Opel Signum 1.9 cdti - auto kopci na czarno

16 Lip 2019, 16:53

Witam wszystkich. Chciałbym opisać tutaj swój problem i prosić o poradę co dalej robić.

A mianowicie..

Auto : Opel Signum
Poj. : 1.9 CDTi
Skrzynia: Automatyczna
Rok: 2006
Moc: 150 KM

Problemem tego auta to popularne "kopcenie". Tak wiem szukałem w google kupe jest wątków na ten temat, w każdym co innego.Zaznaczam auto nie ma już DPF , EGR OFF , KLAPY OFF ( już taki kupiłem).Wsiadam do auta-odpalam-po krótkim rozgrzaniu daję gazu na ok 2.5 tyś obrotów i własnie od tego momentu można z tyłu zauważyć całkiem niezła czarną chmurkę, w miarę wzrostu obrotów = dymu coraz więcej.Po gwałtownym wciśnięciu gazu do końca jest to samo = potężna czarna chmura.Auto na zimnym i ciepłym silniku kopci mniej więcej tak samo.
.Wiem że to automat i nie bedzię tak pędził jak manual ale wydaje mi się że troche stracił na mocy od ostatnich paru miesięcy. Spalanie na kompie pokazuje 8-9 l / 100km cykl mieszany.Wstyd wyprzedzać z takim kopceniem..

Odebrałem niedawno od mechanika.
Zregenerował wtryski,sprawdził turbo,intercooler wymieniony,dolot szczelny,przepływomierz sprawny.
Auto nie widzi żadnych błędów.

Już mi ręce opadają. Pomocy :)
nazeyst
Nowicjusz

16 Lip 2019, 17:15

Sprawdź jeszcze czy intercooler gdzieś nie puszcza.

Czy po tej regeneracji wtrysków nic się nie zmieniło? Trzeba było je regenerować czy tak w ciemno to zrobili? Dawki paliwa teraz są w normie?

nazeyst napisał(a):Zaznaczam auto nie ma już DPF , EGR OFF , KLAPY OFF ( już taki kupiłem)
Ciekawe czy w sofcie wszystko zostało również odpowiednio usunięte/wyłączone bo to ma duże znaczenie w tym przypadku.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

16 Lip 2019, 17:21

Intercooler raczej kupił drugi i sprawdził szczelność.
Po regeneracji wtrysków nie odczuwam zmian.
Auto nie widzi żadnych błędów gościu jak odpiął pare czujników to 0 błedów..
nazeyst
Nowicjusz

17 Lip 2019, 20:40

Filtr powietrza kiedy wymieniony?Jeśli nowy,sprawdż odmę.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wystawa "Od 0 do 100" w Audi museum mobile
    Wystawa "Od 0 do 100", prezentowana w Audi museum mobile w Ingolstadt, ukazuje moment, w którym marka Audi weszła na stałe do segmentu aut klasy wyższej. Tym momentem, bardzo znaczącym w historii koncernu AUDI AG, ...
    Kalkulator czasu podróży
    Kalkulator czasu podróży może być przydatny dla osób planujących dłuższe trasy, w tym wakacje, wyjazdy służbowe czy też przeprowadzki. Dzięki kalkulatorowi, można oszacować, ile czasu zajmie dana trasa i zaplanować ...