Opel Movano 2011 błąd języka w radio

06 Cze 2017, 12:53

Witam posiadam następujący problem ... wybrałem język w radiu cd30 na polski wyskoczył napis please wait ... nic się nie działo więc wyłączyłem radio i uruchomiłem ponownie , potem już tylko wyświetlały mi się znaki "yyyyyyy" zamiast liter . Po wybraniu innego języka jest tylko napis "yyyyyyy" co pewnie oznacza proszę czekać , natomiast nic się nie dzieje przez ten czas . Przepraszam za chaos wypowiedzi i z góry dziękuję za pomoc .
assembler
Nowicjusz

Przebieg/rok: 48tys. km
Auto: Opel Movano

06 Cze 2017, 13:16

Z tym radiem były kiedyś problemy z wybraniem języka i nawet op-comem nie można było wgrać jak radio było np. na rynek belgijski czy też inny.

Spróbuj zrobić reset radia odpinając mu zasilanie (np. wyciągając odpowiedni bezpiecznik). Następnie po włączeniu zrób ponownie próbę język angielski powinien wrócić jak taki miałeś. Jak się nie uda to można jeszcze kombinować podłączając op-coma.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

06 Cze 2017, 14:14

A czy dałoby się jakoś inaczej zresetować ustawienia radia ? jakaś kombinacja klawiszy albo coś w tym stylu ? bo odłączenie akumulatora nie zresetowało nic , nawet stacji radiowych
assembler
Nowicjusz

06 Cze 2017, 14:17

Poprawka to jest radio cd30bt , w oplu movano i to anglik
assembler
Nowicjusz

06 Cze 2017, 16:53

assembler napisał(a):A czy dałoby się jakoś inaczej zresetować ustawienia radia ? jakaś kombinacja klawiszy albo coś w tym stylu ?
Jest tylko nie wiem czy dasz radę jak wyświetlają ci się jakieś znaki.

Tu z instrukcji od radia CD30BT: "Przywracanie domyślnych ustawień systemowych: Aby przywrócić domyślne wartości dla ustawień systemowych, wybrać pozycję Ustawienia fabryczne, obracając i naciskając pokrętło. Po wyświetleniu monitu potwierdzić zmiany."

Załączam instrukcję do radia CD30BT zerknij sobie czy coś ci pomoże.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Kacper
Forumowicz VIP

Rok produkcji: 1999

07 Cze 2017, 18:45

Pomogła , dziękuję bardzo ! Język wrócił do angielskiego i jest wszystko dobrze ;) Pozdrawiam .
assembler
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nyck de Vries dołącza do TOYOTA GAZOO Racing
    Holender Nyck de Vries będzie nowym zawodnikiem TOYOTA GAZOO Racing. 25-latek będzie pełnił rolę kierowcy testowego i rezerwowego w zespole startującym w mistrzostwach świata w wyścigach długodystansowych (FIA WEC) do końca ...

08 Cze 2017, 09:43

No to fajnie :) Szerokości!
Kacper
Forumowicz VIP