Opel Signum nie kręci

03 Cze 2018, 07:56

Witam, ostatnio podczas jazdy wyczulem zapach jakby palącej się gumy, po otwarciu maski z okolicy paska unosił się dym,podczas powrotu do domu słychać było pisk, przestała chodzić klimatyzacja. Następnego dnia auto odpaliło odrazu jak zawsze (nadal coś piszczalo) po czym je zgasilem i za drugim razem słychać było tylko ,,cykanie,, po zmianie akumulatora Opel odpalił odrazu jednak po zgaszeniu silnika znów nie chciał przekręcić . Do tego następnego dnia od awarii przestało chodzić wspomaganie i pojawia się ikonka kierownicy z wykrzyknikiem. Z tego co patrzyłem wszystkie rolki się kręcą tak jak powinny.. Mogło by coś stawiać opór i wtedy akumulator musi być naprawdę dobrze naładowany żeby przekręcić silnikiem?
Przemek22250
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 04 2018
Auto: Opel Signum

03 Cze 2018, 08:56

Jak sprawdziłeś że rolki dobrze się kręcą? zdejmowałeś pasek? sprawdziłeś jak kręci się alternator i koło pasowe sprężarki klimatyzacji?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Cze 2018, 12:08

Tak był zdjęty i każda z nich sprawdzona.
Przemek22250
Nowicjusz

03 Cze 2018, 13:30

Dodam że sprawdzałem czy jest opór przy zdjętym pasku, lecz dalej nie kręci tylko słychać,, cykanie,, naladuje porządnie akumulator i wtedy zapewne odpali, tylko co może być przyczyną że do odpalenia potrzebuje naprawdę porządnie naładowanego Aku na którym Itak odpali tylko raz a za drugim razem znów trzeba ładować.
Przemek22250
Nowicjusz

03 Cze 2018, 19:30

Sprawdź łączenie z masą.. Silnik jest benzynowy czy diesla? jaka pojemność?
gber44

03 Cze 2018, 21:31

Silnik diesla 3.0 190km. Też myślałem nad tą masą jednak wydaje się to okej, tzw. Cykanie dochodzi jakby z rozrusznika możliwe że coś w nim nie tak ale jeśli na bardzo dobrze naładowanym Aku odpala odrazu a za drugim razem już nie to jest nieco dziwne gdyby był uszkodzony to raczej nawet na naładowanym by nie kręcił chyba że się mylę. Możliwe jest ze coś może pobierać prąd jakieś zwarcie ale gdzie mogło by ono być to nie mam pojęcia.
Przemek22250
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 1UR-FSE
    Turbodoładowaniem nie dysponuje natomiast 4,6-litrowy silnik 1UR-FSE. Tę jednostkę Lexus również montował pod maską swoich największych i najbardziej komfortowych limuzyn. W latach 2006-2017 motor był dostępny w modelu ...
    [C] 147 GTA / S3 8L / Impreza GD WRX / Golf IV R32
    Podstawowe kryteria zestawienia: - segment C - silnik benzynowy o mocy ponad 200KM - manualna skrzynia biegów - modele z okolic 2002 roku Wytypowane modele do zestawienia: - Alfa Romeo 147 3.2 GTA - 250KM - Audi S3 ...