejrzewam że na seryjnym to wyciagarka nie będzie śmigać jak trzeba :mrgreen:
soldatt
Początkujący

15 Sie 2010, 18:30

to nie jest takie proste. musisz mieć duży alternator, który zdoła zasilić dwa akumulatory lub włożyć jeden akumulator ale z górnej półki (żółta optima).
niestety obie opcje wymagają uwagi - gdy aku się rozładuje to samochodu nie odpalisz :wink:

wyciągarkę kupujemy wg przelicznika - waga samochodu x min.2,5, czyli np disco waży 1800kg x 2,5 = 4500kg, co daje nam minimalny uciąg wincha na poziomie 9900lbs. ale nie ma takich wyciągarek, są albo 9500lbs albo 12000lbs. mocniejsza lepsza :mrgreen:

rozejrzyj się za wyciągarkami escape - niby chińskie ale serwis jest w Polsce, obsługa na poziomie, a sam sprzęt daje radę nawet w warunkach rajdowych.

nie zapomnij o taśmie na drzewo i szeklach!
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

18 Sie 2010, 12:56

dzieki wielkie za porady :mrgreen:
soldatt
Początkujący

19 Mar 2012, 15:20

Ile waży twoje auto? Wyciągarkę dobiera się do masy. 2T samochód powinien mieć 12500 LBS, Jeżdżę Jeep sherokee i mam taką wyciągarkę
Zibi2
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 06 1990
Auto: Jeep sherokee

20 Mar 2012, 13:49

przelicznik masy to na spokojnie wystarcza masa auta x1,5
ale ostatnio modą jest ładowanie najmocniejszej wyciągarki do auta jaka jest dostępna na rynku :mrgreen:
no chyba że ktoś chce jeździc w extremie to wtedy może mieć to sens :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

27 Gru 2012, 18:55

Jeżeli w temacie wyciągarki samochodowej jeszcze nic nie kupiłeś, chciałbym zwrócić Twoją uwagę :idea: na całkiem inny rodzaj wyciągarki. Jeżeli nie jeździsz naprawdę ciężkiego off roadu to takie akcesoria 4x4 powinny wystarczyć. :ok: Kotwice pasowe to co prawda nie jest rasowa wyciągarka, ale na pewno pomogą Ci skutecznie wybrnąć z bardzo wielu sytuacji. Wyciągarka samochodowa, :no: zwłaszcza zakupiona na początku przygody z terenem, rzeczywiście mocno ogranicza skłonność do używania szarych komórek. Myślę, że aby nauczyć się dobrze pływać lepiej jest mieć w rezerwie koło ratunkowe niż wylegiwać się na materacu, a i parę złotych w kieszeni zostanie...a w przyszłości zawsze będą mogły robić za kotwicę ziemną http://kotwicepasowe.pl/kotwica.html do wyciągarki albo linę kinetyczną http://kotwicepasowe.pl/kinetyk.html :piwo:
Ostatnio edytowany przez Pomagier, 28 Gru 2012, 11:48, edytowano w sumie 1 raz
Pomagier
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 06 1986
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: kia sorento
Silnik: 2,5crdi
Rok produkcji: 2006

28 Gru 2012, 10:24

przelicznik masy to na spokojnie wystarcza masa auta x1,5
ale ostatnio modą jest ładowanie najmocniejszej wyciągarki do auta jaka jest dostępna na rynku :mrgreen:

bo korzystanie ze zbloczy jest zbyt skomplikowane :mrgreen:
persu
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Land Rover Discovery