OPel Tigra problem po wymianie termostatu

05 Lis 2010, 23:58

Witam serdecznie.
Ostatnio podczas długiej jazdy i stania w korkach grzał się silnik nawet do 100stopni, podczas jazdy temp spadała. Wymieniłem termostat. Niestety dalej nie działa nawiew na obrotach I-III, a dodatkowo jak odpalam auto dusi się, obroty delikatnie skaczą i strzela z wydechu. auto - gaz z benzyną
VW golf
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

06 Lis 2010, 13:33

Wypadałoby napisać czy objawu są takie same na gazie jak i na benzynie, czy podczas tej temp. 100 stopni włącza się wentylator chłodnicy. Jak dla mnie grzanie się silnika do 100 stopni podczas jazdy w korku, to normalka - płyn przy 100 stopniach jeszcze się nie gotuje, a skoro temp. opadała i rosła na przemian, to oznacza to, że i termostat i wentylator są sprawne.
Co do niedziałającej dmychawy na 1-3 biegu, to uszkodzony prawdopodobnie jest rezystor dmuchawy. Na 4 biegu działa normalnie?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Lis 2010, 10:37

Witam,
Na gazie jak i na benzynie sytuacja wygląda identycznie, a wentylator działa. Teraz podczas hamowania, bądź gdy auto jest na luzie skaczą obroty ... Może to reduktor...
VW golf
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

09 Lis 2010, 08:14

Jeśli na gazie i na benzynie jest tak samo ,to masz problem z układem zapłonowym,no ale nie odkryłem niczego nowego.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczne wakacje z kamperem
    Z powodu pandemii wiele osób obawia się spędzać urlop w dużych ośrodkach wypoczynkowych. W tej sytuacji jednym z możliwych rozwiązań okazuje się kamper, inaczej samochód kempingowy, posiadający część mieszkalną, ...